tisdag 18 juni 2019

Saffron rice

Idag är det staten med den färgglada flaggans nationaldag - Seychellerna! 🇸🇨  Många länder har sina egna versioner av Saffron rice, men roligt nog använder inte Seychellerna saffran! Istället används ”fattigmannens saffran”: gurkmeja. 


Saffron rice 
(Jag fick ca 740 g)

Ingredienser: 
200 g Zeta Ris Av Kikärtor
4 dl vatten
1 gul lök
6 vitlöksklyftor 
Rapsolja 
1 msk malen gurkmeja 
1 tsk malen spiskummin 
1/2 tsk malen ingefära 
1/2 tsk malen kanel
1 krm malen svartpeppar 
100 g kokta gula ärtor
1 dl vatten 
1 tsk salt 

Instruktioner: 
Värm en spisplatta på hög värme. Skölj ris i en sil. Häll ris och vatten i en kastrull. Puttra i 6-7 minuter och rör om hela tiden. Skölj ris i en sil. Skala och finhacka lök och vitlök. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll rapsolja, lök och vitlök i en kastrull och fräs i 2 minuter. Tillsätt rapsolja, gurkmeja, spiskummin, ingefära, kanel och svartpeppar. Fräs i 3 minuter. Ta bort kastrullen. Skölj ärtor i en sil. Häll i ärtor och vatten. Puttra i 1-2 minuter. Tillsätt ris och salt. Fräs i 1 minut. Servera varmt. 

Förvarning: Häll på tallrikar och förvara i kylen.


Tschüss! 


onsdag 12 juni 2019

Sup Molochnyĭ

Det är inte bara Filippinerna som har nationaldag idag.. Ryssland, också! För att fira Mother Russia har jag gjort en liten annorlunda soppa. "Mjölksoppa" eller Sup Molochnyĭ är en sötsalt pastasoppa. Jag tänkte, som många andra, att det låter konstigt. Mjölk, pasta, salt och SOCKER? VA?! Men, believe it or not, det blev skiiitgott! Det är vanligt att ha makaroner i Sup Molochnyĭ, men jag hade Barillas Casarecce di Ceci. 

Sup Molochnyĭ
(Jag fick 2 80 cl skålar)

Ingredienser: 
100 g Barilla Casarecce di Ceci
10 dl Kaslink Aito Oat Drink Barista 
1 tsk salt 
1/2 tsk ICA Sötströ 

Instruktioner:
Värm en spisplatta på hög värme. Häll vatten i en kastrull och låt koka. Koka pastan i 5 minuter. Skölj pasta i durkslag. Skölj ur kastrullen. Häll i havremjölk. Koka i 3 minuter. Tillsätt pasta, salt och sötströ. Koka i 1 minut. Servera varmt. 

Förvaring: Häll i skålar och förvara i kylen. 


Tschüss!


Champorado

12/6 är Filippinernas nationaldag! Champorado är en fantastisk matkreation! Det är risgrynsgröt med chokladsmak! Så enkelt men så gott! 😍 

Champorado 
(Jag fick ca 645 g)

Ingredienser:
200 g Zeta Ris Av Kikärtor 
4 dl vatten
3 dl Kaslink Aito Oat Drink Barista
4 dl vatten
4 msk ICA Sötströ 
2 msk Garant Kakao 

Instruktioner:
Värm en spisplatta på hög värme. Skölj ris i en sil. Häll ris och vatten i en kastrull. Puttra i 6-7 minuter och rör om hela tiden. Skölj ris i en sil. Häll ris, havremjölk, vatten, sötströ och  kakao i kastrullen. Koka i 20-21 minuter och rör om konstant. Servera varmt.

Förvaring: Häll i skål och förvara i kylen.

Tschüss!


måndag 10 juni 2019

Português Arroz doce

Lilla Portugal har nationaldag idag. Som andra latinska länder har de sim version av Arroz doce, "sött ris". Det är en risgrynsgröt som serveras med ett rutigt lager malen kanel på. Jag försökte så gott det gick att få rutor. 

Português Arroz doce
(Jag fick ca 790 g)

Ingredienser:
400 g Zeta Ris Av Kikärtor 
8 dl vatten
4 dl Kaslink Aito Oat Drink Barista
5 dl vatten
1/2 tsk citronsaft 
3 msk ICA Sötströ 
1/2 tsk Lindroos Glutenfritt Xantangummi 
2 msk vatten 

Garnering:
Malen kanel

Instruktioner: 
Värm en spisplatta på hög värme. Skölj ris i en sil. Häll ris och vatten i en kastrull. Puttra i 6-7 minuter och rör om hela tiden. Skölj ris i en sil. Skölj ur kastrullen. Häll i ris, havremjölk, vatten, citronsaft och sötströ. Koka i 14-15 minuter och rör om hela tiden. Ta bort kastrullen. Stäng av spisen. Blanda xantangummi och vatten i en skål. Häll i kastrullen. Ställ kastrullen på spisplattan och rör om i 1 minut. Häll risgrynsgröt i skål. Strö över kanel i ett rutnät. Servera varmt.

Förvaring: Förvara i kylen.


Tschüss!


torsdag 6 juni 2019

Vegansk äpplekaka

Glad Sjätte juni! Det finns inte många saker mer som är mer svenska än Äpplekaka. Jag älskade min mammas äpplekaka med vaniljvisp när jag var liten! 

Vegansk äpplekaka 
(Jag fick ca 700 g)

Ingredienser:
3 äpplen (~ 560 g)

Havresmuldeg:
1/2 tsk malen kanel
4 msk ICA Sötströ 
3 msk kokos
1 msk Risenta Kokosmjöl
4 dl Urtekram Havremjöl
80 g rumsvarmt sm”r

Ingredienser: 
Skölj äpplen i durkslag. Skala. Dela med en äppelklyftare. Finhacka. Sätt ugnen på 175 grader. Häll i en pajform. Blanda kanel, sötströ, kokos, kokosmjöl och havremjöl i en skål. Smula ner sm”r. Knåda till en smuldeg. Smula över. Grädda mitt i ugnen i 19-20 minuter. Servera varmt. 

Förvaring: Lägg på tallrikar och förvara i kylen.Tschüss!


onsdag 5 juni 2019

Klatkager

Nu har jag sommarlov!! Jag är så stolt över mina fantastiska betyg jag fick detta läsåret! 
Engelska 7: A
Matematik 2b: D
Människors miljöer: A
Psykologi 2a: A
Samhällskunskap 2: A
Sociologi: A
Svenska 2: A
Tyska 1: A


Och Tigger fyller 4 år idag!

Men det är också Danmarks nationaldag, eller grundlovsdag. 5:e juni 1849 undertecknades Danmarks första grundlag. Klatkager är Danmarks kända plättar av gröt. Mest används risgrynsgröt, som jag använt. 


Klatkager 
(Jag fick 16 plättar)

Ingredienser: 
1 nypa salt 
1 tsk bakpulver
1 tsk Semper Pofiber 
5 msk ICA Sötströ
3 msk Bulk Powders Ärtprotein
1 msk Finax Psyllium 
2 msk Risenta Kokosmjöl
2 dl Garant Mandelmjöl
1 dl vatten 
100 g kall risgrynsgröt 
2 msk rapsolja 
1 chiaägg
1 tsk citronsaft 
Rapsolja 

Garnering:
1/2 tsk ICA Sötströ
1 krm malen kanel 

Instruktioner:
Blanda salt, bakpulver, pofiber, sötströ, ärtprotein, psyllium, kokosmjöl och mandelmjöl i en skål. Tillsätt vatten, risgrynsgröt, rapsolja, chiaägg och citronsaft. Rör om i 20 sekunder. Ställ skålen i kylen i 1 timme. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll rapsolja och en klump smet i en plättpanna. Platta ut smeten. Stek i 2-3 minuter. Vänd och stek i 2-3 minuter. Lägg på tallrik. Blanda sötströ och kanel. Strö över kanelsötströ. Servera varmt. 

Förvaring: Förvara i kylen. Tschüss!söndag 2 juni 2019

Granita di Mela

Buona Festa della Repubblica! På svenska, glad republikens dag! Det är 2:e juni och Italiens nationaldag! För andra året i rad har jag gjort Granita. Granita, eller granité, är en italiensk isglass som innehåller en sockersirap och smaksättning, som saft. Jag har gjort en granita enbart av äpplejuice och vatten! 😃🍏🍎


Granita di Mela
(Jag fick ca 1090 g)

Ingredienser:
4 dl Eldorado Koncentrerad Äpplejuice
8 dl vatten

Instruktioner:
Häll äpplejuice och vatten i en form. Täck med lock och ställ i frysen i 16 timmar. Rör om var 30:e minut. Servera kallt.

Förvaring: Förvara i frysen.

Tschüss!


tisdag 28 maj 2019

Yekik Alicha

Det är också Etiopiens nationaldag idag! Nationaldagen eller befrielsedagen, firas för 28:e maj 1991 avsattes den kommunistiska regeringen. 

Etiopiens Yekik Alicha är en gryta av bl.a. gula ärtor, gurkmeja och ingefära. 


Yekik Alicha
(Jag fick ca 500 g)

Ingredienser:
1 gul lök
6 vitlöksklyftor
Rapsolja 
1 tsk malen gurkmeja 
1/2 tsk malen ingefära 
1 krm malen svartpeppar 
300 g kokta gula ärtor 
2 dl vatten
1 tsk salt 

Instruktioner:
Skala och finhacka lök och vitlök. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll rapsolja, lök och vitlök i en kastrull och fräs i 2 minuter. Tillsätt gurkmeja, ingefära och svartpeppar och fräs i 3 minuter. Ta bort kastrullen. Skölj ärtor i en sil. Häll i ärtor, vatten och salt. Sjuda i 9-10 minuter och rör om hela tiden. Servera varmt.

Förvaring: Häll i skål och förvara i kylen. 


Tschüss!


Khichdi

28/5: Nepals nationaldag som firar dagen då Nepal gick från monarki till republik 2008. Nepal är ett land i Indiska subkontinenten, eller Indiska halvön, och har såklart sin version av Khichdi. Khichdi, khichadi, khichdee, khichadi, khichuri, khisiri, khechidi, kisuri, khichari, kitcheree, eller kitchree är en rätt av ris, linser och kryddor. 

Nepaliska Khichadi eller Khichdi använder ingefära och gurkmeja. 


Khichdi
(Jag fick 2 portioner, ca 785 g)

Ingredienser:
200 g Zeta Ris Av Kikärtor 
4 dl vatten 
1 gul lök
4 vitlöksklyftor 
Rapsolja
1 tsk malen gurkmeja 
1/2 tsk malen ingefära 
1/2 tsk malen chili 
1 krm malen svartpeppar 
200 g Go Green Röda Linser
8 dl vatten 
1 tsk salt 

Instruktioner: 
Värm en spisplatta på höj värme. Skölj ris i en sil. Häll ris och vatten i en kastrull. Puttra i 6-7 minuter och rör om hela tiden. Skölj ris i en sil. Skala och finhacka lök och vitlök. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll rapsolja, lök och vitlök i en kastrull och fräs i 2 minuter. Tillsätt gurkmeja, ingefära, chili och svartpeppar och fräs i 3 minuter. Ta bort kastrullen. Höj värmen. Skölj linser i en sil. Häll i linser, vatten och salt. Koka i 10-11 minuter och rör om hela tiden. Ta bort kastrullen. Tillsätt ris och blanda. Servera varmt.

Förvaring: Häll på tallrik och förvara i kylen.


Tschüss!söndag 26 maj 2019

Chakalaka

Glad Mors Dag! Jag har köpt ett paket för nödmat till barn i Syrien för 230 kr från Röda Korset! De har massa värdiga ändamål: Katastrofpaket rill en familj, 515 kr, Rent vatten till 100 personer, 83 kr/vecka, Bebispaket, 195 kr, Rädda liv och ge hopp, 100 kr, Katastrofpaket till en person, 103 kr. Jag har gjort en himmelskt god röra/sås/relish kallad Chakalaka. Chakalaka uppfanns i eller runt Johannesburg, Sydafrika och var influenserad av portugisisk cuisine. Chakalaka kan se ut på väldigt olika sätt. Chakalaka kan innehålla tomat, chili, timjan, currypulver, baked beans, morot, vitkål, gröna ärter, paprika.Chakalaka
(Jag fick 2 portioner, ca 885 g)

Ingredienser:
1 gul lök
5 vitlöksklyftor
1 morot (~ 255 g)
770 g körsbärstomater 
Rapsolja 
1 tsk malen chilipulver 
2 tsk malen paprika
2 tsk malen spiskummin
1 tsk malen gurkmeja 
1/2 tsk malen ingefära 
1/2 tsk malen koriander 
1/2 tsk torkad timjan 
1 krm malen svartpeppar
200 g baked beans 
25 dl vatten 
1 tsk salt 

Instruktioner:
Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och finhacka morot. Skölj tomater i durkslag. Skär i små bitar. Häll i durkslag. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll rapsolja, lök och vitlök i en stor kastrull och fräs i 2 minuter. Tillsätt rapsolja och morot och fräs i 2 minuter. Häll i rapsolja, chilipulver, paprika, spiskummin, gurkmeja, ingefära, koriander, timjan och svartpeppar, fräs i 2 minuter. Ta bort kastrullen. Höj värmen. Tillsätt tomater, baked beans, vatten och salt. Koka i 55-56 minuter och rör om varje minut. Servera varmt.

Förvaring: Häll i skålar och förvara i kylen.

Tschüss!lördag 25 maj 2019

Fasoulya Beyda

25:e maj: 11 dagar till sommaravslutning och dessutom, Jordaniens nationaldag. Jordanien blev självständigt från Storbritannien 25:e maj 1946. Jordanien är likt Sverige på några sätt. 
1. Jordanien är ett rätt så litet land, med 9 702 350 invånare 2017.
2. Jordanien är en konstitutionell monarki. 

Fasoulya Beyda är Jordaniens version av den arabiska rätten Fasolia. Fasoulya Beyda är vita bönor i tomatsås serverat med ris. 🤤🍅🍚


Fasoulya Beyda
(Jag fick 2 portioner, ca 1590 g) 

Ingredienser:
400 g Zeta Ris Av Kikärtor
8 dl vatten 
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
890 g kvisttomater
Olivolja 
500 g Go Green Vita Bönor
2 dl vatten 
1 tsk salt
1 krm malen svartpeppar 

Instruktioner:
Värm en spisplatta på hög värme. Skölj ris i en sil. Häll ris och vatten i en kastrull. Puttra i 6-7 minuter och rör om hela tiden. Skölj ris i en sil. Skala och finhacka lök och vitlök. Skölj tomater i durkslag. Finhacka tomater. Häll i durkslag. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll rapsolja, lök och vitlök i en kastrull och fräs i 2 minuter. Tillsätt tomater och fräs i 2 minuter. Ta bort kastrullen. Skölj navybönor i en sil. Häll i navybönor, vatten, salt och svartpeppar. Sjuda i 20-21 minuter och rör om varje minut. Servera varmt.

Förvaring: Häll ris och bönor på tallrikar och förvara i kylen. 


Tschüss!