lördag 2 juni 2018

Fläderblomssaftsgranita

Ännu mera kok- och bakböcker jag lånat! 


1: ”Chef Ramzis arabiska kokbok” av Ramzi Nadim Shwayri

2: ”Det goda Italien: mat, människor och recept” av Peter Loewe

3: ”Baka utan gluten: kakor, tårtor, pajer och bröd” av Michael McCamley

4: ”Superhälsa med naturlig mat: 60 nyttig ingredienser och 120 recept för din hälsa” av Natalie Savona

5: ”Chokladbakverk utan ägg och mjölk” av Karolina Tegelaar

6: ”Bakbok för intoleranta och deras bekanta” av Berit Klintbom

7: ”Indien: kryddstark mat med tusenåriga anor”

8: ”Bakglädje med LCHF: baka utan socker och mjöl” av Annika Rogneby

9: ”Pannkakor: plättar och crêpes”

10: ”Pannkaka: plättar och galetter: förrätt, huvudrätt, dessert” av Eja Nilsson och Hodger Edström 

11: ”Rabarberpaj och annat läckert av frukt och bär” av Inger Bjugård

12: ”Vinterns söta: ännu fler frestelser från författarna till Sommarens söta” av Lisa Eisenman Frisk och Monica Eiseman

13: ”Choklad för själen” av Ulrica Grahl

14: ”Det genuina spanska köket” av Janet Mendel

15: ”Italienska för nybörjare” av Marco Manieri

16: ”Orientens mat & kultur” av Barbara Lutterbeck och Jürgen Christ

17: ”Modern fransk husmanskost” av Yvan Cadiou 

18: ”Mitt Balkan: mat och människor” av Jovan Radomir

19: ”Historiebok för kakälskare: en annorlunda bakbok” av Dick Harrison och Eva Helen Ulvros

20: ”Friendly food: mat utan gluten, socker och mjölk” av Hanna Göransson

21: ”The fresh foodie” av Leila Lindholm


22: ”Fem asiatiska kök: vardagsmat från Kina, Korea, Japan, Vietnam och Thailand” av Yukiko Duke

23: ”Mma Ramotswes kokbok: mat för traditionellt byggda läsare” av Stuart Brown

24: ”Laga glutenfritt: pasta, pizza, pajer, piroger & andra klassiker” av Susanne Hovenäs och Nilla Gunnarsson

25: ”Bonniers stora bakbok: sötebröd, surdegar och salta kex” av Ulla Karlström och Cecilia Lundin

26: ”Laga kryddigt: etiopisk & eritreansk mat för svenska kök” av Gennet Awalom

27: ”Italienska desserter” av Maxine Clark

28: ”Sydamerika: min matpassion” av Klara Lind

29: ”Det franska köket: en kokbok” av Joanne Harris och Fran Warde

30: ”Baka med LCHF: klassiska bakverk till fika & fest utan socker och gluten” av Mariann Andersson

31: ”The dishes of Africa” av Princess Ngozi Kachikwu

32: ”Africa on my mind: smaker, recept och intryck från hela kontinenten” av Marcus Samuelsson

33: ”Mellan hjortron och oliver: en värld full av recept” av Tessa Kiros

34: ”Det franska lantköket” av Joanne Harris och Fran Warde

35: ”Nordafrikansk mat: från Kairo till Casablanca” av Eja Nilsson

36: ”Baka glutenfritt: matbröd, kakor och tårtor” av Elisabeth Ekstrand Hemmingsson

37: ”Bullar” av Daniel Lindeberg

38: ”Bonniers kokbok” av Margit Engnes, Pernilla Tunberger och Tore Wretman

Jag rekommenderar högt ”Chef Ramzis arabiska kokbok”, ”Bakbok för intoleranta och deras bekanta”, ”Choklad för själen”, ”Det genuina spanska köket”, ”Orientens mat & kultur”, ”Friendly food: mat utan gluten, socker och mjölk”, ”Laga glutenfritt: pasta, pizza, pajer, piroger & andra klassiker”, ”Bonniers stora bakbok: sötebröd, surdegar och salta kex”, Baka med LCHF: klassiska bakverk till fika & fest utan socker och gluten”, ”Africa on my mind: smaker, recept och intryck från hela kontinenten”. 

Festa della Repubblica, eller republikens fest, kallas också Italiens nationaldag för. 2:a juni har firats sedan 1946 då folket röstade för en demokrati, istället för det gamla, monarki.

För att fira har jag gjort en Granita! Granita, eller granité, är en italiensk isglass. Granita innehåller socker, vatten, smaksättning som saft, fruktpuré och choklad. För en svensk smak har jag omarbetat ett recept, ”Bettinas fläderblomssorbet”, från bok 11: ”Rabarberpaj och annat läckert av frukt och bär” av Inger Bjugård. 

Originalt recept är från 


Fläderblomssaftsgranita 
(Jag fick 6 24 cl glas, ca 1070 g)

Ingredienser:
Originalt:
3 dl vatten
1 1/2 dl strösocker 
2 dl outspädd fläderblomssaft
1/2 pressad lime och rivet skal
citronmellisblad

Mitt recept:
3 dl vatten
6 msk ICA Sötströ
1 1/2 dl Fun Light Elderflower Lemon
8 dl vatten

Instruktioner:
Koka upp hälften av vattnet med sockret. Rör om och koka tills sockret lösts och det blir en simmig lag. Låt den kallna. Blanda med saft, resterande vatten, rivet skal och limesaft. Frys i glassmaskin eller direkt i frysen. Ta i så fall ut den ett par gånger och vispa den porös och luftig med elvisp. Låt den sedan frysa till nästa dag. Skeda upp i portionsglas. 

Mina instruktioner:
Värm en spisplatta på hög värme. Häll vatten och sötströ i en liten kastrull. Låt koka och rör om konstant i 1 minut. Ställ åt sidan och låt svalna i 5 minuter. Blanda saft och vatten i en glassform. Tillsätt ”sockerlagen” och täck med aluminiumfolie. Ställ in i frysen i 3 timmar, och rör om var 30:e minut. Låt stå över natten. Låt stå i rumstemperatur i 1 timme. Hacka isblocket med en kniv. Servera kallt.

Förvaring: Häll i glas, täck med aluminiumfolie och förvara i frysen.



Tschüss! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar