tisdag 5 juni 2018

Gratinerad spaghetti

Idag är inte bara en busy dag för shopping, utan också Tiggers 3-årsdag! Jag köpte mjuk mat och möss i burar till henne. 




Angående receptet.. När jag först läste titeln i boken ”Bonniers kokbok” så var jag skeptisk. ”Gratinerad spaghetti med tomat”? Det låter ju skumt. Men du kan inte tänka dig hur gott det blev? Sojapasta + tomat + ost + smör = incredible!

Originalt recept är från


Gratinerad spaghetti
(Jag fick 3 portioner, 1 25x36 cm i dm långpanna)

Ingredienser:
Originalt:
200 g spaghetti
4-6 skållade tomater i skivor
4-5 msk riven ost (helst parmesan)
2 msk smör el. margarin
salt, vitpeppar, riven muskotnöt

Mitt recept:
100 g Risenta Bönpasta Spaghetti
5 kvisttomater (~ 615 g)
30 g Astrid & Aporna Jeezly Perfekt Pizza
30 g rumsvarmt Valio Eila Laktosfritt Smör 
1/2 tsk salt
1/2 krm malen vitpeppar 
1 nypa malen muskotnöt 

Instruktioner:
Koka spaghettin knappt mjuk (s. 413). Varva spaghettin med tomaterna i smord eldfast form. Krydda och strö över ost. Fördela smöret över ytan och sätt in formen i god ugnsvärme, 250°, tills spaghettin fått gulbrun färg. Servera rätten till köttbullar e. d. (4 pers.)

[Sida 413:
Kokning av spaghetti och makaroner

Beräkna 50 g torra spaghetti eller makaroner per person. Lägg ner spaghettin eller makaronerna i rikligt mängd kokande lätt saltat vatten. Låt spaghettin vara hel genom att ringla ner i vattnet varefter den mjuknar. Koka på ganska svag värme med locket på glänt så det inte kokar över. Koktiden varierar beroende på tjocklek och hur färsk varan är. Svensk spaghetti kokar på 15-20 min. För importerad spaghetti kan koktiden vara från 7 till 15 min. Följ anvisningarna på paketen! Makaroner kokar på 15-18 min. Häll upp spaghettin eller makaronerna att rinna av. Spola ev. över dem med kallt vatten.]

Mina instruktioner:
Värm en stor spisplatta på hög värme. Häll mycket vatten i en stor kastrull, täck med lock och låt koka. Koka pastan al dente i 2 minuter. Häll pastan i durkslag och låt svalna. Särt ugnen på 250 grader. Värm en spisplatta på hög värme. Skölj tomaterna. Lägg tomater och vatten i en kastrull. Koka i 2 minuter. Ta ut tomaterna och låt svalna några minuter. Dra bort skalen. Grovhacka köttet. Lägg pasta och tomaterna i en långpanna. Riv osten och strö över. Smula över smöret och strö på kryddor. Gratinera mitt i ugnen i 10-11 minuter. Servera varmt.

Förvaring: Täck med aluminiumfolie och förvara i kylen.



Tschüss!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar