måndag 4 juni 2018

Açaí Raspberry Bowl

Jag vill rekommendera en massa böcker till er! Av 39 böcker jag lånat rekommenderar jag starkt dessa: ”Bonniers vegetariska kokbok”, ”Grön mat : vegetariskt varje dag från River Cottage”, ”Green Kitchen Travels: hälsosam vegetarisk mat från hela världen”, ”Jonas paleokök: hälsosamma recept av rena råvaror”, ”Rawsome - Raw food: glassar, mylkshakes, smoothies & juicer”, ”Vegolandet Veganias kokbok”, ”Frozen yogurt”, ”Lev gott med LCHF och periodisk fasta”, ”Läcker vardagsmat utan gluten och mjölk: pajer, pasta, sallader, röror, smårätter, grytor..”, ”Två systrars söta: 170 frestelser från The Cookbook Café”, ”Persiana: 100 enkla och moderna recept från Mellanöstern” och ”Sött, sweet, dulce: desserter från när och fjärran”. 



1: ”52 gröna måndagar: vegetarisk kokbok” av Eva Andersson och Stefan Grynge

2: ”Sehr gut!: den goda tyska maten” av Andreas Froebrich

3: ”Choklad: råchoklad, praliner & tryfflar, kakor & desserter, drycker & glass” av Elisabeth Johansson

4: ”Jamie upptäcker : Spanien, Italien, Marocco, Grekland, Frankrike” av Jamie Oliver

5: ”Bonniers vegetariska kokbok” av Cecilia Lundin och Ulla Karlström

6: ”Grön mat : vegetariskt varje dag från River Cottage” av Hugh Fearnley-Whittingstall

7: ”Fransk bistro: rustikt, klassiker, enkla rätter, ost, dryck, desserter, menyförslag” av Maria Zihammou

8: ”Ungerska specialiteter” av Anikó Gergely

9: ”Glöd: mat med mening” av Sara Begner

10: ”Svensk husmanskost” av Tore Wretman

11: ”Green Kitchen Travels: hälsosam vegetarisk mat från hela världen” av David Frenkiel och Luise Vindahl

12: ”Nya nordiska köket: naturen, smakerna och filosofin” av Margareta Schildt-Landgren

13: ”Good Mood Food: maten som lyfter humör och energi” av Ulrika Hoffer

14: ”Jonas paleokök: hälsosamma recept av rena råvaror” av Jonas Lundgren 

15: ”Rawsome - Raw food: glassar, mylkshakes, smoothies & juicer” av Erica Palmcrantz-Aziz

16: ”Bara bär: i matlagning, för konservering, som brännvinskrydda” av Jens Linder

17: ”Birgittas bästa julkakor” av Birgitta Rasmusson

18: ”Indiska smårätter: lassi, naan, tandoori..” av Krishane Renghen

19: ”Mer lugn mage med god mat: kokboken för dig med IBS” av Sofia Antonsson”



20: ”¡taco loco! mexikansk gatumat från grunden” av Jonas Cramby

21: ”Mexikansk mat på riktigt: äkta burritos, tacos, salsor och mycket mer” av Felipe Fuentes Cruz och Ben Fordham

22: ”Sunda sötsaker” av Christina Lagergren

23: ”Vegolandet Veganias kokbok” av Nina Andersson och Linda Andersson

24: ”Landskapsbröd” av Karl-Johan Börjesson

25: ”Romska maträtter” av Irén Horvatne och Teresa Kwiatkowski

26: ”Laga smart med Jamie: köp klokt, laga med omsorg, släng mindre” av Jamie Oliver

27: ”Sweet spots of New York” av Roy Fares 

28: ”Ärlig mat: fri från socker, gluten och mjölk” av Ulrika Hoffer

29: ”Culinaria Karibien: Västindiska specialiteter från Bermudas till Curaçao” av Rosemary Parkinson

30: ”Fedons grekiska” av Fedon Lindberg

31: ”Frozen yogurt” av Constance Lorenzi och Mathilde Lorenzi

32: ”Lev gott med LCHF och periodisk fasta” av Åse Falkman Fredriksson

33: ”Läcker vardagsmat utan gluten och mjölk: pajer, pasta, sallader, röror, smårätter, grytor..” av Mekto Ganic

34: ”Två systrars söta: 170 frestelser från The Cookbook Café” av Lisa Eisenman och Monica Eisenman

35: ”Persiana: 100 enkla och moderna recept från Mellanöstern” av Sabrina Ghayour

36: ”Tutti frutti: en bok om frukt och frestelser” av Maria Lindstrand, Klas Lindstrand och Tomas Lestrup

37: ”Lugn mage med god mat: kokboken för dig med IBS” av Sofia Antonsson

38: ”Bästa kosten för mage och tarm” av Maija Ruisniemi

39: ”Sött, sweet, dulce: desserter från när och fjärran” av Anna Bergenström och Fanny Bergenström


Ni har väl säkert hört talas om Açaí bowls? Det är i alla fall en smoothie serverad med bär, frukt, nötter i en skål. Och det är yummielicious! 

Originalt recept är från




Açaí Raspberry Bowl
(Jag fick 1 stor skål, ca 520 g)

Ingredienser:
Originalt:
300 g (5 dl) frysta jordgubbar, lätt upptinade 
2 frysta skivade bananer
4 msk açaípulver
cirka 2 1/2 dl osötad mandelmjölk (eller valfri mjölk)
2 msk av något av följande: nöt- eller frösmör, växtbaserat proteinpulver (hampafrö, råris, groddade ärter eller frön) eller blötlagda nötter eller frön

Topping
färsk frukt, skivad
hampafrön
bipollen
gojibär
flytande honung (helst ouppvärmd), kan uteslutas

Mitt recept: 
2 omogna bananer (~ 300 g)
300 g frysta tinade hallon
1 dl ICA Sötströ
2 msk acaipulver

Garnering:
100 g svarta vindruvor

Instruktioner:
Lägg fryst frukt och bär, açaípulver och mjölk i en stark höghastighetsmixer. Tillsätt nötsmör, proteinpulver eller blötlagda nötter eller frön. Mixa till en slät kräm. Konsistensen ska vara som mjukglass. Om du inte har en höghastighetsmixer kan du använda en stavmixer och mixa allt i en hög kanna. Sleva upp açaíkrämen i skålar och toppa med skivad frukt, hampafrön, bipollen, gojibär och ringla lite honung över, om du vill. Servera genast. 

Mina instruktioner:
Skala och skär banan i bitar och lägg i burk. Ställ i frysen i 15 minuter. Ta ut och låt stå minst 5 minuter. Häll banan, hallon, sötströ och açaípulver i en mixer. Mixa i 30 sekunder. Häll i skål och ställ i frysen i 10 minuter. Skölj och halvera vindruvorna. Ta ut skålen och lägg på vindruvorna. Servera kallt. 

Förvaring: Förvara i frysen.


Tschüss!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar