måndag 11 juni 2018

Lingongrova

Är det bara jag som har jättegoda barndomsminnen av detta bröd? 
När mamma köpte Lingongrova så betydde det oftast att hon skulle göra ”äggamacka” till mig. Se nästa inlägg för receptet! 

Tyvärr så har ju Pågens Lingongrova gluten i sig, men lyckligtvis så tar det inte jättelång tid att göra det själv!

Originalt recept är från



Lingongrova
(Jag fick 1 16 cm i dm runt bröd, 19 brödskivor)

Ingredienser:
Originalt:
50 g smör
8 stora eller 10 små ägg
1 dl kesella, 10 %
1 dl färska eller frysta lingon
3 msk kokosnötsmjöl
1 dl mandelmjöl
1 dl hasselnötsmjöl, alternativt malda eller fint mixade hasselnötter
1 dl linfrö
1 dl fibrex, flingor 
1/2 dl pofiber
1 1/2 msk malda brödkryddor (färdig kryddblandning finns att köpa)
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
hela kumminfrön att strö över

Mitt recept:
100 g fet kokosmjölk
8 ägg
3 msk rapsolja
1/2 tsk bikarbonat 
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
30 g DanSukker Fibrex
2 g linfrön 
3 msk Finax Psyllium 
2 dl Risenta Kokosmjöl
1 dl Risenta Bovetemjöl
200 g rumsvarm lingonsylt
2 dl Risenta Bovetemjöl
2 dl Risenta Sojamjöl 

Garnering:
Malen brödkummin 

Instruktioner:
Sätt ugnen på 190 grader. Smält smöret. Vispa äggen till en luftig smet i en bunke, cirka 3 minuter med elvisp. Tillsätt smör samt kesella och blanda väl. Rör ner lingonen. (Frysta lingon ska ej tinas.)

Rör ihop de torra ingredienserna och blanda ner dem i smeten ordentligt. Fodra en brödform, 1 1/2 liter, med bakplåtspapper och fördela smeten jämnt i formen.

Strö kumminfrö över och grädda i ugnen tills brödet har fått fin färg, i cirka 50 minuter. Stjälp upp på galler och låt svalna under bakduk. 

Mina instruktioner: 
Ställ en full burk kokosmjölk i kylen i minst 1 timme. Vispa äggen pösiga med elvisp, 10-11 minuter. Öppna burken. Separera den feta kokosmjölken från kokosvattnet i två skålar. Tillsätt kokosmjölk, buttermilk och rapsolja till äggen och rör försiktigt. Blanda bikarbonat, salt, bakpulver, brödkryddor, fibrex, linfrön, psyllium, kokosmjöl, bovetemjöl och fibrexmjöl i en annan skål. Blanda i dem i smeten försiktigt. Låt smeten svälla i 15 minuter. Tillsätt lingonsylt, bovetemjöl och sojamjöl. Knåda till en deg. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg bakplåtspapper på en bakplåt. Forma degen rund och lägg den på plåten. Strö på brödkummin. Grädda mitt i ugnen i 43-44 minuter. Låt svalna helt, minst 1 timme. Servera rumstempererat.

Förvaring: Skär i skivor, lägg i täta plastpåsar och förvara i rumstemperatur.




Tschüss!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar