måndag 25 mars 2019

Bizélikeftedes

Idag är det Greklands nationaldag och jag har gjort Keftedes. Keftedes är grekiska köttbullar. Men istället gjorde jag Bizélikeftedes (”Bizéli” betyder ärta). 




Bizélikeftedes
(Jag fick 33 st, ca 655 g)

Ingredienser:
1 gul lök 
4 vitlöksklyftor 
Olivolja 
1 msk malen spiskummin
2 msk malen koriander
1 tsk torkad dill
1/2 tsk torkad mynta
1 krm malen svartpeppar 
475 g kokta gula ärtor
1 tsk salt
1 dl Urtekram Havremjöl
6 msk Finax Psyllium 

Instruktioner:
Skala och finhacka lök och vitlök. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll olivolja, lök och vitlök i en stekpanna och fräs i 2 minuter. Tillsätt spiskummin, koriander, dill, mynta och svartpeppar. Fräs i 2 minuter. Ta bort stekpannan. Låt svalna i 10 minuter. Skölj gula ärtor i en sil. Häll lökblandningen och ärtor i en mixer. Mixa i 2 minuter. Blanda smet, salt, havremjöl och psyllium i en skål. Blanda och låt svälla i 10 minuter. Forma bollar. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll olivolja och keftedes i stekpannan. Fräs i 3-4 minuter. Vänd och stek i 3-4 minuter på varje sida och hörn. Servera varmt. 

Förvaring: Lägg på tallrik och förvara i kylen.



Tschüss! 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar