fredag 14 december 2018

Vegansk fransk maräng - Marängbotten

BIG NEWS!! Jag är från och med igår helt vegan! Jag har ätit mitt sista ägg! Jag har också ordnat med alla min mediciner så att jag tar veganska. Här kommer äggersättningar! Jag har inte testat alla än.

Färdiga produkter:
För bakning:

No Egg Egg Replacer av Orgran Foods. 39.95 kr för 200 g på ICA. Innehåll: Potatisstärkelse, tapiokastärkelse,  kalciumkarbonat, citronsyra, metylcellulosa. Näringsdeklaration: Energi (kcal) 306 kcal, Energi (kJ) 1280 kJ, Fett 0.10 g, Varav mättat fett 0.01 g, Kolhydrater 72.40 g, Varav socker 0.90 g, Fiber 2.80 g, Protein 0 g, Salt 0.0250 g.

För matlagning:

Vegan Easy Egg av Orgran Foods. 44.95 kr för 250 g på ICA. Innehåll: kikärtsmjöl, majsmjöl, metylcellulosa, karragenan; Vegetabiliskt protein, dextros av majs, salt, gurkmeja, bakpulver: kalciumkarbonat, vitlökspulver. Näringsdeklaration: Energi (kcal) 350, Energi (kJ) 1464 kJ, Fett 3.2 g, Varav Mättat fett 0.6 g, Kolhydrater 46,8 g, Varav sockerarter 3.7 g, Varav Stärkelse 43.1 g, Fiber 16.0 g, Protein 14.9 g, Natrium 2020 mg. 

För bakning och matlagning:

Vegan Egg Växtbaserad Äggersättning av Follow Your Heart. 99.95 kr för 114 g på Mathem.se. Innehåll: SOJAdryckspulver (SOJAbönor) (49%), stabiliseringsmedel (modifierad cellulosa, gellangummi, cellulosa, karragenan), geleringsmedel: kalciumlaktat (växtbaserat), naturlig arom (innehåller svart salt [svart salt, örter]), näringsjäst, svart salt, färgämne: betakaroten. Näringsdeklaration:Näringsvärde per 100 g Energi kJ/kcal 1337/325 Fett (g) 17 varav mättat (g) 3,2 Kolhydrater (g) 5,7 Varav sockerarter (g) 0,9 Fiber (g) 44 Protein (g) 15 Salt (g) 2,7



Altrovo Egg Replacer av Loprofin. 439 kr för 500 g på Apotea.se Innehåll:  Potatisstärkelse, modifierad tapiokastärkelse, förtjockningsmedel (E466), surhetsreglerande medel (E341), färgämne (E160a), bakpulver (E501). Näringsdeklaration: Näringsvärde per 100ml/100 g Energi Kcal 346 kJ 1465 Fett g 0,3 varav mättat g 0,13 Kolhydrat g 81,8 varav sockerarter g 0,2 Kostfiber g 7,2 Proteinekvivalenter g 0,33 varav fenylalanin mg <5 Salt g 1,43 Mineraler Natrium mg (mmol) 572 (24,9) Kalium mg (mmol) 300 (7,7) Fosfor mg (PO4 mmol) 207 (6,7)



Megga Exx av Terra Vegane. 34.95 kr för 175 g på Happyvegan.se. Innehåll: Potatisstärkelse *, cassava stärkelse *, ärtprotein *, bakpulver * (majsstärkelse *, potatisbitartrat, natriumbikorbonat), locust Bean Gum * * = Certifierad organisk Gjord i en vegan anläggning som också hanterar cashewnötter, soja och vete. Näringsdeklaration: Energi (kcal) 346, Energi (kJ) 1447, Fett 1 g, Varav mättat fett 0 g, Kolhydrater 77 g, Varav sockerarter 3 g, Fiber 5 g, Protein 11 g, Sodium 0.1 g. 



Golden Exx av Terra Vegane. 34.95 kr för 150 g på Happyvegan.se. Innehåll: potatisstärkelse*, lupinmjöl*, salt, gurkmeja*, kryddor*, fruktkärnmjöl*, Kala Namak (svart salt).
* = certifierat ekologisk ingrediens (enligt DE-ÖKO-070). Näringsdeklaration: Energi (kcal) 358, Energi (kJ) 1497, Fett 9 g, Varav mättat fett 1 g, Kolhydrater 55 g, Varav sockerarter 5 g, Fiber 8 g, Protein 18 g, Salt 3 g. 



VegEgg av Arche Naturküche. 93 kr för 175 g på Stadshandel.se. Innehåll: lupin mjöl*, majsstärkelse*, maltodextrin*, förtjockningsmedel: johannesbrödmjöl*, havssalt, gurkmeja*, (*från kontrollerad ekologisk odling, **från kontrollerad bio dynamisk odling). Näringsdeklaration: Energi (kJ) 1305, Fett 6.7 g, Kolhydrater 38.3 g, Protein 23.9 g. 



Recept:

För matlagning:

Tofu + kala namaksalt. Även ägg och smak av ägg går att efterlikna!  Med kala namak salt får du den äggiga smaken även på scrambled tofu. Vill du ta det ett steg längre så kan du göra egna kokta veggs. Du hittar oftast kala namak i indiska, asiatiska eller helveganska butiker. 
https://www.valjvego.se/4-satt-att-ersatta-agg



Kikärtsmjöl. En av äggets främsta egenskaper är att det fungerar som bindemedel i till exempel färsbiffar. Men det finns andra livsmedel som också har den egenskapen, till exempel kikärtsmjöl. Det är dessutom precis som ägget rikt på vitaminer, mineralämnen och protein, som är lätt för kroppen att använda. Ett ägg motsvarar 1–2 msk kikärtsmjöl.https://www.viforaldrar.se/barn-2-5-ar/aggallergi-11-tips-for-en-enklare-vardag/



Kikärtsmjöl + vätska. Omelett utan ägg? Ja, faktiskt! Vispa ihop 2½ dl kikärtsmjöl med 3 dl vätska, till exempel mjölk, havredryck eller vatten. Smaka av med salt, peppar och gärna någon annan god krydda, exempelvis gräslök, paprikakrydda eller oregano. Stek lite lök, riven zucchini, svamp och annat (äggfritt!) som passar i en omelett, häll över kikärtssmeten och stek på medelstark värme tills den ”stannat”. Inte exakt en ägg-omelett förstås, men väl ett fullgott substitut.https://www.viforaldrar.se/barn-2-5-ar/aggallergi-11-tips-for-en-enklare-vardag/

För bakning och matlagning:

Aquafaba. 1 ägg = 3 msk, 1 äggvita = 1 msk. http://feliciasbakexperiment.blogspot.com/2018/11/kikartsaquafaba.html?m=1



Potatis + vatten. 50 gram mosad potatis blandad med lite vatten för att ersätta ett ägg.
http://greenoption.org/vegprodukter/agg.html



Fiberhusk + vatten. Fiberhusk är ett pulver av ett fiberrikt frö, som suger upp vätska och bildar en gel som liknar äggvita. Ersätt ett ägg i kaksmeten genom att blanda 1 tsk Fiberhusk med 1½ dl vatten i en kastrull. Koka upp och ta vid första bubblan av kastrullen och vispa i 3–4 minuter. Vispa ner i kaksmeten. Om det är mer än ett ägg i receptet ersätts övriga med bakpulver. På lindroos.net kan man ladda ner recept på hur Fiberhusk används i det äggfria köket.
Https://www.viforaldrar.se/barn-2-5-ar/aggallergi-11-tips-for-en-enklare-vardag/


Sojamjöl + vatten. 2 tsk sojamjöl blandat med 2 msk vatten för att ersätta ett ägg. http://greenoption.org/vegprodukter/agg.html


Majs- och potatisstärkelse + fett + vatten. Kontrollera att du har en stärkelseblandning av Maizena och Potatismjöl enligt följande Stärkelseblandning receptet.
För ett ägg.
1 tsk Stärkelseblandning
½ msk smör eller margarin efter allergi(er)
2 msk vatten  

Instruktioner:
Hur lagar jag Enkel Äggersättning för alla!?
Smält fettet. 
Blanda stärkelsen med vatten och tillsätt fettet. 
Rör om väl. 
Den ska vara klumpfri. 
Om det inte går värm den i en mikrovågsugn. 
Gör som recept där man behöver ägg. 
Om du behöver mer än ett ägg som till exempel två ägg. Gör då en dubbel sats.

OBS! Det här funkar inte i allt men funkar bra i mjuka kakor, muffins, tårtor, kakor och desserter.https://www.allergimat.com/recept.asp?id=1110&namn=Enkel-Aggersattning-for-alla


Vatten + olja. 2-3 msk vatten och olja för att ersätta ett ägg. http://greenoption.org/vegprodukter/agg.html



Silkestofu + vatten. 50 gram mjuk tofu blandad med lite vatten för att ersätta ett ägg. http://greenoption.org/vegprodukter/agg.html

För bakning: 

Bönor + vatten. 50 gram mosade bönor blandade med lite vatten för att ersätta ett ägg. 
http://greenoption.org/vegprodukter/agg.html



Nötsmör + vatten. 50 gram nötsmör blandat med lite vatten för att ersätta ett ägg.
http://greenoption.org/vegprodukter/agg.html



Banan + bakpulver. 1/2 banan, mosad, 1 krm bakpulver. Passar till söta bak där man är ok med en disktinkt banansmak: som t.ex. i ren banankaka, i kladdkaka eller andra chokladrecept. Bananen är stärkelserik och binder bra men vill du försäkra dig att det du bakar håller ihop, tillsätt också 1/2 tsk psylliumfröskal eller 1 tsk tapioka. https://nillaskitchen.com/2013/01/29/aggfri-bakning-naturlig-aggersattnig-recept/



Äppelmos + bakpulver. ½ dl äppelmos och ½ tsk bakpulver ger mjuka härliga och fluffiga kakor.
https://mittkok.expressen.se/5-satt-att-ersatta-agg-i-bakning/



Sojagrädde/sojamjölk/vatten. I mjuka kakor, som sockerkaka, tårtbottnar och muffins, kan du använda sojagrädde, sojamjölk eller vatten. 2 ½-3 msk vätska ersätter ett ägg. Tillsätt gärna lite extra bakpulver i smeten också, 1 tsk extra per sats, för att kakan ska höja sig. http://www.vegania.net/ersatt.html



Sojagrädde/sojamjölk/vatten. I småkakor, där det kanske bara ingår 1 ägg eller lite äggvita kan du också använda sojagrädde, sojamjölk eller vatten för att binda ihop ingredienserna. 
http://www.vegania.net/ersatt.html



Sojagrädde + majsstärkelse. I krämer och såser ersätter du ett fåtal ägg med soja/havregrädde och lite majsenamjöl (om såsen ska koka) eller med färdig vegansk vaniljsås (om såsen inte ska koka). http://www.vegania.net/ersatt.html


Bakpulver + vätska. Vad är äggets syfte? Om ägget ska göra maträtten fluffig kan du använda 1 tsk bakpulver och 2 msk vätska. https://www.allergia.se/sa-ersatter-du-agg-matlagningen-2/



Bakpulver/bikarbonat. Om ägget ska användas för jäsning kan du ersätta med 1 tsk bakpulver eller ½ tsk bikarbonat
https://www.allergia.se/sa-ersatter-du-agg-matlagningen-2/



Linfrö + vatten. Annat som kan ersätta ägg i olika sammanhang är linfröskum (vilket du får om du blötlägger linfrö i vatten och sedan silar bort fröna. http://www.vegania.net/ersatt.html



Linfrö + vatten. Genom att bland 1 matsked krossade linfrön med 2,5 matsked vatten kan du göra ett veganskt alternativ till ett ägg. Detta linfröägg går inte riktigt att göra omeletter på, men kan användas i bröd, muffins och kakor. https://www.supernyttigt.se/fron/linfron/



Chiafrön + vatten. 1 msk chiafrön (jag använder dessa från Vita prana), 3 msk vatten
Du kan också använda chiamjöl eller mortla chiafröna om du vill ha slätare ägg. Jag upplever inte att de ”knastrar mellan tänderna” i brödrecept, utan de smälter in bra. Men vill du vara extra extra säker kan du ju mortla lite först. Blanda ihop chia och vatten, låt svälla en stund, 10-15 minuter. Klart att använda!

http://lesscarbs.se/tips-och-rad/chiaagg-ersatta-agg-i-recept/


Jag firar min vegandom med detta veganska recept på maräng. Jag har också bestämt att jag inte längre kommer ha med (
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️) på fotona, utan skriva det bredvid mängden.

Jag var alltså on cloud nine när jag lyckades med maräng utan äggvita och socker!!! Jag hade testat mååånga gånger med kikärtsaquafaba och sötströ eller sukrin melis. Fail! Jag bestämde mig för att testa ett recept på maräng med honung, men att göra det med Fiber Sirup. Succé! Smeten blev bra och höll sig många minuter efter den var färdigvispad, som de andra inte hade gjort. 

Det som var den bestämmande faktorn, som jag kommit fram till efter många bakexperiment, var att jag äntligen slutade att försöka göra små maränger. Eftersom jag inte haft en sprits, så blev de aldrig marängformade. Jag sket i att få de perfekta små marängerna och bestämde mig för att baka smeten som marängbotten. 😆

När jag gjorde Pavlova så gjorde jag ett jättebra bakexperimentaliskt fynd! När jag gräddat den så la jag in den i skafferiet. När jag gjort Pavlovan så la jag in den i kylen. Efter 12 timmar så hade marängen blivit seg! 

Innan jag glömmer: det finns tre olika sorters maränger. 

Fransk maräng är den vanligaste och består av äggvita och socker och något stabliliseringsmedel, som ättika, citronsaft. 

Schweizisk maräng är maräng som vispas över vattenbad och består av samma ingredienser.

Italiensk maräng är maräng som vispas med sockerlag. 

Sist men inte minst, tips för att lyckas:
Använd INTE plastskål. 
Använd metall- eller glasskål. 
Använd djup skål för det skvätter. 
Vispa länge. 
Grädda tills det känns torrt OCH stabilt. Du ska kunna knäcka med fingret på toppen. 

Originalt recept är från
http://back-2-basics.se/2017/06/15/paleo-maranger-med-honung/




Vegansk fransk maräng - Marängbotten
(Jag fick 1 24 cm i dm marängbotten,  ca 50 g)

Ingredienser:
Originalt:
2 äggvitor
2 msk fast honung 

Mitt recept:
6 msk flytande kikärtsaquafaba 
4 msk Funksjonell Mat Fiber Sirup
1 tsk citronsaft

Instruktioner: 
Sätt ugnen på 125 grader.
Vispa äggvitorna så de blir skummiga och vita. Tillsätt därefter honungen och vispa tills det blir en tjock, fast och vit massa.
Klicka ut till 4 lika stora delar på en bakplåtspappersklädd plåt. Tag sedan baksidan på en sked och ”tryck ut” med cirkulerande rörelser så du får 4 lika stora rundlar.
Sätt in längst ner i ugnen och låt grädda ca 60 min. Täck med folie när de börjar få för mycket färg (tar ca 20-30 min).
Tag ut och låt svalna på galler. De ska vara ”torra” och lätta att få av från bakplåtspappret när de är klara. Om de inte är tillräckligt torra kan man låta de stå i eftervärme i ugnen med luckan på glänt.

Mina instruktioner: 
Häll kikärtsaquafaba, fiber sirup och citronsaft i en djup glasskål. Vispa fasta toppar med elvisp i 15-16 minuter. Sätt ugnen på 100 grader. Lägg bakplåtspapper på en bakplåt. Skeda ut smeten till en cirkel. Grädda näst längst ner i ugnen i 3 timmar och 25-26 minuter. Ta ut plåten och låt svalna helt.

Förvaring: Lägg marängbotten på en tallrik och lägg i en tät plastpåse i skafferiet.



Tschüss! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar