fredag 3 maj 2019

Jabłko Kisiel

Idag är det en av Polens nationaldagar, 3:e maj, som firar konstitutionen från 1791. 11:e november är den andra, som firar då Polen 1918 blev självständigt. Tyvärr så har Polen gått åt helt fel riktning, politiskt. De har nu en nationalkonservativ (läs rasistisk) regering. 👎 Så här står det på Landguiden: 
”Polen tog ett dramatiskt kliv åt höger genom valet hösten 2015, då det nationalkonservativa partiet Lag och rättvisa (PiS) fick egen majoritet och vänstern blev helt utan företrädare i parlamentet. PiS-regeringen har väckt starka reaktioner såväl i Polen som inom EU med en rad lagändringar som kritiker anser hotar demokratin genom att begränsa de fria medierna och inskränka rättssäkerheten.” 
https://www.ui.se/landguiden/lander-och-omraden/europa/polen/aktuell-politik2/

Men nog om det. För att fira dagen har jag gjort Kisiel, polska namnet för Kisel, en saftsoppa från Östeuropa. Jabłko betyder "äpple" på polska. Kisel kan göras på olika sätt. Man kan använda enbart saft, eller saft och mosade bör eller frukt, redning eller inte. Jag har använt koncentrerad Äpplejuice och äpplemos. Suuupergott! 


Jabłko Kisiel
(Jag fick 2 80 cl skålar)

Ingredienser:
300 g äpplemos
2 dl Eldorado Äpplejuice Koncentrat 
6 dl vatten 
1/2 tsk Lindroos Glutenfritt Xantangummi 
2 msk vatten 
3 dl vatten 

Instruktioner: 
Värm en spisplatta på medelvärme. Häll äppelmos, äppeljuice och vatten i en kastrull. Sjud i 5 minuter. Ta bort kastrullen. Blanda xantangummi och vatten i en skål. Tillsätt redning och vatten. Sjud i 20-21 minuter och rör om varje minut. Ta bort kastrullen och låt svalna. Ställ två skålar i frysen i 5 minuter. Mixa kisiel slät. Ta ut skålar och häll i kisiel. Ställ i kylen i 1 timme. Servera kallt.

Förvaring: Förvara i kylen.


Tschüss!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar