måndag 18 juni 2018

Tatsoi- och rotsellerisoppa

Ännu ett recept med tatsoi! Jag upptäckte dessutom rotsellerin! Kombinationen var superb! 

Vad är tatsoi? Tatsoi är en bladgrönsak som jag upptäckt nyligen. Tatsoi är nyttig för dig eftersom den är rik på vitaminer A, C och K, folsyra, kalcium och kalium. 

Originalt recept är från


Tatsoi- och rotsellerisoppa
(Jag fick 1 80 cl skål)

Ingredienser:
Originalt:
200 g svartkål eller grönkål
🍀 300 g potatis
🍀 1 msk olivolja
🍀 1 gul lök, hackad
🍀 1 vitlöksklyfta, skivad
 1 liter vatten
🍀 2 buljongtärningar, grönsaks- eller höns-
🍀 1.5 dl grädde
 salt och peppar

TILL SERVERING
🍀 4 ägg (till pochering) + ättikssprit (12 %)
🍀 200 g räkor med skal, gärna rökta
 0.5 ask smörgåskrasse
🍀 = finns i Coops ekologiska sortiment

Mitt recept: 
260 g tatsoi
400 g rotselleri
1 schalottenlöksklyfta
1 vitlöksklyfta
Olivolja
1 tsk salt
1 tsk torkad timjan
1/2 krm malen svartpeppar 
3 dl vatten
2 dl vatten

Instruktioner:
1 Skär loss bladen från de tjocka stjälkarna på svartkålen. Skala och tärna potatisen. Värm upp olja i en kastrull och fräs lök och vitlök. Tillsätt kålblad och potatis och stek lite till under omrörning.
2 Häll i vattnet och smula ner buljongtärningarna. Låt soppan sjuda ca 20 min. Mixa slät med mixerstav och tillsätt grädden. Smaka av med salt och peppar.
Pocherade ägg:
1 Koka upp en stor kastrull med 2 liter saltat vatten. Häll i 2–3 tsk ättiksprit. Rör runt med en sked så det blir en virvel. Knäck ett ägg i en kopp och stjälp ner det i virveln (precis ovanför ytan). Låt ägget sjuda ca 30 sekunder och häll ner ytterligare ett ägg. Lyft upp äggen med hålslev efter 3–4 min och lägg på en tallrik. Gör likadant med de andra äggen.
2 Servera soppan med pocherat ägg, skalade räkor och klippt krasse.

Mina instruktioner:
Skölj tatsoi noga i durkslag. Riv bort bladen och släng stjälkarna. Skala rotselleri med en vass kniv. Skölj rotsellerin och finhacka. Skala och grovhacka schalottenlök och vitlök. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll olivolja i en djup stekpanna och fräs lök och vitlök i 1 minut. Tillsätt rotselleri och lite mer olivolja och fräs i 4 minuter. Tillsätt tatsoi och fräs i 4 minuter. Ta bort stekpannan. Höj värmen. Tillsätt salt, timjan, svartpeppar och vatten. Koka i 3 minuter under konstant omrörning. Ta bort stekpannan och låt svalna. Häll i vatten och mixa nästan helt slät med stavmixer. Servera varmt.

Förvaring: Häll i skål, täck med aluminiumfolie och förvara i kylen.



Tschüss!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar