tisdag 24 juli 2018

Spaghetti al Lente Bolognese

Alla kommer väl ihåg spaghetti och köttfärssåsen från skolcafeterian med glada minnen? Den här ragùn alla Bolognese har inget kött och ersätter färs med röda linser.


Originalt recept är från


Spaghetti al Lente Bolognese
(Jag fick 6 portioner, ca 1460 g sås)

Ingredienser:
Originalt:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 morot
ca 150 g rotselleri 
1 msk olivolja
3 msk tomatpuré
1 tsk torkad timjan
2 lagerblad 
1 förp, hela skalade tomater (á 390 g)
1 1/2 dl röda linser
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk japansk soja
6 dl vatten
1/2 kruka rosmarin
salt och svartpeppar

Pasta
4 port spaghetti 

Till servering
1 dl frön (gärna salladstopping)
65 g ruccola

Mitt recept:
300 g Risenta Bönpasta Spaghetti 

Sås:
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
2 morötter (~ 300 g)
Olivolja 
200 g Risenta Röda Linser
500 g ICA  i love eco Ekologiska Passerade Tomater
70 g ICA Tomatpuré
3 dl vatten
1 tsk salt
1 tsk Baharatkrydda 
1 msk italiensk krydda 
1 msk köttfärskrydda 

Instruktioner:
Sås: Skala lök, vitlök, morot och rotselleri. Hacka lök och vitlök, riv morot och selleri grovt.

Bryn grönsakerna i olivoljan i en gryta. Rör ner tomatpuré och kryddor och låt det fräsa någon minut. Tillsätt tomater (krossa dem lätt), linser, buljongtärning, soja och vatten. 

Hacka rosmarinen och rör ner i grytan. Koka sakta ca 20 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Pasta: Koka spaghettin enligt anvisningen på förpackningen.

Till servering: Servera spaghettin med linsbolognese, salladstopping och ruccola.

Mina instruktioner:
Gör pastan: Värm en spisplatta på hög värme. Häll mycket vatten i en stor kastrull. Sätt på lock och låt koka. Koka pastan al dente i 2 minuter. Häll pastan i durkslag. Stäng av spisplattan. Skala och finhacka lök och vitlök. Skölj och skala morot. Grovriv morot. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll olivolja, lök och vitlök i en djup stekpanna och fräs i 1 minut. Ta bort stekpannan. Höj värmen. Skölj linserna i en sil. Tillsätt linser, passerade tomater, tomatpuré, vatten, salt, Baharatkrydda, italiensk krydda och köttfärskrydda. Puttra och rör om konstant i 7-8 minuter. 

Förvaring: Lägg pasta och sås på tallrikar, täck med aluminiumfolie och förvara i kylen.



Tschüss!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar