onsdag 15 augusti 2018

Masoor Dal

Idag är en vääldigt speciell dag eftersom nationaldagen firas i många länder!
Land nummer 1: INDIEN
Land nummer 2: SYDKOREA
Land nummer 3: KONGO-BRAZZAVILLE

Ja, detta är en rätt så traditionell indisk dal - en linsgryta/soppa. Masoor betyder (röda) linser och Dal är ett namn på linser och en soppa eller gryta som använder legymerna linser, ärtor och bönor. Jag kan inte säkert säga att jag fattar namnen och betydelserna. Här är en sida med många översättningar på legymer. http://karnatakarecipe.blogspot.com/2011/08/legumes-pulses-in-different-languages.html
Jag gjorde min Dal tjock som en gryta genom att puttra länge. 

Originalt recept är från 

https://www.vegrecipesofindia.com/masoor-dal-easy-masoor-dal/

Masoor Dal
(Jag fick 1 80 cl skål)

Ingredienser:
Originalt:
  • for pressure cooking masoor dal:

  • ¾ cup masoor dal or pink lentils or dhuli masoor dal
  • 2 cups water for pressure cooking dal
  • making masoor dal recipe:

  • 2 tablespoons oil or ghee
  • 1 teaspoon cumin seeds (jeera)
  • 1 medium sized onion, chopped
  • 2 to 3 garlic, crushed or chopped (lahsun)
  • ¼ inch ginger, chopped (adrak)
  • 1 green chili, chopped or slit (hari mirch)
  • 1 to 2 whole dry red chilies, (sabut lal mirch)
  • 1 medium sized tomato, chopped
  • ¼ or ½ teaspoon red chili powder (organic or homemade chili powder can be just ¼ teaspoon as they are very strong)
  • 1 generous pinch asafoetida (hing)
  • ¼ or ½ teaspoon garam masala powder (homemade garam masala powder can be just ¼ teaspoon)
  • ½ teaspoon turmeric powder (haldi)
  • 1.5 to 2 cups water or as required
  • 1 teaspoon kasuri methi (dry fenugreek leaves) - crushed (optional)
  • 1 tablespoon chopped coriander leaves (dhania patta)
  • ½ or 1 teaspoon lemon juice or as required
  • 1 tablespoon chopped coriander leaves for garnishing (optional)
  • salt as required

Mitt recept:
1 gul lök
3 vitlöksklyftor 
1 röd chilifrukt (~ 15 g)
1 grön chilifrukt (~ 10 g)
7 cocktailtomater (~ 130 g)
1/2 tsk malen spiskummin 
1/2 tsk malen ingefära
1/2 tsk malen gurkmeja 
1/2 tsk malen chilipulver 
1 tsk malen bockhornsklöver 
1 tsk torkad koriander
1 tsk garam masala
4 dl vatten
1 tsk salt
1/2 tsk citronsaft

Instruktioner:
preparation for masoor dal recipe:

pick and rinse the dal well.

pressure cook the masoor dal with 2 cups water, till they become soft and mushy.

when the dal is cooked, beat with a wooden spoon or wired whisk lightly.

keep the cooked dal aside.

making masoor dal recipe:

in another pan or pot, heat oil or ghee. fry the cumin seeds till golden. 

then add onions and fry till they are light golden. 

add chopped ginger and garlic. stir and fry for 10 to 15 seconds or till the raw aroma of ginger and garlic goes away. 

add green chilies and red chilies. stir.

add all the dry spice powders one by one including asafoetida (hing) and stir.

add the tomatoes and fry till the oil separates and the tomatoes become soft.

add the cooked masoor dal. pour 1.5 to 2 cups water. you can adjust the quantity of water as required.

add salt and stir. simmer the masoor dal for 6 to 7 minutes more on a low or medium flame till you get the desired consistency.

this masoor dal is neither thick nor thin and has a medium consistency.

lastly add kasuri methi and simmer for 1 minute.

towards the end add lemon juice and 1 tablespoon chopped coriander leaves and stir the masoor dal. switch off the flame.

you can also garnish masoor dal with coriander leaves if you want while serving the dal. serve masoor dal hot with steamed basmati rice or roti or chappati.

Mina instruktioner:
Skala och finhacka lök och vitlök. Skär bort topparna på chilifrukterna. Dela på längden. Skär bort kärnhus och släng frön. Finhacka köttet. Skölj tomater i durkslag. Finhacka tomaterna. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll rapsolja, lök och vitlök i en djup stekpanna och fräs i 3 minuter. Tillsätt chilifrukt och fräs i 1 minut. Ta bort stekpannan. Tillsätt spiskummin, ingefära, gurkmeja, chilipulver, bockhornsklöver, koriander och Garam Masala. Fräs i 2 minuter. Ta bort stekpannan. Skölj linser i en sil. Tillsätt linser, vatten och salt. Puttra i 29-30 minuter och rör om var 1-2:e minut. Ta bort stekpannan. Blanda i citronsaft. Servera varmt.

Förvaring: Häll i skål, täck med aluminiumfolie och förvara i kylen.

Tschüss!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar