måndag 14 januari 2019

Kokta röda kidneybönor

Idag är den 14:e januari och min namnsdag! Och Dress Up Your Pet Day! Tigger var inte glad med några sekunder på mössa på. 

Sedan slutet av december har jag sökt efter sätt att ersätta plast och aluminium. Efter detta introt kommer receptet på kokta röda kidneybönor.

Plast
"Varje år hamnar runt 8 miljoner ton plast i haven och vi antar att det i dagsläget svävar runt 150 miljoner ton plast i haven, eller 580 000 plastbitar per kvadratkilometer och 51 biljoner partiklar av mikroplast. 
Idag tillverkas 9 500 kg plast varje sekund. Under 2014 tillverkades 311 miljoner ton plast". https://www.hsr.se/fakta/fakta-om-skrap/plast-ett-stort-problem-i-vara-hav

Därför har jag valt att sluta använda plastfolie. 
Jag har sedan jag blivit vegan också hittat veganska produkter som lotion, schampo, deo och läppcerat. Men dessa innehåller plast. Jag väljer att använda dem ändå, eftersom jag tycker veganismen är liiite viktigare. 

Bio-plast
"Man tänker att plast är tillverkat av olja, men det kan även komma från andra källor. Förnyelsebara råvaror som stärkelse, mjölksyra eller etanol från sockerrör kan också bli till plast. De typerna kallas för bio-plast, och brukar vara lite dyrare än plast från råolja. Bio-plast kan i sin tur delas in i två undergrupper, biologiskt nedbrytbar och icke-biologiskt nedbrytbar.
Till exempel är bio-polyeten, eller grön PE som den också kallas, gjord av etanol från sockerrör men har samma egenskaper som polyeten från olja. Den har alltså samma utseende, egenskaper och oförmåga att brytas ner i naturen. Plaster av mjölksyra och stärkelse kan däremot brytas ner i en vanlig kompost."
https://m.naturskyddsforeningen.se/plastsanningar

Men bli inte lurad! 
"Utredningen redovisar nu en del av uppdraget som bland annat berör frågan om nedbrytningen av plast. Enligt utredaren är plaster som marknadsförs som nedbrytbara i själva verket bara nedbrytbara i en industriell miljö och inte alls anpassad för att förmultna i vår natur. Därmed orsakar de samma skador på den marina miljön som vanlig plast gör. Utredaren menar även att termen bioplast leder till att konsumenterna blir vilseledda att tro att plasten är nedbrytbar, vilket kan leda till ökad nedskräpning."
https://www.aktuellhallbarhet.se/nedbrytbar-plast-orsakar-samma-skador-som-vanlig-plast/

Aluminium
Jag trodde, innan research att aluminiumfolie var bättre än plastfolie. Det beror faktiskt på användningen! 
"aluminum is saved and plastic wrapis thrown away, then aluminum foil is greener to use. If both are simply thrown away, then plastic wrap is best". http://www.shoesforcrews.com/blog/life-work/foil-or-plastic-wrap-which-is-better/

I ett sätt är plast bättre än aluminium eftersom det krävs mer energi för att skapa aluminium. 

Men bäst är att skippa det helt, eftersom aluminiumfolie kan ge aluminiumförgiftning.
"Mat som är kokt i aluminiumkärl eller förvaras i aluminiumfolie är en av de största källorna till aluminiumförgiftning".https://kurera.se/aluminium-al/ 

Men det är inte samma när det kommer till aluminiumburkar. .
"Aluminium är en av de metaller som man sparar allra mest energi på att återvinna. Endast omkring 5% av energin som går åt för att utvinna en viss mängd aluminium ur bauxitkrävs för att behandla samma mängd återvunnen aluminium". https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Metallåtervinning
"Men vad ska man använda?"


"Att välja krossade tomater i kartong i stället för metallburk är alltid miljöbättre, men valet är inte lika givet alla gånger.Det är till exempel bäst ur klimatsynpunkt att välja olja i den lätta plastflaskan, trots att den är tillverkad av råolja, än i den tunga glasflaskan. Glasflaskan genererar 50 måttenheter för koldioxidutsläpp, plastflaskan tre.

Torkad soppa på påse är bäst ur transportsynpunkt. För soppa på burk spelar förpackningen inte så stor roll, även om plåtkonserven är lite bättre ur miljösynpunkt än glasburken. Det går åt nästan lika mycket energi att smälta om glas som att tillverka nytt. Om drickan är i Pet-flaska eller aluminiumburk spelar heller inte så stor roll, förutsatt att förpackningarna återvinns.
– Glas och metall ska man se upp med, säger Britt-Marie Berglund.
Ibland avgör användandet vilken förpackning som är bäst. Använder du till exempel majonäs, senap eller tomatpuré sällan är en tub bäst, i första hand i plast, i andra hand i metall. I dem håller innehållet längst och platstuben går att klippa sönder för att få ut allt. Men är du storkonsument av tomatpuré är glasburken bäst."
https://www.gd.se/artikel/gastrikland/sa-valjer-du-den-miljobasta-forpackningen


"Metallförpackning

Bättre sak:       Kartong             
Miljögift:           Frigör BPA
Kommentar: Konservburkar och metalltuber kan precis som plasttallrikar ge ifrån sig BPA. Glas, porslin, kartong eller liknande är bättre alternativ.m https://m.naturskyddsforeningen.se/allt-du-inte-vill-veta-om-plast

Glas 
Men glas kan väl inte vara dåligt! Tänkte jag..
Jo, "Vid tillverkningen påverkas naturen som mest av glaset. Eftersom glaset innehåller bly och då när det tillverkas kommer avges bly och arsenik ut i naturen, som båda är väldigt giftiga för naturen och organismer även i liten halt". 

Det som är bra med glas är återvinningen.
Om alla skulle återvinna sitt glas och inte slänga det i naturen eller något annat så skulle vi inte alls behöva tillverka lika mycket glas som vi gör. Eftersom 85% av allt glas som kastas är returglas som kan vara till exempel läskflaskor. Returglas betyder att man tillverkar inte något nytt glas utan man bara tvättar rent de gamla flaskorna och sedan används de igen. Resten av de 15 % är för så kallat återglas som är då man smälter ner det glaset och gör mer utav den smälta glaset, vinflaskor kan vara ett exempel på återglas".
https://glasfacts.wordpress.com/miljopaverkan-och-atervinning/

Sammanfattning
Bäst är ALLTID kartong och papper.

Glas och porslin är bättre än plast och metall.

Om aluminium återvinns är den bättre än plast. Annars är plast bättre. 

Denna tabell sammanfattar tydligt, men glöm inte att det är alltså olika för varje vara! 😠


https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.wwf.se/source.php/1180414/Elevblad%252016a-17b%2520Avfall.pdf&ved=2ahUKEwjg5KLXmdXfAhVGkywKHXVBB74QFjACegQICRAB&usg=AOvVaw0ephVTFqcCg7rDTvCvPijI

Zum beispiel (Till exempel på tyska)


Felicia ska köpa svartpeppar. Ska Felicia köpa svartpeppar i kartong, plastpåse eller glasburk?

Svar: Helst ska Felicia köpa kryddor i kartongförpackningen!Felicia vill äta kidneybönor. Ska hon köpa kokta kidneybönor i metallburk eller kartong, eller torkade kidneybönor i plastpåse eller kartong?

Svar: Du kanske tänker att rätt svar är kokta kidneybönor i kartong? Nej! Ja, kartong är bättre än metallburk. Men ännu bättre är torkade kidneybönor. Då såklart i kartongen. 
Visste du att du sparar pengar på att koka egna? 

Don't believe it? Kolla!
Ett recept kräver 500 g kokta Kidneybönor. 
500 g torkade kidneybönor blir 1090 g. 290 g kokta blir 175 g avsköljda. GoGreen (torkade) Kidneybönor 400 g 21.90 kr på Willys


GoGreen (kokta) Kidneybönor 290 g 11.90 kr  på Willys 

Med torkade räcker 1 paket - 21.90 kr
Med kokta behövs 3 paket - 35.7 krDet här exemplet kom jag på när jag handlade på Coop. Felicia ska köpa russin. Det finns russin i plastpåse, russin i plastburk, ekologiska russin i plastburk, russin i kartong och ekologiska russin i kartong.Svar: Det är såklart de ekologiska russinen i kartongen som är bäst!

Mm.. kidneybönor! Jag älskar mina kidneybönor med salt, svartpeppar och grillkrydda för kyckling. 😁


Kokta röda kidneybönor 
(Jag fick ca 1090 g) (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)

Ingredienser:
500 g GoGreen Kidneybönor
25 dl varmt vatten
25 dl varmt vatten
35 dl varmt vatten 

Instruktioner:
Värm en spisplatta på hög värme. Skölj kidneybönor i en sil. Häll kidneybönor och vatten i en stor kastrull. Koka i 5 minuter och rör om hela tiden. Ta bort kastrullen och tillsätt vatten. Täck kastrullen med lock och låt stå i 4 timmar. Värm en spisplatta på hög värme. Skölj kidneybönorna i en sil. Häll kidneybönor och vatten i kastrullen. Skumma av med en sked. Koka i 1 minut utan att röra om. Ta bort kastrullen. Stäng av spisen och låt svalna helt. Värm en spisplatta på låg värme. Ställ på kastrullen och låt stå i 5 timmar och 30 minuter utan att röra om. Sätt på lock och ställ i kylen i 10 timmar.  Ställ en skål under en sil. Häll i kidneybönor och låt all aquafaba rinna ner. Skölj kidneybönorna i en sil. 

Förvaring: Förvara i kylen.Tschüss!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar