torsdag 11 oktober 2018

Sm”r

”Sm”r”? Är det ”smör” felstavat? Ja, men det är felstavat med flit! Jag har använt Valios laktosfria smör väldigt länge eftersom jag inte tål laktos. När jag för 1 år sen bytte till mjölkfria mejeriprodukter så ville jag byta till mjölkfritt smör också. Men ALLA mjölkfria smörer och margariner jag hittade hade PALMOLJA i sig! 
Därför använde jag smöret tills förra veckan. Jag åkte till mina lokala matbutiker och jämförde ingredienser. 5/7 produkter hade ”hållbar och certifierad palmolja”. Men FORTFARANDE palmolja.. 😫 

Så jag började leta efter recept på hemmagjort smör. Jag hittade ett AMAZING recept med bara 2 INGREDIENSER! Jag ersatte olivolja med rapsolja eftersom Angela sa att smörer inte var bra att baka med för att den hade olivolja. Jag tog också rapsolja eftersom smaken är mildare. Jag har bakat med det och det får ni se imorgon när mitt recept till Spaniens nationaldag kommer ut!


Originalt recept är från 

https://barerootgirl.com/nourish/2013/07/31/paleo-my-dairy-free-butter-recipe/



Sm”r

(Jag fick ca 725 g)

Ingredienser:

Originalt:
1 c. organic virgin coconut oil
1 c. organic extra virgin olive oil
1 t. sea salt (optional, use if you enjoy salted butter)
Mitt recept:
430 g Garant Ekologisk Kokosolja

4 dl rapsolja

Instruktioner:
Combine ingredients in a small saucepan over low heat.  Gently heat, whisking until oils are mixed and salt is melted.   Pour mixture into the bowl of your stand mixer and place the bowl in the fridge.  Cool the mixture until it just begins to harden, about 30 minutes.  (DO NOT let it harden all the way or you won’t be able to whip it.)  It’s ready to whip when it turns solid in color, rather than translucent.  If you get impatient, you can freeze the bowl for NO LONGER THAN 3-5 minutes.
With your stand mixer on low speed, mix to break up clumps, about 30 seconds.  Turn to high speed (about an 8 on my Kitchenaid) and mix until the mixture doubles in volume, about 1-2 minutes.  Scoop into molds (like these shown above) or just throw it into a container and keep in the fridge.  If left on the counter, the mixture will not stay whipped (unless your house is kept at 70F at all times and being in AZ, mine is definitely not).

Mina instruktioner:
Värm en spisplatta på låg värme. Häll kokosolja och rapsolja i en 3-liters kastrull. Låt smälta och rör om konstant i 6 minuter. Häll i en stor skål. Täck med plastfolie och kyl i 2 timmar. Ta ut skålen när ytan är nästan helt vitt och kokosoljan har nästan stelnat totalt. Vispa i 30 sekunder med elvisp på låg hastighet. Vispa i 6 minuter på hög hastighet. Klä två plastburkar med bakplåtspapper. Häll i smeten. Täck med lock. Frys i 20 minuter tills smöret är fast. 
Förvaring: Förvara i frysen. 

Tschüss!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar