Jag använde mitt senaste recept på Sauce Mornay till den här gratängen.
För första gången använde jag haricot verts, vilket på franska ordagrant betyder ”gröna bönor”. Jag var som teoriserat glatt överraskad när jag smakade!
Haricot verts-gratäng
(Jag fick 2-3 portioner, ca 695 g)
Ingredienser:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
500 g frysta tinade haricot verts
Olivolja
1 tsk salt
1 tsk italiensk krydda
1 tsk malen selleri
1 krm malen svartpeppar
Sauce Mornay:
75 g Astrid & Aporna Jeezly Original
5 msk olivolja
5 msk Risenta Sojamjöl
8 dl sojamjölk
1 krm salt
1 nypa malen svartpeppar
Garnering:
5 g Renee Voltaire Nutritional Yeast
Instruktioner:
Gör Sauce Mornay: Grovriv osten. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll olivolja i en stor kastrull och värm. Häll sojamjöl i en skål och ”krossa” klumpar. Tillsätt sojamjöl och rör konstant i 1 minut. Ta bort kastrullen. Höj värmen. Häll i sojamjölken och osten. Koka 4-5 minuter under konstant omrörning. Ta bort kastrullen och blanda i salt och svartpeppar. Skala och finhacka lök och vitlök. Grovhacka haricot verts. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll olivolja, lök och vitlök i en djup stekpanna och fräs i 2 minuter. Tillsätt haricot verts och fräs i 5 minuter. Ta bort stekpannan. Sätt ugnen på 200 grader. Tillsätt salt, italiensk krydda, selleri och svartpeppar och blanda. Smörj en ugnsform med rapsolja. Häll i bönorna. Häll på såsen. Strö över näringsjäst. Grädda mitt i ugnen i 25 minuter. Ta ut formen. Täck med aluminiumfolie. Grädda mitt i ugnen i 48-49 minuter. Låt svalna helt, minst 1 timme. Servera varmt.
Förvaring: Täck med aluminiumfolie och förvara i kylen.
Tschüss!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar