Japp, som titeln ger iväg, här kommer recept på 10 till Kryddblandningar. I slutet av november förra året publicerade jag ju ett stort inlägg med 10 Kryddblandningar, FYI. Jag hade med söta kryddor som Pepparkakskrydda och Chaikrydda, och salta som Garam Masala och Italiensk Krydda.
Men i detta inlägget finns bara ”salta” kryddblandningar. Inget jag valde med flit, det blev bara så för det nog finns fler salta kryddblandningar.
1: Brödkryddor
Denna blandning är väldigt simpel och har bara 3 ingredienser. Mald anis, fänkål och brödkummin. That’s it!
Brödkryddor
(Jag fick ca 140 g)
Ingredienser:
1 1/2 dl malen anis
1 1/2 dl malen fänkål
3 msk malen brödkummin
Instruktioner:
Häll malda kryddor i en burk och skaka ordentligt tills det är välblandat.
2: Currypulver
Det här är ett recept på gult currypulver, som är det mest ordinära currypulvret i Sverige. Curryn är ju alltid gul i Sverige, eller hur?
Curry används ju såklart i currykyckling, men också currysill.
Originalt recept är från
Currypulver
(Jag fick ca 100 g)
Ingredienser:
Originalt:
- 4 msk hel koriander
- 1 bit kanel, 1-2 stänger
- 6 hela kryddnejlikor
- 1 msk hel spiskummin
- 1 msk kardemumma eller hela kardemummablommor
- 1 tsk hel svartpeppar
- 0,5 tsk torkad chili, ex. chiliflakes eller piri piri
- 2 tsk mald ingefära
- 4 msk mald gurkmeja
Mitt recept:
1 msk malen kanel
1 msk malen spiskummin
1 msk malen kardemumma
1 msk malen ingefära
3 msk malen kryddnejlika
4 msk malen koriander
5 msk malen gurkmeja
1 tsk malen svartpeppar
1/2 tsk malen chilipulver
1/2 tsk malen fänkål
Instruktioner:
1. Rosta kryddorna (utom ingefära och gurkmeja) under omrörning någon minut i en het stekpanna tills de börjar knäppa.
2. Mixa och mal till ett pulver i en kaffemixer (sån som man mixar kaffebönor i) eller mortel.
3. Tillsätt gurkmeja och ingefära samt blanda runt.
4. Curryn är klar att användas. Curryn sparas i lufttät burk och håller länge. Curryn tappar dock smak efterhand.
1. Rosta kryddorna (utom ingefära och gurkmeja) under omrörning någon minut i en het stekpanna tills de börjar knäppa.
2. Mixa och mal till ett pulver i en kaffemixer (sån som man mixar kaffebönor i) eller mortel.
3. Tillsätt gurkmeja och ingefära samt blanda runt.
4. Curryn är klar att användas. Curryn sparas i lufttät burk och håller länge. Curryn tappar dock smak efterhand.
Mina instruktioner:
Häll malda kryddor i en burk och skaka ordentligt tills det är välblandat.
3: Cajunkrydda
Spicy, spicy, spicy!
Den kommer från cajunernska köket och används i den populära rätten cajunkyckling oftast. Också cajunkräftor och jambalaya.
Originalt recept är från
Cajunkrydda
(Jag fick ca 70 g)
Ingredienser:
Originalt:
2 teaspoons salt
2 teaspoons garlic powder
2 1/2 teaspoons paprika
1 teaspoon ground black pepper
1 teaspoon onion powder
1 teaspoon cayenne pepper
1 1/4 teaspoons dried oregano
1 1/4 teaspoons dried thyme
1/2 teaspoon red pepper flakes
(optional)
Mitt recept:
1 msk salt
1 msk malen lökpulver
1 msk malen svartpeppar
1 msk malen cayennepeppar
2 msk torkad oregano
2 msk torkad timjan
2 1/2 msk malen paprikapulver
1 1/2 tsk malen chilipulver
Instruktioner:
1. Stir together salt, garlic powder, paprika, black pepper, onion powder, cayenne pepper, oregano, thyme, and red pepper flakes until evenly blended. Store in an airtight container.
1. Stir together salt, garlic powder, paprika, black pepper, onion powder, cayenne pepper, oregano, thyme, and red pepper flakes until evenly blended. Store in an airtight container.
Mina instruktioner:
Häll malda kryddor i en burk och skaka ordentligt tills det är välblandat.
4: Grillkrydda för kött
Detta är ett grundrecept på grillkrydda, som passar till bra kött.
Originalt recept är från
Grillkrydda för kött
(Jag fick ca 155 g)
Ingredienser:
Originalt:
Mitt recept:
3 msk malen svartpeppar
6 msk malen paprikapulver
2 msk salt
2 msk malen lökpulver
2 msk torkad timjan
2 msk malen spiskummin
1 msk malen muskotnöt
1 msk malen cayennepeppar
Instruktioner:
1. Blanda alla kryddor och förvara i en tät glasburk.
2. Tips inför grillning med grillkrydda: gnid in köttet i grillkryddan och låt gärna vila medan grillen blir varm eller ännu längre i kylen.
1. Blanda alla kryddor och förvara i en tät glasburk.
2. Tips inför grillning med grillkrydda: gnid in köttet i grillkryddan och låt gärna vila medan grillen blir varm eller ännu längre i kylen.
Mina instruktioner:
Häll malda kryddor i en burk och skaka ordentligt tills det är välblandat.
5: Grillkrydda för kyckling
Som det stod i det originala receptet på grillkrydda, så kan blandningen tillämpas för kycklingrätter med, om rosmarin läggs till.
Grillkrydda för kyckling
(Jag fick ca 160 g)
Ingredienser:
Originalt:
- GRUNDRECEPT GRILLKRYDDA: 1 msk grovmald svartpeppar (gärna nymald)
- 1 msk salt
- 1 tsk vitlökspulver
- 0,5 tsk cayennepeppar
- 1 msk rökt paprikapulver (eller vanligt paprikapulver)
- 1 tsk torkad timjan
- 1 tsk mald spiskummin
- 0,5 tsk mald muskot (valfritt)
- GRILLKRYDDA TILL KYCKLING: lägg till 1 tsk torkad rosmarin
- KINESISK GRILLKRYDDA: lägg till 1 msk mald sechuanpeppar (god till kyckling, anka)
- GRILLKRYDDA MED KEBABSMAK: lägg till 1 tsk mald spiskummin
- HET GRILLKRYDDA: lägg till 1 tsk cayennepeppar eller annat chilipulver efter smak
Mitt recept:
3 msk malen svartpeppar
6 msk malen paprikapulver
2 msk salt
2 msk malen lökpulver¨
2 msk torkad timjan
2 msk malen spiskummin
1 msk malen muskotnöt
1 msk malen cayennepeppar
1 msk torkad rosmarin
Instruktioner:
1. Blanda alla kryddor och förvara i en tät glasburk.
2. Tips inför grillning med grillkrydda: gnid in köttet i grillkryddan och låt gärna vila medan grillen blir varm eller ännu längre i kylen.
2. Tips inför grillning med grillkrydda: gnid in köttet i grillkryddan och låt gärna vila medan grillen blir varm eller ännu längre i kylen.
Mina instruktioner:
Häll malda kryddor i en burk och skaka ordentligt tills det är välblandat.
6: Baharatkrydda
Detta är en egyptisk kryddblandning jag aldrig hade hört talas om innan. På arabiska betyder ”baharat” kryddor, roligt nog. Så titeln blir ”kryddor-krydda”.
Baharatkrydda kan användas till köttbullar, såser, fisk.
Originalt recept är från
Baharatkrydda
(Jag fick ca 75 g)
Ingredienser:
Originalt:
- 2 tsp smoky paprika
- 2 tsp cumin
- 1 tsp black pepper
- 1 tsp coriander
- ½ tsp nutmeg
- ½ tsp cinnamon
- ¼ tsp cardamom
- ¼ tsp cloves
Mitt recept:
3 msk malen paprikapulver
3 msk malen spiskummin
1 1/2 msk malen svartpeppar
1 1/2 msk malen koriander
2 tsk malen muskotnöt
2 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
1 tsk malen kryddnejlika
Instruktioner:
1. Pop all your aromatic spices into a mortar and grind away with your pestle until blended into luscious dark red powder.
2. Alternatively, if you've already got your spices ground and ready to go, pop them in a small bowl and mix until well combined.
3. Store your gorgeous aromatic Baharat mix in an airtight container in the pantry until ready to use.
1. Pop all your aromatic spices into a mortar and grind away with your pestle until blended into luscious dark red powder.
2. Alternatively, if you've already got your spices ground and ready to go, pop them in a small bowl and mix until well combined.
3. Store your gorgeous aromatic Baharat mix in an airtight container in the pantry until ready to use.
Mina instruktioner:
Häll malda kryddor i en burk och skaka ordentligt tills det är välblandat.
7: Chili con carne-krydda
Denna blandning används till.. vad då? Chili con carne, duh! Visste du att det betyder ”chilipeppar med kött” på spanska?
Använd i yummie-yummie chili con Carne. Det originala receptet är på nederländska, så jag har översatt med Google översätt..
Originalt recept är från
Chili con carne-krydda
(Jag fick ca 75 g)
Ingredienser:
Originalt:
- 1/2 tesked chili (om du inte gillar kryddig, använder du bättre 1/4 tesked chili)
- 1 tesked cumin
- 1 tsk muskotnöt
- 2 tsk lökpulver
- 1,5 tsk vitlökspulver
- 2,5 tesked paprika
- 1/4 tesked koriander
- nypa salt
Mitt recept:
1 1/2 msk malen spiskummin
1 1/2 msk malen muskotnöt
3 msk malen lökpulver
3 msk malen paprikapulver
1/2 tsk salt
1 tsk malen koriander
2 tsk malen chilipulver
Instruktioner:
Blanda alla örter tillsammans och lagra chili con carne krydda blandningen i en förseglad behållare. För ett recept på 2 personer, använd ca 2 teskedar av chili con carne örter.
Mina instruktioner:
Häll malda kryddor i en burk och skaka ordentligt tills det är välblandat.
8: Quatre Épices
Fransk kryddblandning som betyder ”fyra kryddor”. Det här receptet är inte likadant som det försvenskade Épice Riche.
Quatre Épices kan användas till fläsk, kanderade nötter, kaka.
Originalt recept är från
Quatre Épices
(Jag fick ca 100 g)
Ingredienser:
Originalt:
2 tablespoons pepper (ground, white)
1 tablespoon ginger (ground)
1 tablespoon nutmeg (ground)
1 tablespoon cloves (ground)
2 tablespoons pepper (ground, white)
1 tablespoon ginger (ground)
1 tablespoon nutmeg (ground)
1 tablespoon cloves (ground)
Mitt recept:
4 msk malen vitpeppar
4 msk malen ingefära
4 msk malen muskotnöt
3 msk malen kryddnejlika
Instruktioner:
Stir the spices together and store in an airtight container in a cool, dark place.
This quatre épices recipe makes 5 tablespoons or slightly less than 1/3 cup of spice mixture.
Mina instruktioner:
Häll malda kryddor i en burk och skaka ordentligt tills det är välblandat.
9: Gulaschkrydda
Denna kryddblandning har jag improviserat mig till, för jag hittade inte ett enda recept på det. Jag utgick från köpt kryddblandnings ingredienser från Zmaka.se. http://www.zmaka.se/kryddor/ 2157-gulaschkrydda.html
Gulaschkrydda kan användas till gulasch, och andra köttgrytor.
Gulaschkrydda
(Jag fick ca 90 g)
Ingredienser:
3 msk malen paprikapulver
2 msk malen cayennepeppar
1 msk malen chilipulver
1 msk malen svartpeppar
1 msk malen lökpulver
2 tsk salt
Instruktioner:
Häll malda kryddor i en burk och skaka ordentligt tills det är välblandat.
10: Örtsalt
Detta recept har jag också improviserat mig till eftersom alla recept jag hittade inte visade mått. Jag använde torkade kryddor, likaså i alla kryddblandningarna.
Örtsalt
(Jag fick ca 180 g)
Ingredienser:
2 1/2 msk malen lökpulver
1 dl torkad persilja
1 dl torkad basilika
1 dl torkad oregano
1 dl torkad timjan
1 dl medehavssalt
Instruktioner:
Häll lökpulver, persilja, basilika, oregano och timjan i en mixer och mixa i minst 15 minuter.
Häll malda kryddor och medelhavssalt i en burk och skaka ordentligt tills det är välblandat.
Tschüss!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar