Den här soppan är krämig och kryddig! Jag använde chili con carne-krydda, som är nr 7 i 10 till Kryddblandningar.
Originalt recept är från
Paprikasoppa
(Jag fick 1 110 cl skål)
Ingredienser:
Originalt:
- 3 röda eller gula paprikor
- 2 schalottenlökar eller en gul lök
- 2 msk smör eller olivolja
- 0,5 klyfta vitlök
- 1 msk mjöl eller ljus maizenaredning
- 8 dl vatten
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 2,5 dl grädde
- 0,5 tsk salt
- 1 krm vitpeppar eller färskmalen från kvarn
- 1 msk vinäger
Mitt recept:
2 röda paprikor (~ 455 g)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
Olivolja
Olivolja
8 dl grönsaksbuljong (10 g Kung Markatta Grönsaksbuljongtärning)
5 msk Risenta Sojamjöl
1 msk ICA Tomatpuré
250 g kylskåpskall Garant Kokosmjölk
1 tsk salt
1/2 krm malen svartpeppar
1 krm chili con carne-krydda
Instruktioner:
- Skrubba paprikorna i vatten.
- Dela dem och ta ur kärnor samt kärnhus.
- Skär paprikan i 2x2 cm bitar.
- Lägg paprikan i en kastrull med smör eller olivolja.
- Fräs paprikan några minuter.
- Skala under tiden löken och hacka den fint samt tillsätt till paprikan.
- Skala och pressa ner vitlöken.
- Fräs några minuter under omrörning.
- Pudra över mjöl och rör ut det.
- Tillsätt vatten, rör om och koka upp. Koka soppan i 10 minuter på medelvärme.
- Tillsätt grädden och koka upp.
- Mixa soppan slät med stavmixer eller i matberedare.
- Smaka av paprikasoppan innan servering med salt och peppar samt ev. några droppar vinäger.
Mina instruktioner:
Skölj paprikorna. *Skär bort topparna och bottnarna av paprikorna. Skär ut kärnhus och skrapa ur frön. Grovhacka väggarna. Skala och finhacka lök och vitlöksklyfta. Värm en spisplatta på hög värme. Häll i olivolja och paprika i en djup stekpanna. Fräs i 3 minuter, under omrörning. Tillsätt lök och vitlök och fräs i 1 minut till. Ställ stekpannan åt sidan. Gör grönsaksbuljong: Häll vatten i en kastrull och smula ner grönsaksbuljongtärning. Låt koka tills det inte finns smulor kvar. Häll i grönsaksbuljong och låt koka. Rör i sojamjöl och tomatpuré. Sänk värmen lite grann, men låt fortfarande koka. Tillsätt kokosmjölk, salt, svartpeppar och chili con carne-krydda. Blanda och låt koka under konstant omrörning i ca 15 minuter. Servera varmt.
Förvaring: Häll i skål, täck med aluminiumfolie och förvara i kylen.
Tschüss!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar