tisdag 20 augusti 2019

Zöldségleves

Happy Saint Stephen’s Day! Idag firas helgonet Stefan I av Ungern, som var kung i 38 år, mellan 1000 och 1038. Han införde en kristen statsbildning och helgonförklarades 1083. En av Ungerns tre nationaldagar är alltså idag, 20:e augusti. De andra är 15:e mars och 23:e oktober. 

Jag har gjort en ungersk klar grönsakssoppa, Zöldségleves (Zöldség = grönsak, leves = soppa). 

Zöldségleves
(Jag fick 4 80 cl skålar)

Ingredienser:
2 gula lökar
6 vitlöksklyftor 
5 morötter (~ 225 g)
400 g rotselleri 
1 gul paprika (~ 185 g) 
1 grön paprika (~ 175 g)
2 kvisttomater (~ 365 g)
Rapsolja 
1 tsk malen paprika 
1 tsk torkad persilja 
1 krm malen svartpeppar
25 dl vatten
1 tsk salt

Instruktioner:
Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och skölj morötter. Finhacka. Skala rotselleri med en vass kniv. Finhacka. Skölj paprika i durkslag. Skär bort toppen och botten. Skär ut kärnhuset. Finhacka. Skölj tomater i durkslag. Finhacka. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll rapsolja, lök och vitlök i en stor kastrull. Fräs i 2 minuter. Häll i malen paprika, persilja och svartpeppar och fräs i 1 minut. Tillsätt morötter, rotselleri, gul och grön paprika. Fräs i 4 minuter. Ta bort kastrullen. Höj värmen. Tillsätt tomater, vatten och salt. Koka i 30-31 minuter och rör om varannan minut. Servera varmt. 

Förvaring: Häll i skålar och förvara i kylen.


Tschüss!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar