Det är dags för Jollof rice igen! Det är World Jollof Rice Day! Till Kameruns nationaldag, 20/5, gjorde jag Kameruns version av Jollof rice. Jollof rice är Västafrikas pilau/pilaff. Basingredienserna är ris, lök, tomatpuré, krossade/passerade tomater. I Ghana har man ofta kyckling eller fisk till, grönsaker som ärtor, bönor, morötter, paprikor, och kryddor som curry, lagerblad och timjan. Jag har kokt blomkålsris i stället för vanligt ris, därför att det är snabba kolhydrater och för att producera 1 kg ris krävs 2497 liter vatten (https://www.theguardian.com/news/datablog/2013/jan/10/how-much-water-food-production-waste).
To leave on a good note: igår eftermiddag blev jag klar med mitt hemgjorda lapptäcke style kuddfodral till en kudde som jag stoppade upp. #fabricscraps
Jag använde bitar överblivet tyg som jag sydde på en 55x55 cm tygbit. Nämnde jag att allt är handsytt?
To leave on a good note: igår eftermiddag blev jag klar med mitt hemgjorda lapptäcke style kuddfodral till en kudde som jag stoppade upp. #fabricscraps
Jag använde bitar överblivet tyg som jag sydde på en 55x55 cm tygbit. Nämnde jag att allt är handsytt?
Ghanian Jollof Rice
(Jag fick 2 portioner, ca 900 g)
Ingredienser:
1 gul lök
6 vitlöksklyftor
2 morötter (~ 135 g)
Rapsolja
2 tsk malen spiskummin
1 tsk malen gurkmeja
1/2 tsk malen ingefära
1/2 tsk malen koriander
1/2 tsk malen chili
1 krm malen svartpeppar
100 g Garant Små Fina Ärter
1170 g ICA I Love Eco Ekologisk Pastasås Tomat & Chili
1 tsk salt
4 dl vatten
290 g kokt blomkålsris
Instruktioner:
Skalar och finhacka lök och vitlök. Skala och skölj morot. Finhacka. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll rapsolja, lök och vitlök i en kastrull. Fräs i 2 minuter. Tillsätt spiskummin, gurkmeja, ingefära, koriander, chili och svartpeppar. Fräs i 1 minut. Häll i morot och ärter och fräs i 3 minuter. Ta bort kastrullen. Tillsätt pastasås, salt och vatten. Puttra i 1 timme och 25-26 minuter (vid slutet blir det fräsning istället). Ta bort kastrullen och låt svalna i 10 minuter. Häll i blomkålsris och blanda. Servera varmt.
Förvaring: Häll i skålar och förvara i kylen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar