lördag 26 maj 2018

Blåbär- och tofucheesecake

Idag, 26/05, är en till terrific temadag, som tyvärr bara firas i U.S.A. Vet ni vad jag pratar om?

Svaret: Blueberry Cheesecake Day, förstås! Idag var också en ypperligt bra dag så länge eftersom min lokala ICA Maxi-butik ÄNTLIGEN har börjat sälja QUINOAFLINGOR!!!

Ni förstår väl hur glad jag blev när jag råkade hitta dem? Konstigt nog var dem inte vid bakning, eller havregryn, utan vid ris och quinoa.


Originalt recept är från


Blåbär- och tofucheesecake
(Jag fick 1 24 cm i dm springform)

Ingredienser:
Originalt:
Botten: som cheezecaken ovan
Fyllning: cirka 500 g mjuk tofu
3/4 dl socker
½ msk vaniljsocker
1-2 msk citronsaft (eller efter smak) 
½ tsk citronskal
1 msk apelsinskal

Mitt recept:
1 1/2 dl rapsolja

Fyllning:
500 g rumsvarm Kung Markatta Silkestofu
2 dl ICA Sötströ 
1 msk guarkärnmjöl 
1 tsk Urtekram Vaniljpulver

Blåbärskompott:
500 g frysta tinade blåbär
1 dl ICA Sötströ 
2 tsk citronsaft
1 tsk Risenta Sojamjöl  
1 tsk sojamjölk

Instruktioner:
Gör bottnen som ovan.
Gör fyllningen genom att mixa tofun med socker, vaniljsocker och citronsaft i en matberedare eller mixer. Konsistensen ska vara slät och fast. Blanda i citrusskalen, och smaka av med mer citronsaft och skal om det behövs. Fyll pajen med tofublandningen. Nu kan du antingen ställa pajen i kylen ett par timmar, eller grädda den i 175 grader i 30-40 minuter för att få en fastare konsistens. Låt den därefter svalna och ställ sedan kallt en stund. Garnera vid serveringen med citron- eller apelsinskal och strö på lite kanel. Citronmeliss är också fin dekoration.
Tofucaken kan också toppas med färska bär, som blåbär, hallon eller björnbär. Gärna med gelétäcke, se recept nedan på Jordgubbstofucake.

Mina instruktioner:
Häll kexen i dubbla plastpåsar. Krossa dem med kavel. Blanda kex och rapsolja i en skål. Pressa ut i springformen och ställ i kylen i 1 timme. Gör blåbärskompotten: Värm en spisplatta på hög värme. Häll blåbär, sötströ och citronsaft i en djup stekpanna. Låt koka i 1-2 minuter och rör om hela tiden. Ta bort stekpannan. Blanda sojamjöl och mjölk i en liten skål. Tillsätt redningen. Låt koka i 2-3 minuter under konstant omrörning. Låt svalna helt, minst 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader. Öppna silkestofu-förpackningen och låt rinna av. Vispa silkestofu, sötströ, guarkärnmjöl och vaniljpulver med elvisp i 1-2 minuter. Blanda i blåbärskompotten. Häll smeten i springformen. Grädda mitt i ugnen i 30-31 minuter. Låt svalna i 10 minuter. Täck springformen med plastfolie. Ställ i frysen i minst 6 timmar. Servera lite rumstempererad. 

Förvaring: Förvara i frysen. 
Tschüss!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar