söndag 20 maj 2018

Digestivekex 2.0

Här kommer en ny version av gluten-, socker-, ägg-, och laktosfria digestivekex! Och om jag får säga det själv, så har jag verkligen lyckats med smaken den här gången! Om du blundar så skulle du inte veta dessa var DIY och inte ”the real deal”!

Originalt recept är från


Digestivekex 2.0
(Jag fick 34 5.5 cm i dm runda kex, ca 380 g)

Ingredienser:
Originalt:
6 msk ICA Sötströ
1 1/2 dl quinoaflingor
2 krm bikarbonat 
1 tsk bakpulver
2 tsk Risenta Kokosmjöl 
2 dl Risenta Bovetemjöl
130 g rumsvarmt Valio Eila Laktosfritt Smör 
1 1/2 tsk citronsaft 
1 1/2 msk sojamjölk

Mitt recept:
6 msk ICA Sötströ
5 msk Sellton Ekologiska quinoaflingor
1 msk kokos
2 krm bikarbonat 
1 tsk bakpulver
2 msk Risenta Kokosmjöl 
1 dl Risenta Sojamjöl 
2 dl Risenta Bovetemjöl
130 g rumsvarmt Valio Eila Laktosfritt Smör
2 tsk citronsaft 
1 msk sojamjölk

Instruktioner:
Häll sötströ, quinoaflingor, bikarbonat, bakpulver, kokosmjöl och bovetemjöl i en skål. Blanda och smula ner smör. Tillsätt citronsaft och sojamjölk och blanda till en deg. Lägg bakplåtspapper på 2 bakplåtar. Mjöla pappret jättemycket med bovetemjöl. Platta ut degen på plåten och skär ut kex med glas, flytta överflödig deg och fortsätt (det är lättare att inte flytta kexen). Sätt ugnen på 175 grader. Nagga kexen med en gaffel. Grädda mitt i ugnen i 17-18 minuter. Ta ut plåten och stäng av värmen. Låt kexen svalna i ett par minuter. Sätt in plåten igen och öppna ugnsluckan lite grann och låt stå kvar i eftervärmen i ca 30 minuter. 
Låt svalna helt, minst 30 minuter. Servera rumstempererat.

Förvaring: Lägg i täta plastpåsar och förvara i rumstemperatur. 

Mina instruktioner:
Blanda sötströ, quinoaflingor, kokos, bikarbonat, bakpulver, kokosmjöl, sojamjöl och bovetemjöl i en skål. Smula ner smöret och nyp ihop det. Tillsätt citronsaft och sojamjölk. Knåda till en deg. Lägg bakplåtspapper på 2 bakplåtar. Mjöla pappret lite med sojamjöl och lägg på en bit deg. Platta ut degen och använd en rund utstickare till att ta forma en cirkel. Flytta degen runt omkring och fortsätt. Nagga kexen med en gaffel. Sätt ugnen på 175 grader. Grädda mitt i ugnen i 13-14 minuter. Upprepa med andra plåten. Stäng av ugnen. Låt kexen svalna, ca 5 minuter. Sätt in båda plåtarna och lämna ugnsluckan på glänt i 30 minuter. Ta ut plåtarna, lägg kexen på tallrikar och täck med plastfolie. Ställ in i kylen i 30 minuter. Servera rumstempererat.

Förvaring: Lägg i täta plastpåsar och förvara i rumstemperatur. 


Tschüss! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar