tisdag 28 maj 2019

Khichdi

28/5: Nepals nationaldag som firar dagen då Nepal gick från monarki till republik 2008. Nepal är ett land i Indiska subkontinenten, eller Indiska halvön, och har såklart sin version av Khichdi. Khichdi, khichadi, khichdee, khichadi, khichuri, khisiri, khechidi, kisuri, khichari, kitcheree, eller kitchree är en rätt av ris, linser och kryddor. 

Nepaliska Khichadi eller Khichdi använder ingefära och gurkmeja. 


Khichdi
(Jag fick 2 portioner, ca 785 g)

Ingredienser:
200 g Zeta Ris Av Kikärtor 
4 dl vatten 
1 gul lök
4 vitlöksklyftor 
Rapsolja
1 tsk malen gurkmeja 
1/2 tsk malen ingefära 
1/2 tsk malen chili 
1 krm malen svartpeppar 
200 g Go Green Röda Linser
8 dl vatten 
1 tsk salt 

Instruktioner: 
Värm en spisplatta på höj värme. Skölj ris i en sil. Häll ris och vatten i en kastrull. Puttra i 6-7 minuter och rör om hela tiden. Skölj ris i en sil. Skala och finhacka lök och vitlök. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll rapsolja, lök och vitlök i en kastrull och fräs i 2 minuter. Tillsätt gurkmeja, ingefära, chili och svartpeppar och fräs i 3 minuter. Ta bort kastrullen. Höj värmen. Skölj linser i en sil. Häll i linser, vatten och salt. Koka i 10-11 minuter och rör om hela tiden. Ta bort kastrullen. Tillsätt ris och blanda. Servera varmt.

Förvaring: Häll på tallrik och förvara i kylen.


Tschüss!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar