tisdag 28 maj 2019

Yekik Alicha

Det är också Etiopiens nationaldag idag! Nationaldagen eller befrielsedagen, firas för 28:e maj 1991 avsattes den kommunistiska regeringen. 

Etiopiens Yekik Alicha är en gryta av bl.a. gula ärtor, gurkmeja och ingefära. 


Yekik Alicha
(Jag fick ca 500 g)

Ingredienser:
1 gul lök
6 vitlöksklyftor
Rapsolja 
1 tsk malen gurkmeja 
1/2 tsk malen ingefära 
1 krm malen svartpeppar 
300 g kokta gula ärtor 
2 dl vatten
1 tsk salt 

Instruktioner:
Skala och finhacka lök och vitlök. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll rapsolja, lök och vitlök i en kastrull och fräs i 2 minuter. Tillsätt gurkmeja, ingefära och svartpeppar och fräs i 3 minuter. Ta bort kastrullen. Skölj ärtor i en sil. Häll i ärtor, vatten och salt. Sjuda i 9-10 minuter och rör om hela tiden. Servera varmt.

Förvaring: Häll i skål och förvara i kylen. 


Tschüss!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar