söndag 26 maj 2019

Chakalaka

Glad Mors Dag! Jag har köpt ett paket för nödmat till barn i Syrien för 230 kr från Röda Korset! De har massa värdiga ändamål: Katastrofpaket rill en familj, 515 kr, Rent vatten till 100 personer, 83 kr/vecka, Bebispaket, 195 kr, Rädda liv och ge hopp, 100 kr, Katastrofpaket till en person, 103 kr. 



Jag har gjort en himmelskt god röra/sås/relish kallad Chakalaka. Chakalaka uppfanns i eller runt Johannesburg, Sydafrika och var influenserad av portugisisk cuisine. Chakalaka kan se ut på väldigt olika sätt. Chakalaka kan innehålla tomat, chili, timjan, currypulver, baked beans, morot, vitkål, gröna ärter, paprika.



Chakalaka
(Jag fick 2 portioner, ca 885 g)

Ingredienser:
1 gul lök
5 vitlöksklyftor
1 morot (~ 255 g)
770 g körsbärstomater 
Rapsolja 
1 tsk malen chilipulver 
2 tsk malen paprika
2 tsk malen spiskummin
1 tsk malen gurkmeja 
1/2 tsk malen ingefära 
1/2 tsk malen koriander 
1/2 tsk torkad timjan 
1 krm malen svartpeppar
200 g baked beans 
25 dl vatten 
1 tsk salt 

Instruktioner:
Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och finhacka morot. Skölj tomater i durkslag. Skär i små bitar. Häll i durkslag. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll rapsolja, lök och vitlök i en stor kastrull och fräs i 2 minuter. Tillsätt rapsolja och morot och fräs i 2 minuter. Häll i rapsolja, chilipulver, paprika, spiskummin, gurkmeja, ingefära, koriander, timjan och svartpeppar, fräs i 2 minuter. Ta bort kastrullen. Höj värmen. Tillsätt tomater, baked beans, vatten och salt. Koka i 55-56 minuter och rör om varje minut. Servera varmt.

Förvaring: Häll i skålar och förvara i kylen.

Tschüss!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar