måndag 20 maj 2019

Cameroonian Jollof Rice

20:e maj är Kameruns nationaldag för 20/5 1972 skrevs grundlagen på. 1972, jämfört med USA:s från 1787. Kamerun är ett land i Central- och Västafrika. Landets kök har därför mest influenser av andra, eftersom Kamerun korsas av central, nord, väst. Men, som alla andra Västafrikanska länder, har landet sin version av Jollof rice. Jollof rice är rätter med ris, och ofta tomatpuré, tomat, lök, olja, get, biff. Varje land har olika kryddblandningar. Men i varje land finns dessutom olika versioner! I det här receptet från Kamerun använder jag muskot, ingefära, svartpeppar, basilika, persilja, spiskummin, chili och paprika. 

Cameroonian Jollof Rice
(Jag fick 1 portion, ca 825 g)

Ingredienser:
400 g Zeta Ris Av Kikärtor
8 dl vatten
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
500 g cocktailtomater 
Rapsolja 
50 g ICA Tomatpuré 
1 krm malen muskot
1 krm malen ingefära
1 krm malen svartpeppar 
1 krm torkad basilika
1 krm torkad persilja  
1 tsk malen spiskummin 
1 tsk malen chili
1 tsk malen paprika 
20 dl vatten
1 tsk salt 

Instruktioner:
Värm en spisplatta på hög värme. Skölj ris i en sil. Häll ris och vatten i en kastrull. Puttra i 6-7 minuter och rör om hela tiden. Ta bort kastrullen. Skölj ris i en sil. Skala och finhacka lök och vitlök. Skölj tomater i durkslag. Dela på mitten. Häll tomater i durkslag. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll rapsolja, lök och vitlök i en kastrull och fräs i 2 minuter. Tillsätt tomatpuré, muskot, ingefära, svartpeppar, basilika, persilja, spiskummin, chili och paprika. Fräs i 3 minuter. Ta bort kastrullen. Häll i tomater, vatten och salt. Sjud i 1 timme och 50-51 minuter och rör om varje minut. Ta bort kastrullen. Blanda i ris. Servera varmt. 

Förvaring: Häll på tallrik och förvara i kylen.


Tschüss!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar