lördag 10 mars 2018

Taro frites

Visste du att pommes på franska betyder äpple, som i ”Tarte aux pommes”

Vi kallar det pommes frites, som betyder friterat äpple, men det hette från början ”pommes de terre frites”; friterade jordäpplen. 

Men i dessa taro frites finns ingen potatis och de är inte friterade. Men boy, oh, boy vad krispiga de blev! Jag gjorde egen majonäs som jag serverade dem med. 

Originalt recept är från


Taro frites
(Jag fick 2 portioner, ca 280 g)

Ingredienser:
Originalt:
1 kg potatis(ar)
4 msk olivolja
flingsalt

Mitt recept:
5 taro (~ 940 g)
1 dl olivolja
1 tsk Himalayasalt
1/2 krm svartpeppar 

Instruktioner:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Skrubba potatisen, låt gärna skalet vara kvar.
2. Skär bort långsidorna på potatisen så att en så rektangulär form som möjligt kvarstår (men spara långsidorna, de är också goda!). Kortsidorna låter du vara. Skär potatisen i 1 cm tjocka skivor, och skär skivorna till jämnstora pommes frites.
3. Lägg allt i en skål med kallt vatten, och skölj tills vattnet är klart, för att få bort stärkelsen. Torka sedan pinnarna torra med hushållspapper.
4. Häll bort vattnet ur bunken och lägg tillbaka pommes fritesen. Ringla över olivolja och vänd runt potatisen noga. Det här är ett viktigt steg, så se till att alla sidor på bitarna blir täckta av olja!
5. Lägg ut potatisen på en plåt, täck gärna med bakplåtspapper. Se till att bitarna inte ligger på varandra, använd hellre två plåtar och varmluftsvärme om det blir trångt.
6. Ugnsstek i en halvtimme tills pommes fritesen är gyllene, men vänd runt dem var 10:e minut och håll lite koll. Beroende på hur tjocka bitar du skurit så kan tiden i ugnen kortas av. Den andra gången du vänder dem saltar du generöst. Servera direkt!


Mina instruktioner:
Skala taro med en kniv. Skölj och skrubba bort jord. Torka taro med hushållspapper. Dela på mitten på långsidan. Lägg halvorna med skurna sidan nedåt. Skär i tunna stavar. Häll olivolja, salt och svartpeppar i en skål. Lägg taro i skålen och blanda så att allt blir täckt. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg bakplåtspapper på 2 bakplåtar. Fördela taro på bakplåtarna så att de inte är på varann. Rosta mitt i ugnen i 30-31 minuter. Rör om var 10:e minut. Servera varmt. 

Förvaring: Lägg på tallrik, täck med aluminiumfolie och förvara i rumstemperatur.Tschüss!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar