tisdag 6 mars 2018

Oreos

Glad Oreodagen! Fira med egna Oreos, som är gluten-, socker- och laktosfria! 

Originalt recept är från


Oreos
(Jag fick 24 3 cm i dm kex, ca 470 g)

Ingredienser:
Originalt:
1 1/2 dl strösocker
1 dl kakao
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
150 gr smör, rumsvarmt
1 ägg

Oreofyllning:
50 gr smör
2 1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljpulver

Mitt recept: 
150 g rumsvarmt Valio Eila Laktosfritt Smör
2 tsk bikarbonat 
1 msk Finax Psyllium
1 msk guarkärnmjöl 
3 msk Risenta Mandelmjöl 
3 msk Risenta Kokosmjöl
1 1/2 dl ICA Sötströ 
1 dl Kung Markatta Kakao
1 dl Risenta Bovetemjöl
1 ägg

Fyllning:
50 g rumsvarmt Valio Eila Laktosfritt Smör
1 dl Funksjonell Mat Sukrin Melis
1 tsk Urtekram Vaniljpulver

Instruktioner:
1 Blanda alla torra ingredienser och rör sedan i det rumsvarma smöret.
2 Tillsätt ett lätt uppvispat ägg.
3 Rulla degen till rullar och låt stelna i kylskåp.
4 Skiva i ett par millimeter tjocka skivor och lägg ut på bakplåtspapper.Om du vill göra mönstrade kakor finns särskilda formar att köpa i specialaffärer, t ex Bagaren & Kocken.
5 Grädda mitt i ugnen på 175 grader i 8-10 minuter.
6 Bred smörkrämen på hälften av de svalnade kakorna (bred på undersidan om dan använder mönsterformar) och lägg på resterande kakor som lock.

Mina instruktioner:
Rör smöret mjukt med en sked i en skål. Blanda bikarbonat, psyllium, guarkärnmjöl, mandelmjöl, kokosmjöl, sötströ, kakao och bovetemjöl i en annan skål. Tillsätt torra ingredienser och blanda med smöret. Häll i ägg och blanda till en deg. Låt stå i 15 minuter. Forma degen till 2 platta diskar och klä med plastfolie. Ställ i kylen i minst 2 timmar. Lägg bakplåtspapper på 2 bakplåtar. Ta ut en disk i taget och platta ut tunt. Skär ut runda kex med runda utstickare eller glas. Lägg kakorna på bakplåtar. Sätt ugnen på 175 grader. Grädda mitt i ugnen i 8-9 minuter. Ta ut och stäng av värmen. Öppna ugnsluckan helt och låt svalna. Sätt ugnen på 50 grader. Torka mitt i ugnen i 4 timmar. Gör fyllningen: Rör smör, sukrin melis och vaniljpulver smidigt. Bred på ”smörkräm” på hälften av kexens undersida. Täck med andra hälften kexens översidor. Ställ i kyl i minst 1 timme. Servera rumstempererat.

Förvaring: Lägg i tät plastpåse och förvara i kylen. 


Tschüss!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar