lördag 27 januari 2018

Cheesecake med Lemon curd

ūüéĶ Vad e det f√∂r en dag? E det en vanlig dag? Nej, det e ingen vanlig dag, f√∂r det e min f√∂delsedag, hurra, hurra, hurra! ūüéĶ
Idag fyller jag 18 år! Wow! Nej, jag längtar inte efter att dricka, röka, snusa. Jag längtar till att få medlemskort på mataffärer! Jag menar då ICA, Willys, Citygross, Coop, Hemköp! En tradition jag har haft på min födelsedag är att äta cheesecake. Det har då varit antingen denna cheesecaken eller en cheesecake med skivad kiwi. Receptet kommer från en fantastisk bakbok som jag tycker alla bakningsentusiaster ska inköpa! Originalt recept är från https://www.cook-books.com.au/index.php?app=ccp0&ns=prodshow&ref=aww-cupcakes-cheesecakes-cookies-new-softcover-cookbook



Cheesecake med Lemon curd (Jag fick 1 springform, 24 cm) Ingredienser: Originalt: 250 g digestivekex 125 g sm√§lt sm√∂r Fyllning: 750 g rumsvarm cream cheese 2 tsk finrivet citronskal 110 g str√∂socker 3 √§gg Lemon curd: 45 g sm√∂r 110 g str√∂socker 1 uppvispat och silat √§gg 1 tsk finrivet citronskal 2 msk pressad citronsaft Mitt recept: 260 g digestivekex 140 g sm√§lt Kung Markatta Neutral Kokosolja Fyllning: 975 g rumsvarm Tofutti Original Cream Cheese 2 dl ICA S√∂tstr√∂ 3 msk citronsaft 2 msk citronskal 3 √§gg Lemon curd: 90 g Kung Markatta Neutral Kokosolja 1 dl ICA S√∂tstr√∂ 2 √§gg 4 msk citronsaft 4 msk citronskal Instruktioner: 1 K√∂r kexen i matberedare tills de √§r finmalda. Tills√§tt sm√∂r och k√∂r till en smuldeg. Pressa samman smulorna i bottnen och l√§ngs kanterna p√• en 22 cm springform. St√§ll formen i kylsk√•pet p√• en pl√•t i 30 minuter. 2 V√§rm ugnen till 160° eller 140° i varmluftsugn. 3 G√∂r fyllningen: Vispa cream cheese, citronskal och socker med elvisp till en j√§mn smet, vispa sedan i √§ggen, ett i taget. 4 H√§ll fyllningen i formen och gr√§dda i cirka 1 timme. L√•t kakan svalna i ugnen med ugnsluckan p√• gl√§nt. 5 G√∂r i ordning lemon curd. 6 Bred ut kr√§men p√• kakan och st√§ll den kallt i 3 timmar eller √∂ver natten. Lemon curd Blanda alla ingredienser i en liten v√§rmet√•lig sk√•l som st√§lls √∂ver en kastrull med sjudande vatten. (Vattnet f√•r inte komma i kontakt med sk√•lens botten.) R√∂r hela tiden i cirka 20 minuter tills kr√§men b√∂rjar tjockna och fastnar p√• baksidan av en sked. Ta sk√•len fr√•n v√§rmen. T√§ck noga med plastfolie och l√•t kr√§men kallna till rumstemperatur. Mina instruktioner: L√§gg digestivekexen i dubbla plastp√•sar. Krossa dem med en kavel. Sm√§lt kokosolja och blanda till en smuldeg. Sm√∂rj en springform med rapsolja. Pressa i smulorna. St√§ll formen i kylsk√•p i minst 30 minuter. G√∂r fyllningen: Blanda cream cheese, s√∂tstr√∂ och citronsaft i en stor sk√•l. Finriv citronskal och h√§ll i. Vispa i 2 minuter med elvisp. Tills√§tt 1 √§gg i taget och vispa i 1 minut tills smeten √§r j√§mn. S√§tt ugnen p√• 160 grader. H√§ll smeten i springformen. Gr√§dda mitt i ugnen i 1 timme och 5-6 minuter. G√∂r lemon curd: H√§ll vatten i en kastrull (vattnet f√•r inte r√∂ra sk√•len) och l√•t sjuda. H√§ll kokosolja, s√∂tstr√∂, √§gg och citronsaft i en v√§rmet√•lig sk√•l. Finriv citronskal och tills√§tt. St√§ll sk√•len √∂ver kastrullen och r√∂r om konstant i 40-41 minuter. H√§ll i en liten sk√•l och t√§ck ytan noga med plastfolie. L√•t svalna helt. Ta ut cheesecaken och l√•t svalna helt. Bred f√∂rsiktigt p√• lemon curd med en sm√∂rkniv. St√§ll cheesecaken i frysen i minst 4 timmar. Servera kallt.

F√∂rvaring: T√§ck med aluminiumfolie och f√∂rvara i frysen. Tsch√ľss!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar