torsdag 28 december 2017

Pepparkaksknäckebröd

Jag har aldrig lyckats med knäckebröd! De är inte lätta att få rätt, även om det inte verkar komplicerat. Men jag har äntligen lyckats med detta receptet, som dessutom är glutenfritt och lätt! Plus, jag använder chiafrön, som är supernyttiga med Omega 3, C-vitamin och antioxidanter. Originalt recept är från https://matsara.se/pepparkaksknacke-supersnabbt-superenkelt-och-mojligt-till-helt-sockerfritt/
Pepparkaksknäckebröd (Jag fick 17 knäckebröd) Ingredienser: Originalt: 1dl majsmjöl 1dl rismjöl 1dl linfrön
0,5dl kokosmjöl 0,5dl neutral olja (exempelvis raps) 3dl kokhett vatten ca.  1-1,5msk pepparkakskryddor (mängd beroende av önskad styrka i smaken) ev. 2tsk sötning (lönnsirap eller honung) men går helt att skippa utan problem, jag tror jag föredrog den osötade varianten här Mitt recept: 4 msk ICA Sötströ 4 msk pepparkakskrydda 2 dl Risenta Bovetemjöl 1 dl Risenta Chiafrön 3 msk rapsolja 3 dl kokhett vatten Instruktioner:
 1. Blanda alla torra ingredienser
 2. Tillsätt oljan och ev. sötning
 3. Häll sen på det upphettade vattnet (direkt från plattan eller vattenkokaren)
 4. Rör om med träslev eller slickepott tills du får en jämn och len deg
 5. Låt svälla ca 5minuter
 6. Nu  kan du antingen kavla ut degen direkt EMELLAN 2st. bakplåtspapper alternativt bre ut den på bakplåtspapper med hjälp av slickepott (degen är kladdig och SKA så vara)
 7. Degen täcker ett bakplåtspapper (blir ca 2-3mm i tjocklek då)
 8. Observera att degen INTE sväller då den inte innehåller något jäsningsmedel
 9. Stansa eller skär ut kakor
 10. Dra bort överflödsdegen, det går också att förflytta kakorna men det är betydligt lättare att låta dom ligga kvar
 11. Grädda sen kakorna på bakplåtspapperet, på bakplåt i 150grader i ca. 30minuter
 12. Använd överflödsdegen för att göra fler kakor.
 13. För mig blev det totalt 2 st plåtar fulla med kakor
 14. Hade bägge plåtarna i ugnen samtidigt vid gräddning, bara skiftade placering (över/under) efter halva gräddningstiden
 15. Låt svalna på plåten
Mina instruktioner: Häll vatten i en tekokare och låt koka. Blanda snabbt ihop de torra ingredienserna och häll i rapsolja. Tillsätt kokhett vatten och blanda till en lös deg. Lägg bakplåtspapper på två bakplåtar. Strö över mycket bovetemjöl och lägg på degen. Strö över mjöl på degen och lägg på ett till bakplåtspapper. Kavla ut degen tunn mellan papprena. Använd en mugg och skär ut runda knäckebröd. Sätt ugnen på 150 grader. Använd en kruskavel och nagga knäckebröden. Grädda mitt i ugnen i 25-26 minuter. Sänk värmen till 100 grader. Grädda i 4 timmar till. Låt svalna helt, minst 1 timme. Servera rumstempererat.
Förvaring: Häll i lådor med lock på eller plastpåsar.Tschüss!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar