As promised, här kommer mitt första lyckade recept på surdegsbröd! Ha en bra Surdegsdag!
Originalt recept är från
Surdegsbröd
(Jag fick 1 15 cm i dm runt bröd, 13 skivor)
Ingredienser:
Originalt:
150 g surdeg av majs och ris (sidan 56)
350 g rumstempererat vatten
1 tsk salt
80 g rismjöl
150 g bovetemjöl
100 g majsmjöl
10 g fiberhusk
Surdeg av majs & ris:
Dag 1
100 g vatten
5 g honung
1 msk filmjölk
1 krm salt
25 g majsmjöl
40 g rismjöl
1 tsk fiberhusk
Matning efter 2 dagar
40 g vatten
20 g majsmjöl
Mitt recept:
3 dl vatten
100 g rumsvarm surdegsgrund
1 tsk salt
2 msk ICA Sötströ
1 msk malen brödkummin
2 msk Finax Psyllium
2 dl Risenta Sojamjöl
3 dl Risenta Bovetemjöl
Instruktioner:
- Blanda samman alla ingredienser till en deg, gärna i degblandare med vinge.
- Låg degen jäsa i en bunke täckt med plastfolie i ca 6 timmar.
- Forma dagen med blöta händer till en limpa och lägg den på en plåt med bakplåtspapper.
- Låt brödet jäsa på plåten i ca 3 timmar.
- Grädda i 200 grader i 1 timme.
- Låt svalna.
Surdeg av majs & ris:
Dag 1
- Blanda alla ingredienser till en jämn smet/deg.
- Lägg i en ren glasburk och lägg på ett lock, men skruva inte fast det helt. Det går också att förvara surdegen i en burk eller skål med plastfolie över.
- Låt stå i rumstemperatur tills det börjar bubbla - då är surdegen redo. Det tar ungefär 2 dagar.
Matning
- Efter 2 dagar, mata surdegen.
Mina instruktioner:
Värm en spisplatta på medelvärme. Värm vattnet till 35-37 grader. Vispa vatten och surdegsgrund i en stor skål med elvisp i 6-7 minuter. Blanda salt, sötströ, brödkummin, fiberhusk, sojamjöl och bovetemjöl i en annan skål. Tillsätt de torra ingredienserna och blanda. Knåda degen lite grann. Täck skålen med kökshandduk, ställ under spislampan och jäs i 7 timmar. Knåda degen i ca 1 minut. Klä en oval ugnsform med bakplåtspapper och smörj med olivolja. Forma degen rund och lägg i ugnsformen. Sätt ugnen på 150 grader. Lägg ugnsformen under ugnen och låt jäsa i 3 timmar. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda mitt i ugnen i 40-41 minuter. Låt svalna helt, minst 1 timme. Servera rumstempererat.
Förvaring: Skär i skivor, lägg i lufttät påse och förvara i rumstemperatur.
Tschüss!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar