I dag är det Pepparkakans Dag, och Simon Helbergs (Howard Wolowitz i TBBT) födelsedag!
Pepparkakans historia går tillbaka till lääänge sen, möjligen från 992 f.kr. då en armenisk munk, Gregory of Nicopolis, ska ha tagit med uppfinningen av pepparkakor till Europa.
På tidiga medeltiden i Tyskland var Lebkuchen vanliga och blev välkända, speciellt de som bakades i Nürnberg. Pepparkakor kom till Sverige på 1300-talet och var serverade på ett kungligt bröllop! 👰🏼
Pepparkaksrecept fanns i svenska kokböcker från 1700-talet. På 1800-talet så bakades pepparkakor i hemmen vid julen, och är fortfarande länkade med en svensk jul. Sedan 1996 är varje 9:e december Pepparkakans Dag!
Originalt recept är från
https://nillaskitchen.com/2013/12/08/pepparkakor-glutenfria-mjolkfria-recept/
- Blanda sockret och agavresirap i en tjockbottnad kastrull och låt koka upp över medelvärme.
- Lägg i matfettet och låt det smälta. Tillsätt kryddorna och dra av från värmen.
- Låt massan kallna tills att den är ljummen eller något varm utan omrörning.
- Blanda ihop mjöler, salt, bikarbonat och psyllimfröskal för sig.
- Använd en matberedare med knivar, elvisp eller en degblandare för att kombinera ihop degen. Börja med mjölblandningen och medan matberedaren är igång, häll i den varma eller ljumna sockerblandningen. Låt matberedaren gå ett par minuter, du kanske får skrapa sidorna eller botten av bunken/behållaren ett par ggr.
- Tillsätt till sist ägget och kör matberedaren ytterligare någon minut.
- Låt sedan degen vila/svälla i matberedaren eller bunken i ytterligare 5 minuter vartefter du kan korrigera konsistensen på degen med lite extra bovetemjöl tills du har en fast, men något kladdig deg. D.v.s så att den liknar helt vanlig pepparkaksdeg.
- Lägg degen i plastfolie, platta till den lite och låt den vila i kylskåp i minst 30 minuter, gärna över natten.
- Kavla ut degen tunt på mjölat (med rismjöl) bakunderlag eller på köksbänken.
- Skär ut pepparkakorna eller använd pepparkaksformar.
- Lägg pepparkakorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen på 165-170˚C i 6-8 minuter beroende på hur tunna du gör pepparkakorna.
- Förvaras i burk i rumstemperatur eller i frys.
Förvaring: Förvara i täta plastpåsar i rumstemperatur. Tschüss!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar