Saffran- och vaniljbullar (Jag fick 17 bullar) Ingredienser: Originalt:
50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 påsar saffran (1 påse funkar också beroende på hur mycket saffranssmak man vill ha)
150 g smör, rumsvarmt
¾ dl strösocker
1 ägg
½ tsk salt
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
15–17 dl vetemjöl
Fyllning alternativ 175–100 g smör
ca ¾ dl strösocker
200 g mandelmassa, riven
6 dl mjölk, fingervarm
2 påsar saffran (1 påse funkar också beroende på hur mycket saffranssmak man vill ha)
150 g smör, rumsvarmt
¾ dl strösocker
1 ägg
½ tsk salt
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
15–17 dl vetemjöl
Fyllning alternativ 175–100 g smör
ca ¾ dl strösocker
200 g mandelmassa, riven
Fyllning alternativ 275–100 g smör
ca 1 dl strösocker
4 msk vaniljsocker
ca 1 dl strösocker
4 msk vaniljsocker
Fyllning alternativ 375–100 g smör
ca ¾ dl strösocker
200 g vit choklad, riven
ca ¾ dl strösocker
200 g vit choklad, riven
Garnering1 ägg
florsocker (eller pärlsocker)
Mitt recept:
2 rumsvarma ägg
2 rumsvarma äggvitor
1 dl smält Kung Markatta Neutral Kokosolja
5 dl sojamjölk
50 g Jästbolaget KronJäst För Söta Degar
1 1/2 dl Hermesetas Stevia
2 tsk malen kardemumma florsocker (eller pärlsocker)
1/2 g malen saffran 1 msk bakpulver 4 dl Risenta Rismjöl 4 dl Risenta Havremjöl 1 dl kockens Potatismjöl 1 1/2 dl Finax Psyllium Fyllning: 90 g rumsvarmt Valio Eila Laktosfritt Smör 4 msk Hermesetas Stevia 1 1/2 msk Urtekram Vaniljpulver Pensling: 1 ägg 1 msk vatten Instruktioner:
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Dela degen i två bitar. Kavla ut den ena biten till en rektangel, ca 1 cm, tunn.
3. Fyllning 1: Riv mandelmassan grovt (eller gör fyllning 2 eller 3).
4. Bred ut hälften av smöret på degplattan och strö över hälften av strösockret och vaniljsockret. Strö över mandelmassan (eller vaniljsocker/vit choklad).
5. Rulla ihop degplattan till en rulle.
6. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.
7. Lägg bullbitarna i pappersformar på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Sätt ugnen på 250 grader. (Upprepa punkt 4–7 med den andra degbiten).
8. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 minuter. Låt dem kallna under bakduk på ett galler.
Mina instruktioner:Vispa ägg och äggvita med elvisp. Smält kokosoljan och låt svalna. Värm upp sojamjölken till 35-36 grader. Häll i kokosolja och sojamjölk och vispa. Smula ner jästen och vispa tills jästen lösts upp, det kommer bli skummigt. Tillsätt stevia och kardemumma. Häll bakpulver, rismjöl, havremjöl, potatismjöl och psyllium i en annan skål och blanda. Sätt ugnen på minst 100 grader. Tillsätt de torra ingredienserna i skålen. Blanda snabbt ihop till en kladdig deg. Knåda degen i minst 5 minuter. Täck degen med en duk och låt jäsa under ugnen, (om du kan) i 1 timme. Ta ut degen och knåda lite till. Lägg bakplåtspapper på en bakplåt. Kavla ut degen till en stor rektangel på en lätt mjölad yta. Gör fyllningen: Blanda smör, stevia och vaniljpulver tillsammans i en liten skål. Bred på fyllningen. Rulla ihop degen till en rulle från långsidan. Skär rullen i delar. Lägg bullarna på plåten. Låt jäsa täckt under ugnen i 40 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg blandat med vatten. Grädda mitt i ugnen i 8-9 minuter. Låt svalna totalt, minst 1 timme. Servera varmt.
Förvaring: Lägg i täta plastpåsar och förvara i rumstemperatur.
Tschüss!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar