torsdag 22 augusti 2019

Ghanian Jollof Rice

Det är dags för Jollof rice igen! Det är World Jollof Rice Day! Till Kameruns nationaldag, 20/5, gjorde jag Kameruns version av Jollof rice. Jollof rice är Västafrikas pilau/pilaff. Basingredienserna är ris, lök, tomatpuré, krossade/passerade tomater. I Ghana har man ofta kyckling eller fisk till, grönsaker som ärtor, bönor, morötter, paprikor, och kryddor som curry, lagerblad och timjan. Jag har  kokt blomkålsris i stället för vanligt ris, därför att det är snabba kolhydrater och för att producera 1 kg ris krävs 2497 liter vatten (https://www.theguardian.com/news/datablog/2013/jan/10/how-much-water-food-production-waste).

To leave on a good note: igår eftermiddag blev jag klar med mitt hemgjorda lapptäcke style kuddfodral till en kudde som jag stoppade upp. #fabricscraps 
Jag använde bitar överblivet tyg som jag sydde på en 55x55 cm tygbit. Nämnde jag att allt är handsytt?


Ghanian Jollof Rice
(Jag fick 2 portioner, ca 900 g)

Ingredienser:
1 gul lök
6 vitlöksklyftor 
2 morötter (~ 135 g)
Rapsolja
2 tsk malen spiskummin
1 tsk malen gurkmeja 
1/2 tsk malen ingefära 
1/2 tsk malen koriander 
1/2 tsk malen chili 
1 krm malen svartpeppar
100 g Garant Små Fina Ärter
1170 g ICA I Love Eco Ekologisk Pastasås Tomat & Chili
1 tsk salt 
4 dl vatten
290 g kokt blomkålsris 

Instruktioner: 
Skalar och finhacka lök och vitlök. Skala och skölj morot. Finhacka. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll rapsolja, lök och vitlök i en kastrull. Fräs i 2 minuter. Tillsätt spiskummin, gurkmeja, ingefära, koriander, chili och svartpeppar. Fräs i 1 minut. Häll i morot och ärter och fräs i 3 minuter. Ta bort kastrullen. Tillsätt pastasås, salt och vatten. Puttra i 1 timme och 25-26 minuter (vid slutet blir det fräsning istället). Ta bort kastrullen och låt svalna i 10 minuter. Häll i blomkålsris och blanda. Servera varmt. 

Förvaring: Häll i skålar och förvara i kylen. 


Tschüss! 

tisdag 20 augusti 2019

Zöldségleves

Happy Saint Stephen’s Day! Idag firas helgonet Stefan I av Ungern, som var kung i 38 år, mellan 1000 och 1038. Han införde en kristen statsbildning och helgonförklarades 1083. En av Ungerns tre nationaldagar är alltså idag, 20:e augusti. De andra är 15:e mars och 23:e oktober. 

Jag har gjort en ungersk klar grönsakssoppa, Zöldségleves (Zöldség = grönsak, leves = soppa). 

Zöldségleves
(Jag fick 4 80 cl skålar)

Ingredienser:
2 gula lökar
6 vitlöksklyftor 
5 morötter (~ 225 g)
400 g rotselleri 
1 gul paprika (~ 185 g) 
1 grön paprika (~ 175 g)
2 kvisttomater (~ 365 g)
Rapsolja 
1 tsk malen paprika 
1 tsk torkad persilja 
1 krm malen svartpeppar
25 dl vatten
1 tsk salt

Instruktioner:
Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och skölj morötter. Finhacka. Skala rotselleri med en vass kniv. Finhacka. Skölj paprika i durkslag. Skär bort toppen och botten. Skär ut kärnhuset. Finhacka. Skölj tomater i durkslag. Finhacka. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll rapsolja, lök och vitlök i en stor kastrull. Fräs i 2 minuter. Häll i malen paprika, persilja och svartpeppar och fräs i 1 minut. Tillsätt morötter, rotselleri, gul och grön paprika. Fräs i 4 minuter. Ta bort kastrullen. Höj värmen. Tillsätt tomater, vatten och salt. Koka i 30-31 minuter och rör om varannan minut. Servera varmt. 

Förvaring: Häll i skålar och förvara i kylen.


Tschüss!

måndag 19 augusti 2019

Kokt blomkålsris

Och efter Raw blomkålsris kommer... Kokt blomkålsris! Likaså nyttigt! 100 g kokt blomkål har 24 kcal och 2.5 g kolhydrater. 


Kokt blomkålsris
(Jag fick ca 300 g)

Ingredienser:
1 blomkålshuvud (~ 590 g)

Instruktioner:
Värm en spisplatta på hög värme. Häll vatten i en kastrull och låt koka. Riv av blasten. Skölj blomkål. Skär klasarna i mindre bitar. Häll i mixer. Mixa i 10 sekunder. Koka blomkålsriset i 20-25 sekunder. Skölj i sil. Ställ silen över något så riset kan rinna av. Pressa vattnet ur riset med handen. Servera rumsvarmt eller kallt.

Förvaring: Häll på tallrik och förvara i kylen.


Tschüss!

Raw blomkålsris

Här kommer ett till Raw recept! Det superenkla och supersnabba blomkålsriset! Nyttigt, också! 100 g Rå blomkål har 24 kcal och 2.6 g kolhydrater. 😁 Här är det naturellt, men smaksätt gärna med himalayasalt, om det ska vara Raw, eller vanligt salt. 

Raw blomkålsris
(Jag fick ca 360 g)

Ingredienser:
1 blomkålshuvud (~ 590 g)

Instruktioner:
Riv av blasten. Skölj blomkål. Skär klasarna i mindre bitar. Häll i mixer. Mixa i 10 sekunder. Servera rumsvarmt eller kallt.

Förvaring: Häll på tallrik och förvara i kylen.

Tschüss!


torsdag 15 augusti 2019

Shimla Mirch Masoor Dal

Det är 1 vecka kvar till skolan börjar. Och Indiens nationaldag! Jag har gjort en Dal med paprika och röda linser. Shimla Mirch betyder paprika på hindi. 

Men jag måste skryta om mina fynd har gjorde igår! Jag var på min absoluta favoritsecond-handbutik Klädnypan. Jag fyndade en H&M höstjacka för 20 kr! Ja, 20, inte 200! Sen var jag på Röda korset och köpte en herrhöstjacka för 75 kr. ”Herrjacka?” Anledningen till att jag var där, var för att jag fick en jättefin väska av en vän, men den hade inte dragkedja. Och jag hade inte en dragkedja hemma, så jag var på jakt efter en billig tröja med dragkedja. Då hittade jag av olyckshändelse höstjackan. Men jag tyckte inte om dragkedjan på den, så då var jag på jakt efter en till dragkedja. Som tur var hade Röda Korset en herrjacka med en tillräckligt lång dragkedja. 😁 

Shimla Mirch Masoor Dal
(Jag fick ca 1165 g)

Ingredienser:
1 rödlök
6 vitlöksklyftor
1 röd paprika (~ 150 g)
1 gul paprika (~ 145 g)
3 kvisttomater (~310 g)
Rapsolja 
2 tsk malen spiskummin
1 tsk malen gurkmeja 
1/2 tsk malen ingefära 
1/2 tsk malen koriander 
1/2 tsk malen chili
1 krm malen svartpeppar
200 g GoGreen Röda Linser 
10 dl vatten 
1 tsk salt

Instruktioner: 
Skala och finhacka lök och vitlök. Skölj paprika i durkslag. Skär bort toppen och botten. Skär ut kärnhuset. Finhacka. Skölj tomat i durkslag. Finhacka. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll rapsolja, lök och vitlök i en kastrull. Fräs i 2 minuter. Tillsätt paprika och fräs i 2 minuter. Häll i spiskummin, gurkmeja, ingefära, koriander, chili och svartpeppar. Fräs i 1 minut. Ta bort kastrullen. Höj värmen. Skölj linser i sil. Tillsätt tomat, linser, vatten och salt. Koka i 11-12 minuter och rör om varje minut. Servera varmt. 

Förvaring: Häll i skålar och förvara i kylen.


Tschüss!


lördag 10 augusti 2019

Salsa de maní

First of all, vill jag dela med mig med av en bild som perfekt sammanfattar skillnaden mellan hundar och katter:

Det är 10:e augusti och skolan börjar om 12 dagar. Det är också Ecuadors nationaldag. 10:e augusti 1811 deklarerade Ecuador sin självständighet, som erkändes 11 år senare av Spanien. Jag hat gjort en krämig, söt och salt jordnötssås: Salsa de maní. Såsen består av jordnötter, vitlök, havremjölk, salt, malen spiskummin, malen koriander, malen paprika och malen cayennepeppar. Sååå krämig och kryddig! Jag åt den med en sked! 😉

Salsa de maní
(Jag fick ca 555 g)

Ingredienser:
4 vitlöksklyftor
200 g naturella jordnötter
Rapsolja 
2 tsk malen spiskummin
1 tsk malen koriander 
1 tsk malen paprika
1 nypa malen cayennepeppar 
5 dl Kaslink Aito Oat Drink Barista 
1 tsk salt 
1 dl Kaslink Aito Oat Drink Barista 

Instruktioner:
Skala och finhacka vitlök. Grovhacka jordnötter. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll rapsolja och jordnötter i en kastrull. Rosta i 3 minuter. Tillsätt rapsolja, vitlök, spiskummin, koriander, paprika och cayennepeppar och fräs i 1 minut. Ta bort kastrullen. Tillsätt havremjölk och salt. Sjuda i 16-17 minuter och rör om varannan minut. Ta bort kastrullen och låt svalna. Mixa med stavmixer, men inte helt slätt. Häll i havremjölk och blanda. Servera varmt. 

Förvaring: Häll i skålar och förvara i kylen.


Tschüss!

tisdag 30 juli 2019

Alqurnubit hasa' alluwz

Jag kan inte tro att det gått en år sedan min resa till Schweiz! Shit, vad tiden går snabbt!! Det är Marockos nationaldag igen. Jag har gjort en spännande blomkålsoppa med olivolja, spiskummin, koriander, kanel, chili, svartpeppar, salt, vatten, mandelmjöl och havremjölk. Egentligen ska man ha harissa och hela mandlar eller mandelspån, men jag improviserade och ersatte med malen chili och mandelmjöl. 

Alqurnubit hasa' alluwz
(Jag fick 2 portioner, ca 870 g)

Ingredienser:
1 blomkålshuvud (~ 835 g)
Olivolja
1/2 tsk malen kanel
1/2 tsk malen koriander 
1 tsk malen chili 
2 tsk malen spiskummin 
1 krm malen svartpeppar 
15 dl vatten 
1 tsk salt
3 msk Garant Mandelmjöl 
2 dl Kaslink Aito Oat Drink Barista 

Instruktioner:
Bryt av blasten från blomkålen. Bryt av klasar. Skölj i durkslag. Grovhacka. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll olivolja, kanel, koriander, chili, spiskummin och svartpeppar i en kastrull. Fräs i 1 minut. Tillsätt blomkål och fräs i 4 minuter. Ta bort kastrullen. Höj värmen. Häll i vatten, salt och mandelmjöl. Koka i 22-23 minuter och rör om varje minut. Ta bort kastrullen och låt svalna i 10 minuter. Mixa helt slät med stavmixer. Blanda i havremjölk. Servera varmt.

Förvaring: Häll i skålar och förvara i kylen.


Tschüss! 


tisdag 23 juli 2019

Ful medames

Jag är superstolt och supernöjd över min fina Fabric basket, eller tygkorg. Den var superlätt att göra med den här videon som jag utgick från. 


Du behöver...
Tyg till utsidan, lakan till mellanläggsmaterial, lakan till insidan, linjal, blyertspenna, knappnålar, synål, sax, band, tråd som matchar utsidan av tyget (vit) och tråd som matchar bandet (rosa).

Så här gör du!
Vik tyget till utsidan på mitten och ha insidan utåt. Rita en kvadrat, 60x60 cm.
Fäst med knappnålar och klipp ut.
Stryk. Upprepa med mellanläggsmaterial och insidan: vik tyget på mitten med insidan utåt, rita en kvadrat, fäst och klipp ut, stryk.
I de nedersta hörnen, rita 12 cm vågräta och lodräta linjer så det blir rutor.
Klipp ut rutorna. Upprepa med mellanläggsmaterial och insidan: i de nedersta hörnen, rita 12 cm vågräta och lodräta linjer så det blir rutor. Klipp ut rutorna.
Lägg ett lager av utsidan med rätt sida ner. Lägg på ett lager av mellanläggsmaterial. Fäst med knappnålar. Gör samma sak med de andra lagren.


Lägg en med utsidan uppåt.
Lägg på den andra, med insidan uppåt. Fäst med knappnålar.
Rita 2 cm lång kant längs vänster- och högersida och nedersta sidan.
 Sy längs de ritade kanterna.
Vik upp de översta kanterna så att det blir två sidor. Fäst med knappnålar.
Stryk kanterna.
På vänstra och högra sidorna finns det glapp. Ta in fingret och dra ut tyget så att kanterna du nyss strykt matchar. 
Fäst med knappnålar. 
Lämna ca 1 cm marginal och sy.
Upprepa med andra sidan. 
Fäst två lagren av innertyget med knappnålar. Rita 2 cm bred kant längs vänstersidan och nedersta sidan på innertyget. På högersidan, rita 2 cm bred kant, 10 cm lång från toppen och 10 cm lång från botten. Det blir alltså ett glapp på mitten, ca 10 cm. 
Sy längs de ritade kanterna. 
Vik upp de översta kanterna så att det blir två sidor. Fäst med knappnålar. 
Stryk.
På vänstra och högra sidorna finns det glapp. Ta in fingret och dra ut tyget så att kanterna du nyss strykt matchar. 
Fäst med knappnålar.
Lämna ca 1 cm marginal och sy.
Upprepa med andra sidan.
Dra första tygkorgen (med utsidan och mellanläggsmaterial) ut och in, så att utsidan är på rätt håll. 
Lämna innertyget som det är och lägg in den första tygkorgen i den andra tygkorgen. Se till att sömmarna matchar.
Fäst med knappnålar längs hela kanten.
Lämna 1-2 cm mellanrum och sy.
Genom den andra tygkorgens glapp, dra genom den första tygkorgen.
Sy fast glappet i den andra tygkorgen. Se till att inte sy genom båda lagren! 
Lägg den andra tygkorgen i den första. 
Sy fast band vid vänstra och högra kanterna. 

Färdig! Något som också är superlätt och superbra är Ful Medames! Den här klassiska egyptiska rätten består av Favabönor (inte bondbönor), citronsaft, persilja, lök, vitlök, spiskummin, chili. Favabönorna kan mosas eller lämnas intakta, vilket jag gjorde.

Ful medames
(Jag fick ca 590 g)

Ingredienser:
2 gula lökar
6 vitlöksklyftor
Rapsolja
1 tsk torkad persilja
1 tsk malen spiskummin
1 tsk malen chili
1 krm malen svartpeppar
400 g El Marwa Frozen Double Fava Beans
1 tsk citronsaft
1 tsk salt
8 dl vatten

Instruktioner:
Skölj och finhacka lök och vitlök. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll rapsolja, lök och vitlök i en kastrull. Fräs i 2 minuter. Tillsätt mer rapsolja, persilja, spiskummin, chili och svartpeppar och fräs i 1 minut. Häll i favabönor och fräs i 2 minuter. Tillsätt citronsaft, salt och vatten. Sjuda i 37-38 minuter och rör om varje minut. Servera varmt.

Förvaring: Häll i skål och förvara i kylen.


Tschüss!