måndag 16 juli 2018

Chia- och pepparkakskex

Åh, vad glad dessa kex gjorde mig! Det här är mitt första lyckade frökexrecept någonsin! Jag har testat de populära typerna med typ 5 sorters frön, men det har alltid varit för mycket för mig (och dyrt). 

Känner du till Sommarboken? Enligt vad jag vet finns det bara i Skåne och arrangeras av biblioteken i alla kommunerna. Barn upptill 20 år får låna och läsa 5 böcker, skriva om dem i häfte och få en bok gratis. Dessutom ska mysteriska priser lottas ut. Gissa vad jag har gjort! 🧐🤓 Jag har lånat och lämnat in mer än 5 häften redan! 

Vilka böcker lånade jag då? Och vilka rekommenderar jag? Here it comes!


1: ”Sommar med systrarna von Sydow: syndigt gott för vardag och fest” av Ebba Kleberg von Sydow och Amy von Sydow Green

2: ”Raw food på svenska” av Erica Palmcrantz Aziz och Irmela Lilja

3: ”Nötter: näringsrikt, nyttigt och naturligt från morgon till kväll” av Robin Donovan

4: ”Örtamat” av Monika Ahlberg

5: ”Frisk mat: hälsomat varje dag från River Cottage” av Hugh Fearnley-Whittingstall

6: ”Det vilda köket: mat från naturen året runt” av Rune Kalf-Hansen och Lisen Sundgren

7: ”Gourmetvego: vegetariska menyer för livsnjutare” av Jennie Benjaminsson

8: ”Naturligt glutenfritt med Malin Båtmästar” av Malin Båtmästar

9: ”Eat clean: mer näring och mindre skräp i maten” av Kristina Andersson

10: ”Pigg & glad med raw food” av Vibeke Amdisen

11: ”Kålboken: till vardag och fest hela året runt” av Mette Løvbom

12: ”Salig blandning: 100 % healthy, supergood for you, no transfats, no additives, global food, fun to eat!” av Renée Voltaire

13: ”Boosta din hälsa med naturens superfoods: 51 goda recept med världens nyttigaste växter” av Tia Jumbe

14: ”Peace, love and food by Renée Voltaire: med bra råvaror kommer man långt, med ekologiska kommer man längre” av Renée Voltaire

15: ”Kickstarta med superfoods: sundare viktminskning, enkelt och gott” av Erica Palmcrantz Aziz


16: ”Kål hos Pelle: kocken Pelle Danielssons mest älskade kålrecept” av Pelle Danielsson och Yvonne Wallin

17: ”Leilas guldkant på vardagen” av Leila Lindholm

18: ”Naturens läckerheter” av Inger Ingmanson

19: ”Soppa med tillbehör” av Monika Ahlberg

20: ”Hälsosam mat för en friskare mage: med 50 recept till ett sundare liv” av Cecilia Davidsson

21: ”Ta tillvara: 53 vegetariska resträtter som gör miljö och plånbok glada” av Amanda Hellberg och Eveline Johnsson 

22: ”Isglass: 50 fruktiga, frostiga och naturliga smaker för alla åldrar” av Karis Gesua och Dominic Gesua

23: ”Naturens skafferi” av Gertrud Edström

24: ”Gröna proteiner: växtprotein som alternativ till animaliskt protein” av Fern Green

25: ”Vår gröna kokbok” av Sara Begner, Karin Bohlin och Malin Bergman

26: ”Bönor, ärtor, linser” av Jenny Damberg 

27: ”Bättre hälsa med bönor: enkla recept för en medveten diet” av Ann-Cathrine Johnsson, Lena Djuphammar

28: ”Dessertrevolution: jordnära desserter  i samklang med naturen” av Joel Lindqvist

29: ”Raw food: ett lättare liv på tre veckor” av Erica Palmcrantz Aziz

30: ”Superfood boost: maxa din hälsa med enkla, snabba mellanmål” av Erica Palmcrantz Aziz


Så för några dagar sedan kollade jag igenom bilder jag tagit på lånade föregående kok- och bakböcker, när jag hittade recept på ”Gyllene kex” i en av Erica Palmcrantz Aziz briljanta böcker; ”Raw food på svenska”. 

Originalt recept är från



Chia- och pepparkakskex
(Jag fick 22 hela bitar, ca 125 g)

Ingredienser:
Originalt:
3 dl gula linfrön
2 dl vatten
2 msk honung
2 tsk kanel

Mitt recept:
1 dl Kung Markatta Chiafrön
4 msk vatten
1 msk vatten
6 msk ICA Sötströ
1 msk pepparkakskrydda 

Instruktioner:
1. Blanda linfröna med vatten till en grötig konsistens, börja med en halv deciliter vatten. Låt stå någon timma.
2. Blanda i mer vatten om det har tjocknat för mycket för att röra runt.
3. Tillsätt honungen och kanelen. Rör runt ordentligt.
4. Bred ut ett tunt lager på ett bakplåtspapper och sätt in i ugnen på 40-45 grader, beroende på hur ny din ugn är kan det variera hur markeringen av gradantalet ser ut. Öppna ugnsluckan emellanåt. Det tar mellan åtta timmar till ett dygn att baka kexen i ugnen, återigen beroende på ugnen.
5. Servera med kokosolja som smör. Förvara i en låda som sluter tätt. 

Mina instruktioner:
Blanda chiafrön och vatten i en skål. Låt stå i 1 timme. Tillsätt vatten, sötströ och pepparkakskrydda och blanda ordentligt. Lägg bakplåtspapper på en bakplåt och smörj med rapsolja. Platta ut degen tunt försiktigt till en rektangel. Sätt ugnen på 50 grader. Grädda mitt i ugnen i 10 timmar. Låt svalna helt, minst 30 minuter. Skär i bitar. Servera rumstempererat. 

Förvaring: Lägg i täta plastpåsar och förvara i rumstemperatur. 



Tschüss! 


söndag 15 juli 2018

Snabb banan- och äppleglass

Happy Ice Cream Day! Glassen är inte gräddbaserad och är alltså en nice-cream. Konsistensen är inte lika glassig, men ändå extremt god och smakar äpplepaj! 


Snabb banan- och äppleglass
(Jag fick ca 695 g)

Ingredienser:
4 omogna bananer (~ 620 g)
3 äpplen (~ 430 g)
1 msk sojamjölk
1 msk ICA Sötströ 
1 tsk Apple Pie Spice 

Instruktioner:
Skala och skiva banan. Lägg bitarna på tallrik och täck med aluminiumfolie. Ställ i frysen i 15 minuter. Skölj äpplen i durkslag. Dela med äppelklyftare. Grovhacka klyftorna. Ta ut banan och låt stå i 5 minuter. Häll banan, äpple, sojamjölk, sötströ och Apple Pie Spice i en mixer. Mixa i 40 sekunder. Häll i skål och täck med aluminiumfolie. Ställ i frysen i 10 minuter. Servera kallt.

Förvaring: Förvara i frysen.


Tschüss! 


lördag 14 juli 2018

Oeufs brouillés

”Voulez-vous coucher avec moi?” Det är en av de första sakerna jag tänker på när jag hör ”Frankrike”. Jag pratar såklart om den roliga scenen i Friends, ”The One Where Ross and Rachel Take a Break”, (S03E15), när Monica säger att hon kan lite franska på en dejt med en man som talar franska, och säger den frasen. Han skrattar och Monica frågar varför. Han säger att hon frågade om han ville ha sex med henne. Det måste vara därför hon får sån bra service på Café Maurice!

Men, till receptet: Oeufs brouillés! 
Vad är det? Oeufs betyder ägg, och brouillés betyder rörigt. Japp, det är helt enkelt en fransk äggröra!

Frankrike firar ju Bastilledagen eller 14:e juli eftersom det var början på franska revolutionen. Tänk hur världen skulle se ut om det inte hänt? 😱

En sak som irriterar mig, dock. I boken ”Bonniers kokbok” så är titeln ”Fransk äggröra”. Jag fick själv googla mig till titeln på franska. Är det bara jag som tycker det är störande i kokböcker eller online när det står så? 

Originalt recept är från


Oeufs brouillés
(Jag fick 2 portioner)

Ingredienser: 
Originalt:
2-3 ägg per person
1-1 1/2 msk grädde el. vatten
1 msk smör
salt, vitpeppar

Mitt recept:
6 ägg
2 msk vatten
1 msk rapsolja
1/2 tsk salt
1 tsk torkad persilja
1/2 krm malen vitpeppar 
15 g rumsvarmt Valio Eila Laktosfritt Smör 

Instruktioner:
Knäck äggen i en bunke, vispa sönder dem med en gaffel och tillsätt grädde eller vatten (inte mjölk). Salta och peppra. Smält hälften av smöret i en tjockbottnad kastrull, häll i äggen och ställ kastrullen över svag värme eller i vattenbad. Håll massan i rörelse så att äggröran stelnar så jämnt som möjligt. Använd en plan träsked som kommer åt botten och kanten. Tag kastrullen från värmen när äggröran är krämig till konsistensen, rör ned resten av smöret. Servera äggröran genast. Äggröran kan serveras med olika tillsatser t. ex. hackad persilja, dragon, körvel eller gräslök som strös i den färdiga äggröran. Hackad tryffel rörs ned i smeten från början. Smörfrästa champinjoner och räkor eller finhackad och fräst kycklinglever  och litet persilja eller smörfrästa kronärtskocksbottnar i bitar kan blandas nen i den färdiga äggröran.

Mina instruktioner:
Värm en spisplatta på medelvärme. Vispa lätt upp ägg, vatten, rapsolja, salt, persilja och vitpeppar i en skål. Häll smeten i en 3-liters kastrull. Rör om konstant med en träsked i 30-31 minuter. Ta bort kastrullen. Rör i smör. Servera varmt. 

Förvaring: Häll i skål, täck med aluminiumfolie och förvara i kylen. 


Tschüss!


fredag 13 juli 2018

Körsbärsshake

Den här shaken liknar min Lingonshake väldigt mycket och är lika yummielicious! 

Körsbärsshake 
(Jag fick 4 35 cl glas)

Ingredienser:
2 tinade isbitar (~ 20 g)
325 g rumsvarm körsbärssylt
6 dl sojamjölk
2 msk ICA Sötströ 

Instruktioner:
Häll isbitar, körsbärssylt, sojamjölk och sötströ i en mixer. Mixa i 1 minut. Servera kallt.

Förvaring: Häll i glas och förvara i kylen.



Tschüss!


Körsbärssylt

Gissa vad! Vi har varit och plockat körsbär igen! Jag var överraskande modig och klättrade vääldigt högt upp i trädet. Såklart går många direkt i munnen, så därför passade jag på och gjorde sylt!

Jag lovar, mängden körsbär är inte stor, eftersom det bara blir drygt 300 g färdig sylt. 


Körsbärssylt
(Jag fick ca 325 g)

Ingredienser:
1000 g färska körsbär (~ 680 g urkärnade)
1/2 tsk citronsaft 
1 dl ICA Sötströ
1 dl vatten
1/2 krm natriumbensoat 

Instruktioner:
Skölj körsbär i durkslag. Ta bort stammar. Skär bort köttet runt kärnan. Finhacka fruktköttet. Häll körsbär i durkslag och låt saften rinna ut. Häll körsbär i en mixer. Mixa i 2 minuter. Värm en spisplatta på hög värme. Häll körsbärspuré, citronsaft och sötströ i en djup stekpanna. Koka i 8-9 minuter och rör om hela tiden. Ta bort stekpannan. Sänk värmen till medel. Tillsätt vatten. Ställ tillbaka stekpannan och rör om i 13-14 minuter. Ta bort stekpannan. Tillsätt natriumbensoat och blanda. Låt svalna helt, minst 30 minuter. Servera kallt.

Förvaring: Häll i skål, täck med aluminiumfolie och förvara i kylen.


Tschüss!


onsdag 11 juli 2018

Suutei Tsai

Det som kommer komma nu är ett recept på grönt te med.. salt. Ja, salt. För idag är det Mongoliets nationaldag! 11:e juli 1921 fick Mongoliet sin självständighet från Kina, som hade haft kontroll sedan 1600-talet. 
Suutei Tsai betyder ”mjölkte” och består av grönt te, vatten, mjölk och salt. Jag har aldrig varit stort fan av grönt te, men jag bestämde mig för att testa när jag läste om andra som gjort det och tyckte om det. 

Så jag köpte Garants gröna te med citrus, vilket jag måste säga är det godaste gröna teet jag någonsin druckit. Men var det teet som gjorde suutei Tsai så gott? Så jag köpte ett annat grönt te och det var fortfarande gott, men det behövdes mer salt för att uppnå smaken. Men använd det godaste gröna teet och inte ett starkt, så blir det godare. 

Enligt tradition så rör man inte om när man gör teet. Man använder soppslev och tar upp te, sen låter man det rinna ner. 

Originalt recept är från 


Suutei Tsai
(Jag fick ca 640 ml)

Ingredienser:
Originalt:
  • 2 cups water
  • green tea (2 bags or 1 tsp per cup green tea leaves)
  • 2 cups milk
  • salt to taste


Mitt recept: 
4 dl vatten
2 tepåsar Garant Grönt Te Citrus
4 dl sojamjölk
1 nypa salt

Instruktioner:
  1. Put the tea and water in a sauce pan and bring to a boil.
  2. Now add the milk and boil again.
  3. Use a ladle to lift the liquid and let it spill back into the pot as opposed to stirring.
  4. Season with salt to taste and then strain into a teapot.
  5. Serve in small bowls with the meal.

Mina instruktioner:
Värm en spisplatta på hög värme. Öppna förpackningarna och lägg tepåsar och vatten i en 3-liters kastrull. Låt koka i ca 10 sekunder. Ta bort kastrullen. Tillsätt sojamjölk. Låt koka i 3-4 minuter. Rör inte om, utan använd en soppslev, ta upp te från kastrullen och låt rinna ner. Ta bort kastrullen. Blanda i salt. Ta ut tepåsarna. Servera varmt. 

Förvaring: Häll i koppar och förvara i kylen.



Tschüss! 


tisdag 10 juli 2018

Lins- och broccolisoppa

Jag har kommit in i en fas med mycket vitkålsris och linser! Här kommer ännu en delicious, varm och mättande soppa! 

Originalt recept är från



Lins- och broccolisoppa
(Jag fick 2 80 cl skålar)

Ingredienser:
Originalt:
  • 300 gram broccoli
  • 2 dl gröna linser
  • 2 schalottenlökar eller en gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 4 cm hackad röd chili
  • 1,2 liter vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1 tsk curry (valfritt)
  • 1 tsk garam masala (valfritt)
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk socker

Mitt recept:
7 dl grönsaksbuljong (5 g Kung Markatta Grönsaksbuljongtärning)
2 vitlöksklyftor
300 g fryst tinad broccoli
Olivolja
300 g fryst tinat vitkålsris
170 g Risenta Gröna Linser
1 tsk salt
1 tsk torkad persilja
1/2 krm malen svartpeppar 
3 dl vatten

Instruktioner:
  1. Hacka löken samt vitlöken och fräs med chili i olivoljan i en stor kastrull.
  2. Rensa broccolin, skölj och skär av stjälkarna. Spara buketterna. Tillsätt vatten och buljongtärning i kastrullen. Hacka ner stjälkarna och tillsätt dem med linserna.
  3. Koka linserna och broccolistjälkarna i 25 minuter.
  4. Späd ev. soppan med mer vatten till önskad tjocklek.
  5. Lägg i broccolibuketterna och koka ytterligare 5 minuter.
  6. Smaka av linssoppan med curry, garam masala, gurkmeja, salt och vitpeppar.


Mina instruktioner:
Gör grönsaksbuljong: Värm en spisplatta på hög värme. Häll vatten i en kastrull och smula ner grönsaksbuljongtärning. Rör om tills det inte finns smulor kvar. Ställ åt sidan och stäng av värmen. Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Finhacka broccolin. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll olivolja och vitlök i en djup stekpanna. Låt fräsa i 1 minut. Tillsätt mer olivolja och vitkålsris och fräs i 4 minuter. Tillsätt broccoli och fräs i 2 minuter. Ta bort kastrullen. Höj värmen. Skölj linserna noga i en sil. Tillsätt grönsaksbuljong, linser, salt, persilja och svartpeppar. Låt koka och rör om konstant i 4-5 minuter. Låt svalna. Tillsätt vatten, blanda och mixa hälften slät med stavmixer. Servera varmt.

Förvaring: Häll i skålar, täck med aluminiumfolie och förvara i kylen.



Tschüss!