onsdag 16 januari 2019

Broccoli- och morotssoppa

Jag har blivit vegan, som någon kanske märkt. I början av januari la jag till en underrubrik som säger hur många recept på bloggen är vegetariska, glutenfria, äggfria, mjölkfria, sockerfria och veganska. Bra, va? 

Men jag äter inte ALLT utom animalier för att jag är vegan. Jag äter inte:
Kött, fisk, fågel
Ägg
Mjölk
Socker, i formar som maltodextrin, glykos, dextros eller fruktos heller
Gluten

Ooch jag är low-carb. Nu tänker du kanske på dieter som LCHF, GI och paleo. Men skillnaden är att jag inte äter ingredienserna ovanför, vilket man gör i de dieterna. Det närmaste till vad jag äter är nog keto. 

I alla fall, jag äter inte kolhydratrika produkter och ingredienser, så mycket som det går. Jag har sedan december ändrat mediciner till veganska. Tyvärr så innehåller de veganska medicinerna då sackaros och majsstärkelse, som jag inte äter i mat, men jag får tolerera det i medicinen. 

Det som jag inte äter är potatis, sötpotatis, stärkelse av majs, potatis, tapioka och ris. Dessa har nämligen väldigt höga kolhydratmängder. Ni vet att det fick bra och dåliga kolhydrater, väl? Inte för att komplicera det, men det finns långsamma och snabba kolhydrater, alltså det går antingen snabbt i ämnesomsättningen eller inte. De snabba är DÅLIGA för hälsan. De finns i pasta, vitt ris, potatis, palsternacka. De ger snabb energi, men det går snabbt till noll och då vill man äta mer för att få energikicken igen. 

De långsamma är BRA. Finns i äpple, morot, paprika, linser, bönor. Alla jag ÄLSKAR! 🤤🍏

Why am I telling you this? För att det är Internationella LCHF-dagen idag! Jag presenterar för er en low-carb soppa. Den här långsamma kolhydrater från
Lök, 7.3 g kolhydrater per 100 g
Vitlök, 31 g kolhydrater per 100 g (en klyfta är 3 g och har 0.3 g kolhydrater(
Kokt broccoli, 6.2 g kolhydrater per 100 g
Kokt morot, 6.6 g kolhydrater per 100 g

Det är vääldigt lite! Jämför med 
kokt palsternacka, 16.3 g kolhydrater per 100 g
Kokt potatis utan salt, 17.5 g kolhydrater per 100 g


I alla fall, tänk på att inte äta potatis, pasta, ris och snabbmat varje dag!
Broccoli- och morotssoppa
(Jag fick 3 80 cl skålar) (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)

Ingredienser:
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor 
400 g fryst tinad broccoli 
505 g morötter
Olivolja
16 dl vatten
1 tsk salt 
1 krm malen svartpeppar
1 msk italiensk krydda 

Instruktioner:
Skala och grovhacka lök och vitlök. Grovhacka broccoli. Skala och grovhacka morötter. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll olivolja, lök och vitlök i en traktörpanna. Fräs i 1 minut. Tillsätt broccoli och fräs i 2 minuter. Häll i morötter och fräs i 4 minuter. Ställ pannan åt sidan. Tillsätt vatten, salt, svartpeppar och italiensk krydda. Koka i 23-24 minuter. Servera varmt.

Förvaring: Häll i skålar och förvara i kylen.


Tschüss!


måndag 14 januari 2019

Röd kidneybönsaquafaba

Japp, nu aquafaba från röda kidneybönor!
Röd kidneybönsaquafaba 
(Jag fick ca 600 ml, 595g)

Ingredienser:
500 g GoGreen Kidneybönor
25 dl varmt vatten
25 dl varmt vatten
35 dl varmt vatten 

Instruktioner:
Värm en spisplatta på hög värme. Skölj kidneybönor i en sil. Häll kidneybönor och vatten i en stor kastrull. Koka i 5 minuter och rör om hela tiden. Ta bort kastrullen och tillsätt vatten. Täck kastrullen med lock och låt stå i 4 timmar. Värm en spisplatta på hög värme. Skölj kidneybönorna i en sil. Häll kidneybönor och vatten i kastrullen. Skumma av med en sked. Koka i 1 minut utan att röra om. Ta bort kastrullen. Stäng av spisen och låt svalna helt. Värm en spisplatta på låg värme. Ställ på kastrullen och låt stå i 5 timmar och 30 minuter utan att röra om. Sätt på lock och ställ i kylen i 10 timmar.  Ställ en skål under en sil. Häll i kidneybönor och låt all aquafaba rinna ner. Skölj kidneybönorna i en sil. 

Förvaring: Klä en låda med bakplåtspapper och häll i aquafaba. Förvara i frysen.
Tschüss!


Kokta röda kidneybönor

Idag är den 14:e januari och min namnsdag! Och Dress Up Your Pet Day! Tigger var inte glad med några sekunder på mössa på. 

Sedan slutet av december har jag sökt efter sätt att ersätta plast och aluminium. Efter detta introt kommer receptet på kokta röda kidneybönor.

Plast
"Varje år hamnar runt 8 miljoner ton plast i haven och vi antar att det i dagsläget svävar runt 150 miljoner ton plast i haven, eller 580 000 plastbitar per kvadratkilometer och 51 biljoner partiklar av mikroplast. 
Idag tillverkas 9 500 kg plast varje sekund. Under 2014 tillverkades 311 miljoner ton plast". https://www.hsr.se/fakta/fakta-om-skrap/plast-ett-stort-problem-i-vara-hav

Därför har jag valt att sluta använda plastfolie. 
Jag har sedan jag blivit vegan också hittat veganska produkter som lotion, schampo, deo och läppcerat. Men dessa innehåller plast. Jag väljer att använda dem ändå, eftersom jag tycker veganismen är liiite viktigare. 

Bio-plast
"Man tänker att plast är tillverkat av olja, men det kan även komma från andra källor. Förnyelsebara råvaror som stärkelse, mjölksyra eller etanol från sockerrör kan också bli till plast. De typerna kallas för bio-plast, och brukar vara lite dyrare än plast från råolja. Bio-plast kan i sin tur delas in i två undergrupper, biologiskt nedbrytbar och icke-biologiskt nedbrytbar.
Till exempel är bio-polyeten, eller grön PE som den också kallas, gjord av etanol från sockerrör men har samma egenskaper som polyeten från olja. Den har alltså samma utseende, egenskaper och oförmåga att brytas ner i naturen. Plaster av mjölksyra och stärkelse kan däremot brytas ner i en vanlig kompost."
https://m.naturskyddsforeningen.se/plastsanningar

Men bli inte lurad! 
"Utredningen redovisar nu en del av uppdraget som bland annat berör frågan om nedbrytningen av plast. Enligt utredaren är plaster som marknadsförs som nedbrytbara i själva verket bara nedbrytbara i en industriell miljö och inte alls anpassad för att förmultna i vår natur. Därmed orsakar de samma skador på den marina miljön som vanlig plast gör. Utredaren menar även att termen bioplast leder till att konsumenterna blir vilseledda att tro att plasten är nedbrytbar, vilket kan leda till ökad nedskräpning."
https://www.aktuellhallbarhet.se/nedbrytbar-plast-orsakar-samma-skador-som-vanlig-plast/

Aluminium
Jag trodde, innan research att aluminiumfolie var bättre än plastfolie. Det beror faktiskt på användningen! 
"aluminum is saved and plastic wrapis thrown away, then aluminum foil is greener to use. If both are simply thrown away, then plastic wrap is best". http://www.shoesforcrews.com/blog/life-work/foil-or-plastic-wrap-which-is-better/

I ett sätt är plast bättre än aluminium eftersom det krävs mer energi för att skapa aluminium. 

Men bäst är att skippa det helt, eftersom aluminiumfolie kan ge aluminiumförgiftning.
"Mat som är kokt i aluminiumkärl eller förvaras i aluminiumfolie är en av de största källorna till aluminiumförgiftning".https://kurera.se/aluminium-al/ 

Men det är inte samma när det kommer till aluminiumburkar. .
"Aluminium är en av de metaller som man sparar allra mest energi på att återvinna. Endast omkring 5% av energin som går åt för att utvinna en viss mängd aluminium ur bauxitkrävs för att behandla samma mängd återvunnen aluminium". https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Metallåtervinning
"Men vad ska man använda?"


"Att välja krossade tomater i kartong i stället för metallburk är alltid miljöbättre, men valet är inte lika givet alla gånger.Det är till exempel bäst ur klimatsynpunkt att välja olja i den lätta plastflaskan, trots att den är tillverkad av råolja, än i den tunga glasflaskan. Glasflaskan genererar 50 måttenheter för koldioxidutsläpp, plastflaskan tre.

Torkad soppa på påse är bäst ur transportsynpunkt. För soppa på burk spelar förpackningen inte så stor roll, även om plåtkonserven är lite bättre ur miljösynpunkt än glasburken. Det går åt nästan lika mycket energi att smälta om glas som att tillverka nytt. Om drickan är i Pet-flaska eller aluminiumburk spelar heller inte så stor roll, förutsatt att förpackningarna återvinns.
– Glas och metall ska man se upp med, säger Britt-Marie Berglund.
Ibland avgör användandet vilken förpackning som är bäst. Använder du till exempel majonäs, senap eller tomatpuré sällan är en tub bäst, i första hand i plast, i andra hand i metall. I dem håller innehållet längst och platstuben går att klippa sönder för att få ut allt. Men är du storkonsument av tomatpuré är glasburken bäst."
https://www.gd.se/artikel/gastrikland/sa-valjer-du-den-miljobasta-forpackningen


"Metallförpackning

Bättre sak:       Kartong             
Miljögift:           Frigör BPA
Kommentar: Konservburkar och metalltuber kan precis som plasttallrikar ge ifrån sig BPA. Glas, porslin, kartong eller liknande är bättre alternativ.m https://m.naturskyddsforeningen.se/allt-du-inte-vill-veta-om-plast

Glas 
Men glas kan väl inte vara dåligt! Tänkte jag..
Jo, "Vid tillverkningen påverkas naturen som mest av glaset. Eftersom glaset innehåller bly och då när det tillverkas kommer avges bly och arsenik ut i naturen, som båda är väldigt giftiga för naturen och organismer även i liten halt". 

Det som är bra med glas är återvinningen.
Om alla skulle återvinna sitt glas och inte slänga det i naturen eller något annat så skulle vi inte alls behöva tillverka lika mycket glas som vi gör. Eftersom 85% av allt glas som kastas är returglas som kan vara till exempel läskflaskor. Returglas betyder att man tillverkar inte något nytt glas utan man bara tvättar rent de gamla flaskorna och sedan används de igen. Resten av de 15 % är för så kallat återglas som är då man smälter ner det glaset och gör mer utav den smälta glaset, vinflaskor kan vara ett exempel på återglas".
https://glasfacts.wordpress.com/miljopaverkan-och-atervinning/

Sammanfattning
Bäst är ALLTID kartong och papper.

Glas och porslin är bättre än plast och metall.

Om aluminium återvinns är den bättre än plast. Annars är plast bättre. 

Denna tabell sammanfattar tydligt, men glöm inte att det är alltså olika för varje vara! 😠


https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.wwf.se/source.php/1180414/Elevblad%252016a-17b%2520Avfall.pdf&ved=2ahUKEwjg5KLXmdXfAhVGkywKHXVBB74QFjACegQICRAB&usg=AOvVaw0ephVTFqcCg7rDTvCvPijI

Zum beispiel (Till exempel på tyska)


Felicia ska köpa svartpeppar. Ska Felicia köpa svartpeppar i kartong, plastpåse eller glasburk?

Svar: Helst ska Felicia köpa kryddor i kartongförpackningen!Felicia vill äta kidneybönor. Ska hon köpa kokta kidneybönor i metallburk eller kartong, eller torkade kidneybönor i plastpåse eller kartong?

Svar: Du kanske tänker att rätt svar är kokta kidneybönor i kartong? Nej! Ja, kartong är bättre än metallburk. Men ännu bättre är torkade kidneybönor. Då såklart i kartongen. 
Visste du att du sparar pengar på att koka egna? 

Don't believe it? Kolla!
Ett recept kräver 500 g kokta Kidneybönor. 
500 g torkade kidneybönor blir 1090 g. 290 g kokta blir 175 g avsköljda. GoGreen (torkade) Kidneybönor 400 g 21.90 kr på Willys


GoGreen (kokta) Kidneybönor 290 g 11.90 kr  på Willys 

Med torkade räcker 1 paket - 21.90 kr
Med kokta behövs 3 paket - 35.7 krDet här exemplet kom jag på när jag handlade på Coop. Felicia ska köpa russin. Det finns russin i plastpåse, russin i plastburk, ekologiska russin i plastburk, russin i kartong och ekologiska russin i kartong.Svar: Det är såklart de ekologiska russinen i kartongen som är bäst!

Mm.. kidneybönor! Jag älskar mina kidneybönor med salt, svartpeppar och grillkrydda för kyckling. 😁


Kokta röda kidneybönor 
(Jag fick ca 1090 g) (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)

Ingredienser:
500 g GoGreen Kidneybönor
25 dl varmt vatten
25 dl varmt vatten
35 dl varmt vatten 

Instruktioner:
Värm en spisplatta på hög värme. Skölj kidneybönor i en sil. Häll kidneybönor och vatten i en stor kastrull. Koka i 5 minuter och rör om hela tiden. Ta bort kastrullen och tillsätt vatten. Täck kastrullen med lock och låt stå i 4 timmar. Värm en spisplatta på hög värme. Skölj kidneybönorna i en sil. Häll kidneybönor och vatten i kastrullen. Skumma av med en sked. Koka i 1 minut utan att röra om. Ta bort kastrullen. Stäng av spisen och låt svalna helt. Värm en spisplatta på låg värme. Ställ på kastrullen och låt stå i 5 timmar och 30 minuter utan att röra om. Sätt på lock och ställ i kylen i 10 timmar.  Ställ en skål under en sil. Häll i kidneybönor och låt all aquafaba rinna ner. Skölj kidneybönorna i en sil. 

Förvaring: Förvara i kylen.Tschüss!


fredag 4 januari 2019

Pasta med pesto och broccoli

Idag är en fantastisk temadag - Spaghettidagen! Fira med en underbart vegansk grön pastarätt. Pasta med pesto och broccoli
(Jag fick 2 portioner, ca 780 g) (⭐️⭐️⭐️⭐️)

Ingredienser: 
200 g Risenta Bönpasta Spaghetti

Röra:
5 vitlöksklyftor
620 g fryst tinad broccoli
Olivolja
1 tsk salt
2 krm malen svartpeppar 
245 g ljus pesto

Instruktioner: 
Värm en spisplatta på hög värme. Häll mycket vatten i en stor kastrull. Täck med lock och låt koka. Koka pastan i 2 minuter. Häll pastan i durkslag. Stäng av spisplattan. Skölj ur kastrullen. Skala och finhacka vitlök. Finhacka broccoli. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll vitlök och olivolja i kastrullen och fräs i 1 minut. Tillsätt broccoli och fräs i 6-7 minuter. Ta bort kastrullen. Blanda i salt, svartpeppar och ljus pesto. Servera varmt. 

Förvaring: Lägg på tallrik och förvara i kylen.Tschüss!

Ljus pesto

Roligt nog så blev den här peston min favorit över den mörka peston. Jag har alltid föredragit mörk pesto färdigköpt. 
Ljus pesto
(Jag fick ca 250 g)

Ingredienser:
70 g färska basilikablad 
2 vitlöksklyftor 
50 g Astrid & Aporna Jeezly Perfekt Pizza
50 g naturella sötmandlar
1 dl olivolja
2 msk vatten
1/2 tsk salt

Instruktioner:
Skölj basilikablad i ett durkslag. Skala och finhacka vitlök. Finriv osten. Häll basilika, vitlök, ost, mandlar, olivolja, vatten och salt i en mixer.

Förvaring: Häll i en skål, täck med aluminiumfolie och förvara i kylen.Tschüss!Mörk pesto

Mörk pesto. ’Nough said.Mörk pesto
(Jag fick ca 170 g) (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)

Ingredienser:
70 g färska basilikablad
2 vitlöksklyftor
20 g Astrid & Aporna Jeezly Perfekt Pizza
10 g naturella sötmandlar
1 dl olivolja
1 krm salt

Instruktioner:
Skölj basilikablad i ett durkslag. Skala och finhacka vitlök. Finriv osten. Häll basilika, vitlök, ost, mandlar, olivolja, vatten och salt i en mixer. Mixa i 1-2 minuter. 

Förvaring: Häll i en skål, täck med aluminiumfolie och förvara i kylen.Tschüss!måndag 31 december 2018

Grönkålschips

Gott Nytt År! Happy New Year! Gesundes Neues Jahr! Istället för att käka kolhydratrika potatischips på nyår så rekommenderar jag STARKT dessa nyttiga Grönkålschips!


Grönkålschips
(Jag fick ca 135 g) (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️) 

Ingredienser:
400 g fryst tinad grönkål
1 tsk olivolja
2 krm salt

Instruktioner:
Bryt blad från stjälka. Skölj blad i durkslag. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda grönkål, olivolja och salt i en stor skål. Lägg bakplåtspapper på fyra bakplåtar. Fördela ut bladen. Torka mitt i ugnen i 10-11 minuter. Servera rumstempererat.

Förvaring: Lägg på tallrik och förvara i rumstemperatur.Tschüss!måndag 24 december 2018

Eggnog

God Jul! Frohe Weihnachten! Merry Christmas! 

Glada nyheter! Jag har idag öppnat ett Instagramkonto för bloggen! För att göra det enkelt att hitta så heter jag ”Feliciasbakexperiment”. Länk: https://www.instagram.com/feliciasbakexperiment/

En jultradition i Storbritannien, Kanada och USA är att dricka eggnog. Men eftersom jag sedan 14:e december är vegan så har jag gjort en himmelskt god vegansk eggnog! 

Eggnog är en biprodukt av medeltida drycken Posset.

Originalt recept är från 
https://simpleveganblog.com/simple-vegan-eggnog/Eggnog
(Jag fick 3 24 cl glas) (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)

Ingredienser:
Originalt:

  • 1 15-ounce can coconut milk (400 ml)
  • 1/2 cup raw cashews (65 g)
  • 1/4 cup water (65 ml)
  • 3 tbsp maple syrup
  • 1/4 tsp ground nutmeg
  • 1/4 tsp ground cinnamon

Mitt recept:
70 g naturella cashewnötter
3 dl vatten
3 dl vispgr”dde
4 msk Risenta Sojamjöl
2 msk ICA Sötströ 
1/2 tsk malen kanel

Garnering:
Malen kanel

Instruktioner:

  1. Soak the cashews overnight or for at least 1 hour.
  2. Place all the ingredients in a blender and blend until smooth.
  3. I prefer to serve the eggnog chilled, so I keep it in the fridge for at least 1 or 2 hours.
Mina instruktioner:
Häll cashewnötter och vatten i en skål. Låt stå i 2 timmar. Skölj cashewnötter i en sil. Häll cashewnötter, vispgr"dde, sojamjöl, sötströ och kanel i en mixer. Mixa i 5 minuter. Häll i glas och strö över kanel. Servera kallt. 

Förvaring: Förvara i kylen. 
Tschüss! 


onsdag 19 december 2018

Chokladkola

Yaas, Chokladkola!! Varje jul har många satser chokladkola gått åt där hemma. Och det var inga små satser heller, mer än 50 stycken! 😉

Konstigt nog så blev kolan crunchy i mitten och seg i ändarna. Men suuupergod ändå!
Chokladkola
(Jag fick 22 st, ca 235 g)

Ingredienser:
3 msk rapsolja
1 dl ICA Sötströ 
1 dl Funksjonell Mat Fiber Sirup
4 msk Garant Kakao

Instruktioner: 
Klä en plastlåda med bakplåtspapper. Sätt en termometer på 125 grader. Värm en spisplatta på hög värme. Häll rapsolja, vispgr”dde, sötströ, fiber sirup och kakao i en 3-liters kastrull. Koka och rör runt konstant med en träsked tills det är 125 grader. Häll smeten i plastlådan. Ställ i kylen i 2 timmar och 30 minuter. Ta ut lådan. Skär kolan i bitar. Klipp ut rektanglar av bakplåtspapper. Lägg en bit kola längst upp i mitten. Rulla kolan inåt till änden. Vrid på ändarna. Lägg kolor i plastlådan. Frys i 12 timmar. Servera kallt.

Förvaring: Förvara i frysen.Tschüss!


Vispad cashewnötsvispgr”dde

Yeees! Vegansk vispad vispgrädde av cashewnötter!! Såå gott! 

Originalt recept är från
https://www.akademibokhandeln.se/bok/vegankokboken/9789163610769/Vispad cashewnötsvispgr”dde
(Jag fick ca 630 g) (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)

Ingredienser:
Originalt:
100 gram cashewnötter 
1 deciliter kallt vatten

Mitt recept:
300 g naturella cashewnötter
10 dl vatten
3 dl kallt vatten
3 msk ICA Sötströ
2 tsk Urtekram Vaniljpulver 

Instruktioner:
Blötlägg 100 gram cashewnötter minst 4 minuter och skölj dem sedan ordentligt. Lägg dem i en mixerkanna tillsammans med 1 deciliter kallt vatten och mixa alltsammans på full effekt till en slät och krämig blandning - minst 2 minuter. Tillsätt vatten om du vill ha en tunnare konsistens. Tillsätt salt, citronjuice och/eller grönsaksbuljong  efter smak för att mildra smaken av cashewnöt när du använder den i maträtter, eller tillsätt vaniljextrakt, agavesirap, rissirap eller lönnsirap till söta rätter. Håller sig flera dagar i kylskåp när den förvaras i en lufttät burk.

Mina instruktioner:
Häll cashewnötter och vatten i en skål. Låt stå i 1 timme. Skölj cashewnötterna i en sil. Häll cashewnötter och vatten i en mixer. Mixa i 6 minuter. Tillsätt sötströ och vaniljpulver. Mixa i 4 minuter. Servera kallt.

Förvaring: Häll i en skål, täck med aluminiumfolie och förvara i kylen.Tschüss!