tisdag 23 april 2019

Vegansk Apple Crumble

Det är 23:e april, Englands nationaldag och för andra året i rad har jag gjort Apple Crumble. Nu, med vegansk smuldeg!

Vegansk Apple Crumble
(Jag fick 3 portioner)

Ingredienser:
2 äpplen (~ 600 g)
Malen kanel

Havresmuldeg:
1/2 tsk malen kanel
4 msk ICA Sötströ 
3 msk kokos
1 msk Risenta Kokosmjöl
4 dl Urtekram Havremjöl
80 g rumsvarmt sm”r

Instruktioner:
Skölj äpple i durkslag. Skala äpplen. Dela med äppleurkärnare. Finhacka. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg äpple i en ugnsform. Strö över kanel. Blanda kanel, sötströ, kokos, kokosmjöl och havremjöl i en skål. Smula ner sm”r. Knåda till en smuldeg. Strö över smuldegen. Grädda mitt i ugnen i 20 minuter. Ta ut ugnsformen. Täck med ugnsformslock. Grädda mitt i ugnen i 20-21 minuter. Servera varmt.

Förvaring: Lägg på tallrikar och förvara i kylen.

Tschüss!

lördag 20 april 2019

Havresmuldeg

Glad Påsk!! En liten konstig påskrelaterad incident tog plats igår eftermiddag. Min mamma skulle ta bort julpyntet, (som ja, fortfarande var kvar 19:e april), när hon föll och skadade sig. Hon bröt hela sin handled, som läkare fick dra i plats. Och nu är hon sjukskriven i 7 veckor, vilket vi tycker är ironiskt eftersom hon redan är sjukskriven (förtidspensionär). 

Men till dagens recept: Havresmuldeg! Äntligen ett recept på gluten-, socker-, mjölk- och sojafri smuldeg! Den är extremt likt i smaken med mitt andra recept. Använd till alla pajer du kan tänka på!

Havresmuldeg
(Jag fick ca 370 g)

Ingredienser:
1/2 tsk malen kanel
4 msk ICA Sötströ 
3 msk kokos
1 msk Risenta Kokosmjöl
4 dl Urtekram Havremjöl
80 g rumsvarmt sm”r

Instruktioner:
Blanda kanel, sötströ, kokos, kokosmjöl och havremjöl i en skål. Smula ner sm”r. Knåda till en smuldeg. 

Förvaring: Förvara i kylen.

Tschüss! 

torsdag 18 april 2019

Mupunga unedovi

Idag är det Zimbabwes nationaldag och två dagar till min mammas födelsedag. Jag har gjort en klassisk, enkel vardagsrätt: Mupunga unedovi. Detta är ris med jordnötssmör. "Va?" tänkte jag. "Ris med jordnötssmör?" Men det FUNKAR! Det borde ju inte funka, men det är gott!



Mupunga unedovi
(Jag fick ca 360 g) ( ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)

Ingredienser:
200 g Zeta Ris Av Kikärtor
4 dl vatten
100 g osötat crunchy jordnötssmör

Instruktioner:
Värm en spisplatta på hög värme. Skölj ris i en sil. Häll ris och vatten i en kastrull. Puttra i 6-7 minuter och rör om konstant med en silikonsked. Skölj ris i en sil. Häll i en skål och tillsätt jordnötssmör. Blanda. Servera varmt.

Förvaring: Lägg på tallrik och förvara i kylen.

Tschüss!


måndag 15 april 2019

Osötat crunchy jordnötssmör

Idag har jag plockat nässlor och kirskål! Ni kan räkna med att recept kommer följa.. 

Nu till det rådande blogginlägget. Crunchy jordnötssmör är så mycket bättre än creamy! Och nu i osötad variant.


Osötat crunchy jordnötssmör
(Jag fick ca 235 g) ( ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)

Ingredienser:
200 g naturella jordnötter
2 msk rapsolja
4 msk rapsolja

Instruktioner:
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda jordnötter och rapsolja i en skål. Lägg bakplåtspapper på en bakplåt. Sprid ut på plåten. Rosta mitt i ugnen i 7-8 minuter. Låt svalna i 20 minuter. Häll jordnötter och rapsolja i en mixer. Mixa i 30 sekunder.

Förvaring: Häll i skål och förvara i kylen.


Tschüss!

fredag 12 april 2019

Vitlök- och linssoppa

12:e april är Linssoppans dag, hipp hurra!

Vitlök- och linssoppa
(Jag fick 2 80 cl skålar)

Ingredienser:
1 gul lök
15 vitlöksklyftor 
Olivolja 
200 g GoGreen Gröna Linser
20 dl vatten 
1 tsk salt
1 tsk torkad persilja 
1 krm malen svartpeppar 

Instruktioner: 
Skala och finhacka lök och vitlök. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll olivolja, lök och vitlök i en kastrull och fräs i 2 minuter. Ta bort kastrullen. Höj värmen. Skölj linser i en sil. Tillsätt linser, vatten, salt, persilja och svartpeppar. Koka i 26-27 minuter. Servera varmt.

Förvaring: Häll i skålar och förvara i kylen.

Tschüss!

tisdag 9 april 2019

Mujadara

Hej, hej, hej! Idag är 9:e april och Iraks nationaldag! För att fira har jag gjort Mujadara, som är ris med linser. Jag har för första gången använt Zeta Ris Av Kikärtor. Gott, men lite jobbigt att tillaga. Man MÅSTE röra om hela tiden och riset blir till en gröt innan det sköljs. 



Mujadara 
(Jag fick ca 590 g)

Ingredienser:
200 g Zeta Ris Av Kikärtor
4 dl vatten 
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
Rapsolja 
1 msk malen spiskummin 
2 tsk malen koriander 
1 tsk torkad mynta
1 krm malen svartpeppar 
100 g GoGreen Gröna Linser
15 dl vatten 
1 tsk salt

Instruktioner:
Värm en spisplatta på hög värme. Skölj ris i en sil. Häll ris och vatten i en kastrull. Puttra i 6-7 minuter och rör om hela tiden med en silikonsked. Skölj ris i en sil. Lägg på tallrik och svalna. Skala och finhacka lök och vitlök. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll rapsolja, lök och vitlök i en kastrull, fräs i 2 minuter. Tillsätt rapsolja, spiskummin, koriander, mynta och svartpeppar och fräs i 2 minuter. Ta bort kastrullen. Höj värmen. Skölj linser i en sil. Tillsätt linser, vatten och salt. Koka i 29-30 minuter och rör om konstant. Låt svalna i 10 minuter. Häll i ris och blanda. Servera varmt.

Förvaring: Lägg på tallrik och förvara i kylen. 


Tschüss!


måndag 1 april 2019

Adasi

Adasi har jag gjort för det är 1:a april, och Irans nationaldag. 1:a april 1979 blev Iran en republik. Adasi är en gryta på linser. Adasi kommer från ”adas” som betyder linser. Egentligen så ska grytan koka över 1 timme, men det pallar inte jag med när det luktar såååå gott! 😊


Idag fick jag fantastiska nyheter! Jag fick A på kostprovet i idrott och hälsa. 🙊😁

Adasi
(Jag fick 1 80 cl skål) ( ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)

Ingredienser:
2 gula lökar
5 vitlöksklyftor 
Rapsolja
10 dl vatten 
1 tsk salt
1 tsk torkad persilja 
1/2 tsk malen kanel
1 msk malen gurkmeja 
2 msk citronsaft 

Instruktioner:
Skala och finhacka lök och vitlök. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll rapsolja, lök och vitlök i en djup stekpanna och fräs i 2 minuter. Ta bort stekpannan. Höj värmen. Skölj gula linser i en sil. Tillsätt linser, vatten, salt, persilja, kanel, gurkmeja och citronsaft. Koka i 18-19 minuter och rör om hela tiden. Servera varmt. 

Förvaring: Häll i skål och förvara i kylen.




Tschüss!


måndag 25 mars 2019

Bizélikeftedes

Idag är det Greklands nationaldag och jag har gjort Keftedes. Keftedes är grekiska köttbullar. Men istället gjorde jag Bizélikeftedes (”Bizéli” betyder ärta). 




Bizélikeftedes
(Jag fick 33 st, ca 655 g)

Ingredienser:
1 gul lök 
4 vitlöksklyftor 
Olivolja 
1 msk malen spiskummin
2 msk malen koriander
1 tsk torkad dill
1/2 tsk torkad mynta
1 krm malen svartpeppar 
475 g kokta gula ärtor
1 tsk salt
1 dl Urtekram Havremjöl
6 msk Finax Psyllium 

Instruktioner:
Skala och finhacka lök och vitlök. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll olivolja, lök och vitlök i en stekpanna och fräs i 2 minuter. Tillsätt spiskummin, koriander, dill, mynta och svartpeppar. Fräs i 2 minuter. Ta bort stekpannan. Låt svalna i 10 minuter. Skölj gula ärtor i en sil. Häll lökblandningen och ärtor i en mixer. Mixa i 2 minuter. Blanda smet, salt, havremjöl och psyllium i en skål. Blanda och låt svälla i 10 minuter. Forma bollar. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll olivolja och keftedes i stekpannan. Fräs i 3-4 minuter. Vänd och stek i 3-4 minuter på varje sida och hörn. Servera varmt. 

Förvaring: Lägg på tallrik och förvara i kylen.



Tschüss! 



onsdag 20 mars 2019

Kokta gula ärtor

Gula ärtor är näringsrika och goda. ☺
Näringsvärde per 100 g:
Energi 1350 kJ/ 320 kcal
Fett 1 g
varav mättat fett 0,2 g
Kolhydrater 49 g
varav sockerarter 3,0 g
Fiber 11 g
Protein 22 g
Salt 0 g
Järn: 6,0 mg (43%*)
 *av DRI (Dagligt referensintag)



Kokta gula ärtor
(Jag fick ca 1100 g)

Ingredienser:
500 g GoGreen Svenskodlade Gula Ärter
35 dl varmt vatten 
25 dl varmt vatten 
25 dl varmt vatten 

Instruktioner:
Värm en spisplatta på hög värme. Skölj ärtor i en sil. Häll ärtor och vatten i en stor kastrull. Koka i 5 minuter och rör om hela tiden. Ta bort kastrullen och täck kastrullen med lock och låt stå i 4 timmar. Värm en spisplatta på hög värme. Skölj ärtor i en sil. Häll ärtor och vatten i kastrullen. Koka i 1 minut utan att röra om. Ta bort kastrullen. Stäng av spisen och låt svalna helt. Värm en spisplatta på låg värme. Tillsätt vatten. Ställ på kastrullen och låt stå i 8 timmar utan att röra om. Skölj ärtor i en sil. 

Förvaring: Lägg på tallrik och förvara i kylen. 



Tschüss!


lördag 9 mars 2019

Pasta al Marinara

Idag är tomatsåsens dag! Det kan inte finnas en enda människa i världen som inte tycker om pasta och tomatsås! Jag har gjort Pasta al Marinara, vilket är pasta med sugo al Marinara. Marinarasås har tomat, lök, vitlök, basilika och oregano.


Pasta al Marinara
(Jag fick 2 portioner, ca 685 g)

Ingredienser:
250 g Barilla Casarecce di Ceci 

Sås:
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
900 g körsbärstomater
Olivolja
10 dl vatten
1 tsk salt
2 tsk torkad oregano
2 tsk torkad basilika
1 krm malen svartpeppar 

Instruktioner:
Värm en spisplatta på hög värme. Häll mycket vatten i en stor kastrull. Täck med lock och låt koka. Koka pastan al dente i 5 minuter. Skölj pasta i durkslag. Skölj ur kastrullen. Stäng av spisen. Skala och finhacka lök och vitlök. Skölj tomater i durkslag. Dela tomater på hälften. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll olivolja, lök och vitlök i kastrull. Fräs i 2 minuter. Tillsätt tomater och fräs i 2 minuter. Ta bort kastrullen. Höj värmen. Tillsätt vatten salt, oregano, basilika och svartpeppar. Koka i 34-35 minuter och rör om var 1-2:e minut. Låt svalna och mixa slät. Servera varmt.

Förvaring: Häll pasta och sås på tallrikar och förvara i kylen. 


Tschüss! 


onsdag 6 mars 2019

Red red

Idag är det 6:e mars och Ghanas nationaldag! Dagen firas eftersom 6:e mars 1957 blev självständigt från Storbritannien. Jag har gjort en ghanansk gryta, "Red red". Namnet refererar till grytans färg, som är röd p.g.a. röd palmolja, som ursprungligen används. Jag hatar palmolja och har därför använt rapsolja. Utöver röd palmolja används black eyed peas, tomater, lök, vitlök, chili och ingefära. 

Red red
(Jag fick 2 portioner) (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)

Ingredienser:
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
565 g körsbärstomater
Rapsolja
12 dl vatten
1 tsk salt
1 tsk malen ingefära
2 tsk malen chilipulver 

1 krm malen svartpeppar 

Instruktioner:
Skala och finhacka lök och vitlök. Skölj tomater i durkslag. Dela på mitten. Häll tomater i durkslag. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll rapsolja, lök och vitlök i en djup stekpanna och fräs i 2 minuter. Tillsätt tomater och fräs i 1 minut. Ta bort stekpannan. Höj värmen. Skölj black eyed peas i en sil. Tillsätt black eyed peas, vatten, salt, ingefära, chilipulver och svartpeppar. Koka i 26-27 minuter och rör om hela tiden. Servera varmt.

Förvaring: Häll i skålar och förvara i kylen.



Tschüss!