Jag har gjort en himmelskt god röra/sås/relish kallad Chakalaka. Chakalaka uppfanns i eller runt Johannesburg, Sydafrika och var influenserad av portugisisk cuisine. Chakalaka kan se ut på väldigt olika sätt. Chakalaka kan innehålla tomat, chili, timjan, currypulver, baked beans, morot, vitkål, gröna ärter, paprika.
Chakalaka
(Jag fick 2 portioner, ca 885 g)
Ingredienser:
1 gul lök
5 vitlöksklyftor
1 morot (~ 255 g)
770 g körsbärstomater
Rapsolja
1 tsk malen chilipulver
2 tsk malen paprika
2 tsk malen spiskummin
1 tsk malen gurkmeja
1/2 tsk malen ingefära
1/2 tsk malen koriander
1/2 tsk torkad timjan
1 krm malen svartpeppar
200 g baked beans
25 dl vatten
1 tsk salt
Instruktioner:
Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och finhacka morot. Skölj tomater i durkslag. Skär i små bitar. Häll i durkslag. Värm en spisplatta på medelvärme. Häll rapsolja, lök och vitlök i en stor kastrull och fräs i 2 minuter. Tillsätt rapsolja och morot och fräs i 2 minuter. Häll i rapsolja, chilipulver, paprika, spiskummin, gurkmeja, ingefära, koriander, timjan och svartpeppar, fräs i 2 minuter. Ta bort kastrullen. Höj värmen. Tillsätt tomater, baked beans, vatten och salt. Koka i 55-56 minuter och rör om varje minut. Servera varmt.
Förvaring: Häll i skålar och förvara i kylen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar