torsdag 17 maj 2018

Krotekaker

Glad Syttende Mai! Idag är en viktig dag i Norge som firas mycket mer än vad Sveriges Sjätte Juni görs. Jag vet själv efter erfarenhet eftersom jag varit i Oslo vid slottet på Syttende Mai. 

Nationaldagen firas i ära av 17/05 1814 då kungen Kristian VIII skrev under grundlagen som gjorde Norge självständigt, fast i augusti samma år gick Norge och Sverige in i en union igen. 

Anyways, för att fira har jag gjort Krotekaker. Krotekaker är ett traditionellt tunnbröd från Hardanger som görs med en speciell kavel, ”hardangerkavel”, som vår svenska kruskavel. Utanför Hardanger kallas de för Hardangerkaker.

Originalt recept är frånKrotekaker
(Jag fick 6 st 15-16 cm i dm krotekaker)

Ingredienser:
Originalt:
10 g färsk jäst
500 g fint rågmjöl
140 g fullkornsvetemjöl 
1 tsk salt

Mitt recept:
4 dl vatten 
10 g Jästbolaget Kronjäst För Matbröd
1 1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
2 msk guarkärnmjöl 
1 msk Finax Psyllium
3 msk Risenta Mandelmjöl 
1 dl Risenta Kokosmjöl
4 dl Risenta Sojamjöl
1 dl Risenta Bovetemjöl

Instruktioner:
Lös upp jästen i 4 dl vatten i en hushållsassistent med degkrok. Tillsätt mjölet och saltet. Kör på medelhastighet tills degen är slät och blank. Det tar ungefär 10 minuter.

Täck skålen och låt jäsa i rumstemperatur till dubbel storlek. Det tar ca 2 timmar.

Tippa över degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i 15 lika stora bitar. Forma varje bit till en rund bulle. Täck dem med kökshandduk så snart de är rullade för att förhindra dem från att torka ut. Var generös med mjölet på arbetsbänken, det ska sedan borstas bort från bröden.

Kavla ut varje degbulle till en rund platt kaka, ungefär 30-35 cm i diameter. Använd den speciella hardangerkaveln (se illustrationen) för att skapa ett rutmönster på varje bröd. 

Förvärm en lagg, gjutjärnspanna eller elektrisk kokplatta. Har man en gammaldags vedeldad välvd tegelugn  så använd den. 

Borsta bort överflödigt mjöl från bröden (eftersom det kommer att brännas) och tillaga dem sedan på båda sidorna tills de får en gyllenbrun färg runt kanterna. Lägg tunnbröden på varandra, allteftersom de är klara, och tyng sedan ned dem med en träbräda så att de inte böjer sig.

Mina instruktioner:
Sätt ugnen på 150 grader. Värm en spisplatta på medelvärme. Värm vattnet i en liten kastrull till 35-36 grader. Häll vatten i en skål, smula ner jästen och rör om tills jästen lösts sig. Blanda salt, bakpulver, guarkärnmjöl, psyllium, mandelmjöl, kokosmjöl, sojamjöl och bovetemjöl i en annan skål. Tillsätt och blanda till en deg. Täck skålen med köksduk och låt jäsa under ugnen i 2 timmar. Mjöla en yta med sojamjöl och lägg på en liten degboll. Strö på sojamjöl och platta ut den till ett runt tunnbröd. Vänd sida, flytta till en annan yta och borsta/blås bort mjölet. Använd en kruskavel eller köttklubba (endast för bakning) och gör rutigt mönster på tunnbrödet. Värm en spisplatta på medelvärme. Stek tunnbröden 3-4 minuter i en torr stekpanna med den icke-rutiga sidan neråt. Vänd sida och stek 5-6 minuter med rutiga sidan neråt. Låt svalna, helt, minst 30 minuter. Servera rumstempererat. 

Förvaring: Lägg i täta plastpåsar och förvara i rumstemperatur. 

Krotekaker är goda med Astrid & Aporna Jeezly Perfekt Pizza på. 


Tschüss!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar