tisdag 12 september 2017

Tomat- och löksoppa

Den här soppan är supergod, krämig och luktar så gott man orkar knappt vänta på den att bli färdig.

I receptet från boken av "Gå ner i vikt med GI-metoden" av Ola Lauritzson så heter receptet på soppan "Tomat- och basilikasoppa", men jag tyckte att det smakade mer av lök, då jag första gången använde 3 gula lökar. Jag gjorde om soppan med dubbelt så mycket basilika och 1 gul lök, och blev väldigt, väldigt nöjd med resultatet! Originalt recept är från https://www.bokborsen.se/view/Ola-Lauritzson/G%C3%A5-Ner-I-Vikt-Med-Gi-Metoden/6402574

Tomat- och löksoppa
(Jag fick 1 110 cl skål)

Ingredienser:
Originalt:
2 tsk olivolja
350 skalade tomater (konserv)
1 vitlöksklyfta
3 vårlökar
2 tsk hackad basilika
1 lagerblad
3 1/2 dl kyckling- eller grönsaksbuljong
1 tsk tomatpuré
svartpeppar
2 tsk mjöl
1 dl matlagningsgrädde
salt
2 tsk basilika till garnering Mitt recept:
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
Olivolja
500 g ICA i love eco Ekologiska Passerade Tomater
3 1/2 dl grönsaksbuljong (1/3 Kung Markatta Grönsaksbuljongtärning)
2 msk torkad basilika
1 tsk ICA Tomatpuré
2 tsk Kockens Potatismjöl
1 dl Valio Eila Laktosfri Matgrädde 10 %
Instruktioner: Värm olivoljan i en stor gryta och tillsätt tomaterna. Pressa i vitlöksklyftan och lägg i salladslöken. Låt koka under omrörning i 2-3 minuter. Tillsätt basilika, lagerblad, buljong och tomatpuré. Krydda med nymalen svartpeppar. Låt soppan koka upp och sedan sjuda i 20-30 minuter. Sila över soppan i en annan kastrull. Blanda mjöl och grädde och red av soppan under omrörning. Värm upp soppan igen. Tillsätt salt och ytterligare peppar om nödvändigt. Garnera med hackad basilika. Mina instruktioner: Skölj, skala och finhacka lökarna. Värm upp en spisplatta på medelvärme. Häll i olivolja i en kastrull och tillsätt lök. Låt fräsa i 4-5 minuter. Gör grönsaksbuljong: Häll vatten i en kastrull och smula ner 1/3 grönsaksbuljongtärning. Låt koka tills det inte finns smulor kvar. Tillsätt tomater, grönsaksbuljong, basilika, tomatpuré, potatismjöl och matlagningsgrädde. Salta och peppra och blanda. Låt sjuda under omrörning i ca 20 minuter. Servera varmt.

Förvaring: Häll i skål, täck med aluminiumfolie och förvara i kylen.
Tschüss!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar