söndag 11 juni 2017

Kanelbullar

Snart är det Midsommar igen, (den 23:e för att vara exakt), och med det kommer Midsommarstångar, flaggan och massa goda efterrätter..!

Dessa gluten- och laktosfria kanelbullar beskrivs av Nilla Gunnarsson som "de bästa kanelbullarna", och jag håller med totalt!! Jag har prövat att baka glutenfria kanelbullar innan, men de har blivit för torra eller smaklösa. Men inte dessa! De blev så saftiga och goda!

Originalt recept är från
https://nillaskitchen.com/2013/09/09/de-basta-glutenfria-kanelbullarna-recept/


Kanelbullar (Jag fick ca 25 bullar)

Ingredienser:
Originalt:
  • 3,5-4 deciliter rismjöl
  • 3,5 deciliter durramjöl (sorghum flour)/skrädmjöl eller malda glutenfria havregryn (kör dem torra i matberedaren för att få till ett bra mjöl)
  • ½ dl Tapioca*** (kan ersättas med potatismjöl)
  • 1 deciliter majsstärkelse
  • ½ deciliter + 1 msk psylliumfröskal
  • ½ deciliter + 1msk pofiber
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk mald kardemumma
  • 50 g jäst
  • 7 deciliter vegetabilisk mjölk
  • 2 rumstempererade ägg + 1 extra till pensling
  • 25 g smält smör eller kokosolja
  • 1/2 deciliter honung eller agave *****
*** Tapiocastärkelse/mjöl går att köpa i asiatiska special-affärer.
***** Ersätt honung eller Agave med Sukrin/Stevia strö om du vill få ned GI-värdet ytterligare. Minska då också mjölmängden med några msk.
Fyllning:
  • Ca 75-100 g smör
  • 4-5 msk honung eller agave *****
  • ca 1 dl mandelmjöl (kan uteslutas)
  • ca 2 msk kanel eller efter smak
  • Hackade nötter eller kokosflingor till dekoration
***** Ersätt honung eller Agave med Sukrin/Stevia strö om du vill få ned GI-värdet ytterligare. Minska då också mjölmängden med några msk.
Mitt recept:
2 ägg 3 msk Hermesetas Stevia 3 msk sojamjölk 2 msk smält Kung Markatta Neutral Kokosolja 5 dl sojamjölk 50 g Jästbolaget KronJäst För Söta Degar 1 1/2 tsk malen kardemumma 1 msk malen kanel 2 tsk bakpulver 3 dl Risenta Rismjöl 3 dl Risenta Havremjöl 3 msk Kockens Potatismjöl 3 msk Maizena Majsstärkelse 1 1/2 dl Finax Psyllium Fyllning: 75 g rumsvarmt Valio Eila Laktosfritt Smör Kanel Stevia Pensling & Garnering: 1 ägg 1 msk vatten DanSukker Pärlsocker

Instruktioner:
  1. Vispa upp äggen med honung och 0,5 dl av havremjölken. Använd helst en degblandare men det går även bra att blanda i en bunke och sedan knåda för hand.
  2. Smält smöret till degvätskan och ha i havremjölken. Värm till strax över fingervarmt eftersom att äggen bara är rumstempererade och kommer att kyla ned degvätskan annars.
  3. Häll ihop havremjölken/smöret med äggblandningen och rör ihop. (Om degvätskan blir för sval när du blandat i allt vatten, kan du försiktigt värma upp bunken över vattenbad medan du hela tiden rör om och känner efter att vätskan nått rätt temperatur.)
  4. Tillsätt och rör ut jästen i degvätskan.
  5. Blanda alla torra ingredienser väl för sig.
  6. Tillsätt de torra ingredienserna till degvätskan. Först kommer degen att te sig väldigt klibbig men låt degblandaren gå i ca 5 min så att degen hinner absorbera vätska och svälla. Vid det här laget ska degen vara lite klibbig men inte smetig. Knåda degen i allt som allt 5-7 min för att få bäst resultat.
  7. Låt degen jäsa under bakduk i 35 min
  8. Blanda under tiden smör, honung kanel och mandelmjöl till fyllningen. Du kan välja att utesluta mandelmjölet om du vill.
  9. Kör degblandaren någon minut eller knåda en stund när degen jäst färdigt. Tillsätt lite extra rismjöl om det behövs, försiktigt, lite åt gången. Degen ska fortfarande vara något lite kladdig när du börjar forma och kavla den.
  10. Dela upp degen i 2 delar på ett mjölat bakbord och kavla ut rektanglar, en i taget. Använd rikligt med rismjöl medan du kavlar.
  11. Forma bullar eller snäckor som du brukar.
  12. Låt bullarna jäsa på en bakplåt i ca 25 min.
  13. Vispa upp ett ägg med ca 1 msk vatten och pensla ytan på bullarna.
  14. Strö hackade hasselnötter, kokosflingor eller annan dekoration över.
  15. Grädda längre ned i ugnen i 200°C i ca 20 min.
  16. OBS! Ät inte bullarna nygräddade utan låt dom svalna helt! Varma är brödet fortfarande degigt och konsistensen blir en helt annan efter att brödet har svalnat.
Mina instruktioner: Vispa upp äggen med elvisp. Tillsätt stevia och sojamjölk. Smält kokosoljan och häll i sojamjölk. Blanda och värm till fingervarmt, 35-36 grader. Tillsätt sojamjölken i skålen med äggen. Blanda. Smula ner jästen och blanda tills den lösts upp. Häll de torra ingredienserna i en separat skål och blanda. Tillsätt de sen i den våta blandningen. Blanda och knåda sedan degen i ett par minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 35 minuter. Dela degen i 2. Kavla ut en del på en mjölad yta. Bred på smöret med en smörkniv. Strö på kanel och stevia. Rulla ihop rektangeln från långsidan till en rulle. Skär rullen i breda delar. Lägg bullarna på en bakplåt med bakplåtspapper på. Låt jäsa under bakduk i 25 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa upp ägget med vatten. Pensla bullarna, men inte på fyllningen, och strö på pärlsocker. Grädda näst längst ner i ugnen i 20-21 minuter. Ta ut bullarna och låt svalna helt, minst 30 minuter. Servera varmt.

Förvaring: Lägg i täta plastpåsar och förvara i rumstemperatur.


Tschüss!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar