måndag 23 april 2018

Apple crumble

Visste du att Storbritannien inte har en nationaldag? Varje medlemsland firar dock sin egen nationaldag. Och idag är det England som firar! Dagen kallas också för St George’s Day. St George är Englands skyddshelgon och legenden säger att på 500-talet räddade St George en flicka från en eldsprutande drake. 

Så varför gjorde jag en ”crumble” och vad är det, tänker du kanske. En crumble är en smulpaj från Storbritannien! 

Så vad är skillnaden mellan en crumble och smulpaj? 
Mitt recept på Äppelkaka gräddas i 18-19 minuter, men Apple crumble gräddas tills äpplefyllningen börjar bubbla, vilket tog 35-36 minuter. Smuldegen blev lite mörkare än vad jag ville, men man kan bara skrapa bort det om man vill.

Originalt recept är från


Apple crumble
(Jag fick 2 portioner, 1 19x28 cm i dm långpanna)

Ingredienser:
Originalt:
450 g (1 lb apples)  Bramleys or other good, medium to soft apples
2 tablespoon golden, caster sugar***(See note below)
Pinch of ground cinnamon (optional)

For the Topping:
115 g (4 oz) cold butter
115 g (4 oz) golden caster sugar
175 g ( 6 oz plain) / all purpose flour

Mitt recept:
4 röda äpplen (~ 450 g)
1 msk ICA Sötströ
1/2 krm malen kanel

Smuldeg:
1/2 tsk malen kanel
4 msk ICA Sötströ
3 msk kokos
1 msk Risenta Sojamjöl 
4 dl Risenta Mandelmjöl 
80 g rumsvarmt Valio Eila Laktosfritt Smör

Instruktioner:
Preheat the oven to 180C/ 375 F/ Gas 5
  • Start by preparing the apples; peel, core and chop into chunky pieces, don't cut the apples too small or they will just disintegrate, especially the Bramleys. Place the apples into a shallow baking dish, approx 23 x 18 cm ( 9 x 7 inches).
  • If using the cinnamon, mix with the 2 tablespoons of sugar and sprinkle over the apples, otherwise use just the sugar, then put to one side.

  • In a large baking bowl, place the flour and sugar. Cut the butter into small pieces and add to the bowl.
  • Rub the butter into the flour and sugar until you have a very coarse mixture. Don't worry too much about getting it even, as this is quite a rustic dish and works well with an uneven texture. You can also make the crumble mixture in a food processor. Place all the topping ingredients into the processor and process on pulse until you get a coarse mixture but be careful not to overmix.
  • Sprinkle a good layer of crumble topping over the apples, try to work on a depth half that of the apples, too thick and the middle won't cook.
  • Place into the preheated oven and bake until golden and you can just see the apples bubbling through from underneath ( about 30 minutes).
  • Remove from the oven and leave to stand for 5 minutes before serving. Serve with custard or vanilla ice cream.
***Caster sugar is also known as fine sugar. Golden caster sugar is unrefined and tends to be more golden in colour, Don't worry if you can't find it, use ordinary white caster sugar instead.

Mina instruktioner:
Gör smuldegen: Blanda kanel, sötströ, kokos, sojamjöl och mandelmjöl i en liten skål. Smula ner smöret. Knåda in det tills det blir en deg. Sätt ugnen på 175 grader. Skölj och skala äpplena. Dela äpplena med en äppelklyftare. Grovhacka klyftorna och lägg i en liten långpanna. Blanda sötströ och kanel i en liten skål och strö över. Smula över smuldegen. Grädda mitt i ugnen i 35-36 minuter. Låt svalna helt, minst 1 timme. Servera varmt.

Förvaring: Täck med aluminiumfolie och förvara i rumstemperatur.

Tschüss!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar