Jag hade sett foton på ett så kallat ”Soda bread” på Pinterest innan, men jag kollade inte på recepten eftersom jag trodde de hade soda (läsk) i sig!
Neej, det har de inte!! ”Soda” är en referens till ”baking soda”, det engelska ordet för bikarbonat.
Soda bread tros ha uppfunnits i U.S.A. på 1700-talet när man upptäckt ett annat jäsningsmedel än jäst; ”pot ash” (pottaska), som var kaliumkarbonat.
Men landet som är känt för sina soda bread är Irland! Och jag gjorde detta goda frukostbröd för att fira Irlands nationaldag, a.k.a. St Patrick’s Day.
St Patrick är Irlands skyddshelgon och är känd för att ha tagit dit kristendomen. Det är tradition i andra länder också att klä sig i grönt och om man ser någon utan grönt får man lov att nypa dem.
Varför? Legenden säger att St Patrick använde gröna blad av trådklöver för att förklara treenigheten för irländarna.
I modern tid är det en dag många firar på pubar, som jag lärde mig när jag mindre från avsnittet ”The Thin Green Line”, S05E20 av According to Jim:
Under sportlovet lånade jag en enorm mängd böcker - 32 st. Jag hittade hundratals spännande recept som jag längtar att testa!
1: ”Baka utan gluten: matbröd, bullar och kakor” av Elisabeth Ekstrand Hemmingsson
2: ”Alla tiders indiskt: läckert och lättlagat steg för steg” av Parragon
3: ”Julens söta saker” av Therésia Erneborg
4: ”Viva la PASTA!” Av Bo Hagström
5: ”Friendly bread: baka glutenfritt; från baguette till brownie” av Karin Moberg, Oscar Målevik och Stefan Wettainen
6: ”Jamies Italien” av Jamie Oliver
7: ”LCHF för vegetarianer” av Pauline Demetriades och Katarina Wikholm
8: ”One more slice” av Leila Lindholm
9: ”Stora boken om safta & sylta koka in, frysa, torka, salta” av Marianne Erlandsson
10: ”Mat från Afrika” av Karin Olsson
11: ”Kakor och desserter med LCHF” av Mariann Andersson
12: ”Judisk mat i svenskt kök: mat, minnen & tradition” av Eva Fried, Marina Burstein och Chaja Edelmann
13: ”GI för hela familjen” av Ulrika Davidsson
14: ”Paulúns GI-mat” av Fredrik Paulún och Karoliina Paulún
15: ”Vegetariska kokboken: grundkokbok” av Inga-Britta Sundqvist
16: ”Gott utan gluten: maträtter och bakverk för alla tillfällen” av Frédérique Jules, Jennifer Lepoutre och Mitsuru Yanase
17: ”FODMAP kokboken: 125 recept som får din mage i balans” av Lucy Whigham
18: ”Stora boken om naturligt glutenfri bakning” av Karolina Tegelaar
19: ”Stikkinikkis ice pops - glass på pinne” av Nicole Emson
20: ”Diabeteskokboken” av Kristina Andersson och Berit Paulsson
21: ”Snabblagat indiskt” av
Monisha Bharadwaj
22: ”Nigellas kök: recept från hemmets hjärta” av Nigella Lawson
23: ”Nordisk kokbok” av Magnus Nilsson
24: ”Vintageparty: fyndiga tips för flärdfulla fester” av Linda Hansson, Louise Lemming och Emma Sundh
25: ”Best of British: Taylors & Jones” av Gareth Jones, Kristian Morén och Daniel Taube
26: ”Italienska desserter” av Bo Hagström och Robert Maglia
27: ”Glass: hemgjord glass, ice pop, paletas, glasstårta, strössel och maräng” av Elisabeth Johansson
28: ”Baka matbröd med LCHF” av Mariann Andersson
29: ”Middag för en tjuga - och andra läckra, billiga rätter” av Jon Hansson och Camilla Lindqvist
30: ”Nytt bröd: baka gott utan gluten” av Jessica Frej och Maria Blohm
31: ”Supermat för familjen” av Jamie Oliver
32: ”Mat från hela världen: en resa för matälskare” av Kerstin Törngren och Per Johan Hasselqvist
Anledningen till att jag skriver om dessa böcker är inte bara för att tipsa, utan jag måste berätta om en skitsmart teknik jag blev tipsad om i bok 28; ”Baka matbröd med LCHF” av Mariann Andersson.
Jag har testat det och det blir väldigt bra!
Originalt recept är från
Irish Soda bread
(Jag fick ett 15 cm i dm runt bröd, 9 skivor bröd)
Ingredienser:
Originalt:
3 large eggs (165 grams) at room temperature
1/4 cup white chia seeds, ground if possible for a lighter loaf
2 teaspoons unfiltered apple cider vinegar
2 tablespoons coconut oil, melted
Dry ingredients:
1 1/4 cups almond meal, or a bit more if needed
1/2 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon unprocessed salt
Optional sweetener such as 3 tablespoons Just Like Sugar Table Top natural chicory root sweetener, or 1 1/2 teaspoons PureLo Lo Han Sweetener by Swanson, or 2 tablespoons raw honey, or your favorite sweetener.
1 tablespoon caraway seeds
1/4 cup pumpkin seeds
2 teaspoons nutritional yeast, optional for buttery taste
Handful pumpkin seeds to sprinkle on top of bread
Mitt recept:
3 rumsvarma ägg
4 msk Kung Markatta Chiafrön
2 tsk äppelcidervinäger
2 msk olivolja
1 msk malen brödkummin
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
2 tsk ICA Sötströ
2 tsk guarkärnmjöl
3 dl Risenta Mandelmjöl
Instruktioner:
- Preheat oven to 350°F. Line a baking tray with parchment paper.
- Crack the eggs into a food processor or mixing bowl. Stir in the chia seeds, vinegar, and coconut oil. Allow the mixture to sit for at least 15 minutes to thicken.
- In a separate mixing bowl mix together the dry ingredients: almond meal, baking soda, salt, sweetener, caraway seeds, pumpkin seeds, and nutritional yeast, if using.
- Put the dry ingredients into the wet ingredients and mix well. This begins the rising action, so do not delay getting this into the oven. If the dough seems too loose, stir in a bit more almond meal until the dough is the texture of thick cooked oatmeal.
- Flour your hands well with almond meal. Roll the dough into a smooth ball and place on the baking tray.
- Bake for 30 to 35 minutes, or until a toothpick comes out clean. Cool before slicing.
- Variation: Irish Soda Bread with Green Onions:
- Add 1/2 cup chopped spring onion greens to the batter just before baking. Pulse them in, or fold them into the dough. Then bake as directed.
Mina instruktioner:
Häll ägg, chiafrön, äppelcidervinäger och olivolja i en stor skål. Blanda om och låt stå i minst 15 minuter. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda brödkummin, bakpulver, bikarbonat, sötströ, guarkärnmjöl och mandelmjöl i en annan skål. Tillsätt i vinägerblandningen och blanda till en lös deg. Lägg bakplåtspapper på en bakplåt. Forma och platta till degen till en rund boll och lägg på bakplåten. Häll kallt vatten i en blomspruta. Grädda mitt i ugnen i 30 minuter. Öppna ugnsluckan och spruta vatten på brödet med blomsprutan. Stäng och grädda i 6-7 minuter till. Låt svalna helt, minst 30 minuter. Servera rumstempererat.
Förvaring: Skär i skivor, lägg i täta plastpåsar och förvara i rumstemperatur.
Förvaring: Skär i skivor, lägg i täta plastpåsar och förvara i rumstemperatur.
Jättegott med Astrid & Apornas Jeezly Perfekt Pizza!
Tschüss!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar