måndag 16 oktober 2017

Rostbröd

Idag publicerar jag det fenomenala receptet på ett glutenfritt LCHF-style rostbröd, för idag är Internationella Bröddagen! Jag fick reda om att denna temadagen existerade i torsdags och visste direkt att jag skulle baka i helgen. Och igår, söndag den 15:e, så "struck jag gold" med detta brödet. När jag smakade brödet så kände jag kontrasten mellan den krispiga skorpan och den mjuka osten. Så jag var lite skeptisk över hur brödet skulle fungera som rostbröd. Efter några minuter i brödrosten så blev det lika gott, eller godare, rostat som "vanligt" rostbröd. Originalt recept är från https://www.lchfarkivet.se/lchf-recept/the-franska-supergott-lchf-brod-version-2/
Rostbröd
(Jag fick 13 brödskivor)

Ingredienser:
Originalt:
3 st Ägg
6 st Äggvita
250 g Ost (riven)
1/2 tsk Salt
2 msk Fiberhusk
2 msk kokosmjöl
2 dl Pofiber
2 tsk Bakpulver
1 st Ägg
1 msk Vallmofrön (blå)
Mitt recept:
3 ägg
6 äggvitor
250 g Zeta Parmigiano Reggiano
1/2 tsk salt
2 tsk bakpulver
2 msk Risenta Kokosmjöl
1 dl Finax Psyllium

Pensling:
Vatten

Instruktioner:
1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
2. Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke (förutom vallmofröna).
3. Riv osten så fint som möjligt. Har du köpt färdigriven ost kan du köra den i en matberedare för att få den i lite mindre bitar.
4. Blanda ner ägg, äggvitor och den rivna osten i de torra ingredienserna och blanda ihop väl. Använd gärna en köksassistent eller en elvisp.
5. Ta upp degen med blöta händer och forma den till en fin oval formfranska. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper på. Det går även att lägga brödet i en avlång bakform.
6. Pensla den med vispat ägg och strö vallmofrön över.
7. Skär 4-5 sneda skåror uppe på brödet så att det blir fina skåror på brödet.
8. Ställ in i ugnen och släng en deciliter vatten i botten på ugnen och stäng ugnen snabbt. Detta gör att brödet får en lite mer krispig yta. Grädda brödet i 50-60 minuter.
9. När det är klart tar du ut det och låter det svalna på ett galler. Mina instruktioner:
Häll ägg och äggvitor i en stor skål. Finriv osten. Häll ost, salt, bakpulver, kokosmjöl och fiberhusk i en annan skål och blanda. Sätt ugnen på 195 grader. Tillsätt de torra ingredienserna och blanda väl. Lägg bakplåtspapper på en bakplåt. Forma degen till en hög rektangel och lägg på bakplåten. Skär skåror i brödet. Pensla med vatten. Häll lite vatten i en ugnstålig skål och ställ in i botten av ugnen. Grädda mitt i ugnen i 50-51 minuter. Låt svalna helt, minst 30 minuter. Servera rumstempererat.

Förvaring: Täck med aluminiumfolie och förvara i rumstemperatur.

Såhär såg det ut när jag rostat det!

Tschüss!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar